1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. Med honung i sikte - besök en bifarm i Polen

Med honung i sikte - besök en bifarm i Polen

— 01/08-2022

Titta, smaka, se och röra. Under ett besök till Gospodarstwo Pszczelarskie utanför Gdańsk får du vara med om en upplevelse utöver det vanliga. Detta är mer än bara en affär som säljer honung. Nej, här har du möjlighet att vara med under hela processen och lära dig massor om bin.

Gospodarstwo Pszczelarskie erbjuder ekologisk honung

När vi besöker det familjeägda företaget är det full fart på produktionen. Bina har skött sig exemplariskt och honung levereras i ett rasande tempo. Här handlar det om att värna om bina samtidigt som man tar del av honungen som de producerar. På området finns det en affär med gottesaker som man kan köpa med sig men en tur vore inte komplett utan ett besök till bikuporna.

Världens finaste bikupor

Bikuporna har alla möjliga färger och former.
Kolla in snickarglädjen på dessa fantastiskt fina bikupor.

Kanske är rubriken till detta stycke inte sann men den kan lika väl vara det. Vi har aldrig tidigare sett så fina bikupor som de som finns här. Här finns olika typer av kupor. Vissa är fast placerade och bina bor på samma plats hela tiden. En annan typ av bikupor som är något enklare flyttas runt - detta för att bina ska hämta nektar på specifika platser. Även de enklare bikuporna har fina färger och ser inte ut som de brukar göra. En underbar detalj är att de fasta bikuporna har nummer på husen och massor av snickarglädje.

Var försiktig, det finns väldigt stora bin på området!

Produktionen av honung

Om du har tur så kan du få vara med under processen.
Man skrapar bort ytan på honungskakorna för att sedan fortsätta processsen och få ut honungen.
Honungskakorna läggs i en centrifug så att man kan få ut honungen.
Så fort maskinen startat så börjar det rinna ut honung.

Efter att ha beskådat bikuporna (på säkert avstånd) får vi komma in i produktionen och titta. Och inte nog med det, vi får även vara med och hjälpa till. Honungen skrapas av och sedan hamnar den i någon typ av centrifug. Ut kommer sedan den lena smaksättaren och vi får också veta mer om hela processen och hur viktigt det är för farmen att märka ut sina bidrottningar. Det är ju drottningen som bestämmer och det känner alla kvinnor till eller hur?! Slutligen har det blivit dags för oss att äntligen få smaka på olika typer av honung och vi går in i butiken.

Skillnad på honung och honung

Det finns en shop där man kan köpa nytillverkad honung.

Kanske ni vet om att honung skiljer sig åt beroende på var bina har varit och vilka blommor de interagerat med. Vad jag däremot inte visste är att honungen inte bara smakar annorlunda utan att den ser väldigt varierande ut också. Konsistensen, färgen och allt skiljer sig åt beroende på vad det är för honung. Men en sak har de alla gemensamt och det är det faktum att de smakar honung. Och som en extra bonus får vi också smaka alkohol som är smaksatt med honung. Vi får erkänna att den smakar betydligt bättre än vad vi har förväntat oss.

Under en tur till polska Gdańsk är ett besök till denna familjeägda honungsfarm ett äventyr för hela familjen.

Information om Gospodarstwo Pszczelarskie

Adress: ul. Miodowa 1, 82-440 Dzierzgon, Poland.

Hemsida: gptoporkiewicz.pl/

Tänk på att butiken har öppettider så kika i förväg att det är öppet när ni planerar ert besök.

 Du kanske också vill läsa om Mera spa i Sopot!


Taggad i: Europa  Upplevelse  Polen