1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. Polens riviera - bara en båtresa bort

Polens riviera - bara en båtresa bort

— 10/12-2019

På andra sidan Östersjön, längs den polska kusten, möts du av långa vita stränder, härliga havsbad, underbara spaanläggningar, god mat och öl, historiska platser, shopping med mera. Med husbil tog vi sikte på Trestadsområdet, Gdynia, Sopot och Gdansk och blev glatt överraskade av allt utbud som finns, och ännu roligare för oss svenskar, till väldigt anständiga priser!

Fiskebåtar på stranden i Sopot.
Fiskebåtarna på stranden i Sopot är de mest fotograferade tillsammans med det sneda huset i Sopot.

Polen är ett av de billigaste resmålen i Europa och trots en allt svagare kronkurs gäller detta fortfarande för oss svenskar som väljer att semestra i Polen. Det är vi många som redan gör. Och allt fler blir vi. Speciellt under sommarmånaderna och campingsäsongen (maj-september) – men många svenskar reser även till Polen över en weekend året om. Polen är nära, trevligt och charmigt annorlunda. Och prisvärt! I Polen får man väldigt mycket för pengarna. 

Vänliga människor 

Trots att våra språkkunskaper i det polska språket är högst begränsade och det faktum att långt ifrån alla polacker talar engelska – möttes vi dagligen av vänliga och hjälpsamma människor, när vi frågade om vägen, olika platser vi ville besöka eller vad som stod på den polska menyn! Det var i varje fall vad vi upplevde under den 4-dagars resa vi gjorde med husbil längs Polens Riviera i början av augusti. Förutom sol och bad, god mat och öl finns här ett stort utbud av kultur och historia, men också bra shopping. 

Populära Trestadsområdet 

Väljer man att åka till Polen landvägen, så kan man åka färja antingen från Ystad till Swinoujscie, Karlskrona-Gdynia eller Nynäshamn-Gdansk. Eftersom vi bor i Skåne och resmålet var Pomorskie och Trojmiasto, det vill säga polska Pommern och trippelstäderna Gdynia, Sopot, Gdansk i Polens nordöstra hörn, ansåg vi det bekvämast att välja färjelinjen med Stena Line mellan Karlskrona - Gdynia. Stena Lines fartyg är stora och bekväma med tre restauranger, spa, lekrum för barn och en välsorterad Bordershop där man kan handla upp till sextio procent billigare än i Sverige. Efter en skön och behaglig kväll ombord och en god natts sömn (båtresan tar sammanlagt 10,5 timmar) blev vi på morgonen, klockan 06.00, i hyttens högtalare, väckta av Rod Stewarts skönsjungande hesa stämma med den odödliga klassikern ”I am Sailing”. När vi anlöper Gdynia känner vi oss riktigt utvilade och redo för nya äventyr och upplevelser. 

Här bor man på camping 

Vi valde att styra kosan direkt till den populära badorten Sopot som är en gammal anrik kurort och ligger mittemellan Gdynia och Gdansk. Vi hade bokat plats på Camping 34, med ett ypperligt läge, bara något stenkast från den långa, vita, härliga stranden. På gångavstånd, knappt en kilometer bort, ligger Sopots hjärta; bar- och shoppinggatan Monte Cassino och Molo, Europas längsta träpir. Här finns också tågstationen, där man med tåg kan ta sig till närliggande Gdansk eller Gdynia och ända bort till halvön Hel. Tipset är alltså att parkera husbilen på campingen och använda lokaltrafiken, som är både ett billigt och bekvämt alternativ. Många väljer att ta sig runt med cykel. Har man inga egna, så finns det att hyra. Värt att veta är att i Polen finns inga ställplatser (inte vad vi såg i alla fall) – utan här gäller det att ta in på camping. Under högsäsong kostar där en övernattning med husbil för två personer, inklusive el, cirka 150-250 kr, beroende på klassificering. Och det är ju inte mycket att yvas över. Överlag håller campingplatserna bra eller hyfsad bra standard och komfort.

