Myggjävlarna – Så här överlever du sommaren
Åsa Vidén, ägare av myggfri.nu är något av en riktig myggexpert. Nu delar hon med sig av sina bästa tips till Min Husbil i Sveriges läsare. Dessutom får ni lite rolig fakta om mygg som ni kanske inte visste om.
Myggorna plågar de flesta av oss under somrarna och deras surrande kan störa även den mest positiva människa. För Åsa Vidén var det så illa att hon skulle sälja sitt älskade sommarställe för att där fanns för mycket knott. Som en sista desperat chansning köpte hon en mygg- och knottfångare och plötsligt fick hon tillbaka sitt sommarställe och kunde fortsätta njuta av det.
Med en vetskap om att det fanns lösning på detta problem startade hon företaget www.myggfri.nu för att hjälpa andra. Från början var det som en bisyssla men idag arbetar hon och mannen tillsammans med detta på heltid. Strukturen i verksamheten har ändrats men Åsa är med sedan starten. Och verksamheten har utvecklats sedan dess. För nog finns det ett stort behov av att få hjälp med att bli av dessa myggjäklarna och bli av med sommarplågan.
Produkt utifrån behov
Det viktigaste du ska tänka på är att välja rätt typ av myggprodukter utifrån vad du har för behov. En stor myggfångare kanske inte är något alternativ för husbilsfolk. Det finns ingen anledning att skaffa en sådan för några veckor på en camping. Om du däremot har en stuga eller villa så kan du se en myggfångare som en investering. Åsa säger skämtsamt att det är bättre att sitta på en plaststol utan mygg än i en fåtölj med mygg och det går inte annat än att hålla med henne. När man reser med husbil handlar det att skydda dig själv och inte omgivningen så det finns andra alternativ som är bättre.
Bär ljust
Utöver de klassiska myggmedlen och de avvisande produkterna går det faktiskt att minska risken för myggstick. Ett av dessa är att ha ljusa kläder på sig. Ifall du har en filt så se till att även denna är ljus. Myggen gillar, av någon anledning, mörka kläder så undvik dessa. Och tänk på att för varenda mygga som du dödar så slipper du en si sådär 1 000 ägg. En mygga lägger mellan 100 och 300 ägg per gång och kan lägga massor under sin två veckors korta livsstil. Min Husbil i Sverige har testat en del olika alternativ och dessa kan du läsa om här i nästa vecka (Länk nedan). Då går vi igenom lite olika alternativ och användningsområden och guidar er till att hitta det som kan tänkas fungera bäst för just dig!
Några fakta om mygg
> Visste du att myggorna dödar cirka 2,7 miljoner människor per år? Med tanke på att de sprider sjukdomar så är dessa, i många länder, väldigt farliga djur.
> En mygga kan flyga i cirka 2,4 kilometer i timmen. Det kanske inte låter så fort men om man ska jämföra det med en människa så motsvarar det en hastighet av 322 kilometer i timmen. Det är otroligt fort.
> Det är bara honmyggorna som biter oss människor. Och de gör det inte för att de äter blod utan för att de behöver proteinet i blodet för sin äggproduktion.
> Visste du att myggor har tänder? Det är svårt att föreställa sig men sanningen är att dessa små blodsugande små myggor har tänder.
Läs artikeln om hur du skyddar dig bäst.