1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. Mer att uppleva och upptäcka kring Halmstad

Mer att uppleva och upptäcka kring Halmstad

— 02/07-2024

I nummer 4 2024 bad vår journalist Ann Mellblom om tips från kommunikatören och husbilsfantasten Åsa Elofsson på Destination Halmstad om vad man kan göra i Halmstad. Här guidar Åsa oss till fler guldkorn i och kring staden.

Husbilsfantasten Åsa Elofsson är kommunikatör på Destination Halmstad och guidar oss till fler saker att upptäcka och uppleva i och kring Halmstad.


Simlångsdalen

Danska fall i ån Assman.

Inom Halmstads kommungräns hittar man Simlångsdalen som brukar kallas Hallands vildmarksparadis. Här kan man strosa i den vackra naturen eller ta sig fram med kanot. Ett måste är Danska fall i ån Assman. Huvudfallet har en fallhöjd av cirka 35 meter. 


Kvibille 

Ostboden i Kvibille

Alla svenska ostälskare känner väl till Kvibille? Orten är belägen cirka en mil norr om Halmstad. Där finns Kvibille mejeri. De är ensamma i Sverige om att tillverka ädelost och cheddar. Mejeriet grundades 1916 och började tillverka cheddar 1928 samt Ädel 1932.

På det anrika gästgiveriet i anslutning till Ostboden finns Kvibille Gästgivaregård, där de välkända ostarna går att avnjuta. Vissa av Kvibilles ostar – låt oss kalla dem ”limited edition-ostar” – finns bara att köpa i Ostboden.


Särdals Kvarn och Skallkroken

Särdals Kvarn. Foto: Erica Lundberg
Vid hamnen i Skallkroken finns en eftertraktad ställplats.

Mellan Haverdal och Steninge hittar man Särdals kvarn som är en av Nordens största holländska kvarnar. Här finns också ett jättemysigt café och lunchställe, inhyst i den gamla svinlängan. I gårdsbutiken kan man shoppa lokalt mathantverk. Ännu en riktigt bra anledning till att besöka Särdals kvarn är fotograf Patrik Leonardssons sommarutställning. En av Hallands mest kända fotografer som har förevigat och även skrivit om den halländska naturen. Alldeles i närheten finns en eftertraktad ställplats vid hamnen i Skallkroken. Här har du den fantastiska utsiktsplatsen Skallen inpå knutarna och ett fantastiskt naturreservat.


Feldt's Bröd & Konfekt och Skolberget

Feldt's Bröd & Konfekt.

My Feldt är konditorn som brinner för råvaror, lika väl som för hållbarhet. Till vardags driver hon det mäkta populära Halmstadsfiket Feldt’s Bröd & Konfekt. Från mitten av juli i år öppnar hon på Skolberget i Oskarström, ett par mil norr om Halmstad.

- Det tusenkonstnären My Feldt skapar är unikt och kommer att sätta Oskarström på kartan som ett besöksmål för lunch, fika och fina naturupplevelser, säger Åsa Elofsson. 


Steninge 

Steninge Kuststation.
Göstas Café & Restaurang ligger precis vid havet. Foto: Patrik Leonardsson-Göstas flygbid

Steninge är kustsamhället beläget ungefär mitt emellan Halmstad och Falkenberg, drygt ett par mil norr om Halmstad. Här finns en sandstrand med omgivande klippor och skär. Stranden inbjuder både till bad och krabbfiske. Men Åsa Elofsson tipsar om mer:

– Göstas Café & Restaurang ligger precis vid havet och lockar med såväl fika på dagen som à la carte på kvällen. Och på Steninge Kuststation kombineras närodlad mat med yoga och vandringar, allt inramat av det vackra naturreservatet. 

 

Sveriges Golfhuvudstad

I Halmstad finns åtta unika golfanläggningar med sammanlagt 153 utmanande golfhål.

Epitetet Sveriges Golfhuvudstad är något som Halmstad verkligen gör sig förtjänt av. Många kan också vittna om att golf och husbil ofta går hand i hand.

I Halmstad finns åtta unika golfanläggningar med sammanlagt 153 utmanande golfhål. Utbudet sträcker sig från traditionsrika Halmstad Golfklubb till innovativa Halmstad Golfarena. ”Sveriges Golfhuvudstad är för övrigt inget som Halmstadborna själva har hittat på. Det är fastslaget av golfbranschen och baseras bland annat på, utöver de många anläggningarna, gediget kunnande, engagemang från Halmstads kommun att SGF Elitmiljö driver utbildning i staden (högskolestudier kombinerade med elitsatsning på golf). 

 

SprinterMästaren 4-6 juli

SprinterMästaren på Halmstadtravet har körts sedan 1971.

Sommarens häftigaste travhändelse – SprinterMästaren – går av stapeln den fjärde och sjätte juli i sommar på Halmstadtravet. Loppet har körts sedan 1971 och är ett sprinterlopp (1 609 meter, en engelsk mile) för fyraåringar. Mycket folk väntas, varav många i husbil! 

 

Halmstad Stories – nyhet 2024

I maj i år släpptes Halmstad Stories, som närmast kan beskrivas som en digital guidebok med mängder av intressanta historier, behändigt tillgängliga i din mobil.

Här finns audioguider inom flera olika teman. Från Halmstad Slott och Halmstads historia till två olika guider som bygger på Gyllene Tider. Bandets medlemmar har själva varit mycket engagerade i projektet och berättar om ställen i och kring Halmstad där de upplevde saker i sin ungdom. Varje guide i Halmstad Stories innehåller ett eller flera stopp. Du väljer själv vilka stopp du vill stanna vid. Vid varje stopp kan du välja om du vill lyssna till en berättelse, eller själv läsa den. Vid varje stopp finns även bilder och en karta. Flera av stoppen erbjuder även filmklipp att titta på. Du behöver inte ladda ner någon app för att använda Halmstad Stories. Bara besök halmstadstories.se, så kommer du snabbt igång. Under året kommer fler guider att släppas.

Taggad i: Sverige  Tips