Restauranger och caféer

Krzywy Domek är en stor turistattraktion i Sopot.
"Sneda huset", Krzywy Domek, i Sopot är kanske mer populärt att fotografera än att besöka?
Träpiren Molo i Sopot är Europas längsta i sitt slag.
Molo i Sopot - Europas längsta träpir.

I trendiga Sopot är allting lite dyrare och mer exklusivt, i dess centrum vid Monte Cassino, på restauranger och caféer, desto närmare smältdegeln man kommer. Den eviga feststaden Sopot kallas ofta lite slarvigt för Polens S:t Tropez, vilket kan vara både på gott och ont. På de stora och flådiga hotellen bor och turistar den polska kultureliten, filmstjärnor, affärs- och mediafolk. Sopot har i generationer varit en omåttligt populär badort, såväl före som under Hitlertiden (Adolf hade egen svit på Sheraton) och fram till idag, där det kryllar av restauranger, uteserveringar, souvenirbutiker och aktiviteter under sommaren. Från Sopot med Europas längsta träpir Molo (500 meter lång) kan man sommartid åka båt till halvön Hel.

Historiska Gdansk 

Vill man uppleva mer stad och karaktär och inte minst känna historiens vingslag ska man bege sig till vackra Gdansk som är en urgammal stad, grundad 1224. Enligt arkeologiska utgrävningar var dessutom orten redan på 600-talet en hantverkar- och fiskarby. De många krig som staden genomlidit genom århundraden har satt sina spår. Många fina muséer i Gdansk kan berätta mer och de är absolut värda att besöka. Tidigt på morgonen den 1 september 1939, det vill säga för 80 år sedan, utförde det tyska slagskeppet Schleswig- Holstein sitt bombardemang av Westerplatte, beläget några kilometer väster om centrum. Därmed hade angreppet på Polen inletts. De polska soldaterna höll emot i sju dagar tills ammuni- tionen tog slut. Ett museum och en minnesplats som berättar om angreppet finns på Westerplatte. 

Westerplatte.
Westerplatte; minnessten över stupade polska soldater under det tyska överfallet på Polen i inledningsskedet av andra världskriget.

Vägen mot demokrati

Världens största historiska utställning om andra världskriget finns för övrigt i centrala Gdansk. Museet öppnade 2017 och är väldigt populärt och välbesökt. Och när man ändå är i Gdansk så är ett besök på Solidaritetsmuseet på det gamla skeppsvarvet (gamla Leninvarvet) obligatoriskt! Det var här som elektrikern och den av varvsarbetarna utvalde strejkledaren Lech Walesa med flera år 1980 började sin solidaritet- och frihetskamp om bättre arbetsvillkor, högre lön och laglig rätt att bilda fackförening och kunna strejka i dåtidens kommunistiska Polen. Allt om Solidaritet, medborgarnas kamp för frihet och demokrati, om Lech Walesa som blev Polens första demokratiskt valda president och som bland annat fick Nobels fredspris, finns berättat på detta fantastiska museum.

Solidaritetsmuseet i Gdansk.
Solidaritetsmuseet i Gdansk är ett måste!

Leba och Hel 

Sanddynorna utanför Leba kallas för Polens Sahara.
Sanddynorna utanför Leba kallas för Polens Sahara.

Polens Riviera omfattar också halvön Leba (uttalas ”weba”), nordväst om trippelstäderna, cirka två timmar med bil. Utöver fantastiska stränder med massor av aktiviteter i området för hela familjen kryllar det av fina campingplatser, som överlag håller bättre standard till lägre priser jämfört med trippelstädernas utbud. I utkanten av Leba finns Slowinski nationalpark som även kallas för Polens Sahara. Enorma och mäktiga sanddyner (uppemot 70 meter höga) möter dig under vandringen och klättringen här. Slowinski nationalpark finns med på Unescos världsarvslista.

Camping på halvön Leba.
I Leba finns många campingplatser att välja på. Flera av dem håller riktigt bra klass.

Sol, bad och windsurfing 

Windsurfing är populärt på halvön Hel.
Halvön Hel är något av windsurfarnas paradis.

Till halvön Hel, som är något av windsurfarnas paradis, tar man sig med bil, tåg, båt (små färjor går från Gdynia, Sopot och Gdansk) eller med cykel. Vi valde landvägen med husbilen. Det finns bara en väg ut, respektive tillbaka. Under högsäsong är det mycket trafik och väldigt trångt så räkna med stundtals långa köer. Campingplatserna var i augusti i princip fullbelagda. Det var väl mer tur än skicklighet att vi till slut lyckades hitta en ledig campingplats på Hel bland alla windsurfare under samma period som hela Polen har sin semester. Besöket var därmed extra intressant. Frånsett ett par tjeckiska, tyska, holländska och förvisso en svenskregistrerad gammal campingbuss föredrar polackerna i stor utsträckning att tälta under sin semester. Det är väldigt rart att se barnfamiljer campa på gammalt vis. Det vittnar inte om klasskillnad, för tälten packar de upp från sina nya dyra bilar. De hade säkert haft råd med både husvagn eller husbil, men föredrar tält! På turistorterna finns många restauranger, caféer och uteserveringar tillsammans med försäljning av bärnsten, souvenirer och krimskrams. På menyerna som enbart är på polska kan vi enkelt tyda snabbmatsutbudet som Kebab, Pizza, men också Zapiekanki som är en så kallad ”polsk pizza”, 50 centimeter lång med en massa gott på. Finns både som vegetarisk eller med kött. Men ketchup ska på! 

Zapiekanki, polsk pizza som är väldigt lång.
Zapiekanki (polsk pizza) är lång som en husbil. Jättegott!
Nybakad Gofry (polsk våffla) med grädde och färska bär är himmelskt gott!
Rökt sill med saltgurka gör sig bäst med en kall piwo (det vill säga öl på polska).

Shopping så klart 

Folkmyller i Gamla Stan i Gdansk.
Folkmyller i gamla stan, Gdansk

I Polen får man mycket för pengarna, så det kan även löna sig att shoppa loss. I Gdynia, varuhuset Centrum Riviera finns norra Polens största galleria med 250 butiker! Här finns ett enormt utbud av alla tänkbara märkeskläder till hyggliga outletpriser, vilket är extra roligt! Många av märkesbutikerna här finns inte ens i Sverige. För att få ett grepp om gallerians storlek, så är den större än Stockholms nya köpcentrum ”Mall of Scandinavia”. Ett tips är att parkera husbilen gratis på den stora parkeringen vid gallerian Riviera och sedan shoppa loss! Till Gdynia centrum är det sedan bara cirka 15 minuters promenad, men även lokalbussar finns. Ytterligare shopping finns i galleria Kif i Gdynia, nyöppnade gallerian Forum mitt i Gdansk samt i fina Baltycka med hela 220 butiker, cirka 10 minuter med bil utanför Gdansk. Därtill finns alla mysiga butiker och affärer, inte minst i själva stadskärnan i Gdansk. Utöver kläder, lokala produkter (korv, konserver och inlagd gurka) är det mest öl och vodka som turisterna bär med sig hem. Vin däremot måste importeras och är dyrare i butikerna än på Systembolaget i Sverige. Dock är vinet på polska restauranger billigare än på svenska krogar.

I Gdynia, men även i Gdansk finns flera supermoderna gallerior där man kan shoppa märkeskläder till outletpriser och billigare än i Sverige.
Men glöm inte alla mysiga butiker, gatustånd och småaffärer i Gdansk stadskärna!

Tidigare publicerad i: min Husbil i Sverige, nr 5 2019

Taggad i: Europa