1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. Lär dig surfa i Portugal

Lär dig surfa i Portugal

— 31/03-2021

För den äldre generationen är surfing kanske mest förknippat med Hawaii, Kalifornien och inte minst till tonerna av 60-talsgruppen Beach Boys. Men det är inte längre bara ungdomar som tröskar runt i en gammal ommålad folkabuss med bräda på taket som ger sig ut och dansar på vågorna. På kontinenten är surfing idag en folksport för alla kategorier och åldrar.

Surfare i stor våg i Nazaré, Portugal.
Surfare i stor våg i Nazaré. (Bild stock.adobe.com)

Längs hela Atlantkusten, Frankrike, Spanien och Portugal, är surfing något av ett paradis. Är man en riktigt duktig surfare och därtill kaxig och möjligen lite våghalsig, drar man till Nazaré i västra Portugal (mellan Lissabon och Porto) och monstervågorna. Här är vågorna vid ”gynnsamma förhållanden” drygt 20 meter eller till och med ännu högre! Världsrekordet uppmättes 2011 av amerikanen Garrett McNamarra (från Hawaii) som surfade på en monstervåg som uppmättes till 23,4 meter. Det kvinnliga världsrekordet innehas av brasilianskan Maya Gabeira, som den 18 januari 2018 bemästrade en jättevåg i just Nazaré på 20,72 meter. Mest imponerande med det rekordet är att brasilianskan var nära att drunkna under ett av sina rekordförsök på samma ställe 2013.

I normala fall paddlar surfaren ifatt vågen av egen kraft, men här ute är det svårt att fånga vågen eftersom den snabbt rullar förbi surfaren. För att göra det lättare och säkrare att surfa på de riktigt stora och tuffa vågorna använder man en vattenskoter (tow-in-surfing), som bogserar surfaren ut till en stor våg och släpper denne på framsidan av vågen innan den börjar brytas.

I väntan på bästa vågen

Olika stånd på ett torg vid havet. Kvinna i traditionella kläder.
Kvinna vid stånd iklädd traditionella kläder.

I den lilla pittoreska och charmiga fiskebyn Nazaré kan man, utöver alla surfingbrädor, fortfarande se kvinnor som klär sig i traditionella klädesplagg och i kjolar av flanell i en mängd olika färger. En del även fortfarande traditionellt bärandes varor på huvudet. Vid lunchtid tätnar röken vid fiskrestaurangerna och doften av kolgrillade sardiner är himmelsk.

Turismen är en stor inkomstkälla i Nazaré. Utöver långa vackra stränder med sol och bad kretsar ändå livet alltjämt runt vattensport och surfing i synnerhet.
Mest berömt i regionen är den norra stranden i Nazaré (Praia do Norte), där monstervågorna finns. Här arrangeras stora internationella och nationella tävlingar året om, bästa tiden för denna extrema och utmanande surfing, är vintertid, dvs under perioden oktober-mars. Längs stranden och på klippavsatserna samlas under tävlingarna mängder av intresserade som beskådar alla dessa våghalsiga och skickliga män och kvinnor som tålmodigt och ständigt guppande ute i det oroliga och mäktiga havet väntar in den bästa, högsta, längsta och mest extrema vågen. Bland horderna av åskådare står även många husbilar ständigt parkerade, och där man från första parkett kan se och njuta av detta spektakulära äventyr, som pågår i stort sett under dygnets alla ljusa timmar.

Surfare i vattnet, Nazaré, Portugal.
Kanske fångar hon sin första våg? Bakom sitter andra surfare i line-upen och väntar på att ta en våg.
Big Wave Tour, Nazaré, Portugal.
Big Wave Tour är en av många surftävlingar som hålls i Nazaré.
Husbil, Nazaré, Portugal.
Här parkerar många husbilen, antingen för att själv surfa eller för att njuta av detta spektakulära äventyr.

Brädsemester – för alla åldrar

Lär dig surfa i Portugal.
Lär dig surfa i Portugal.
Surfskola i Peniche, norr om Lissabon.

Om man nu inte är lika erfaren som proffsen i Nazaré, finns det många andra platser längs Atlantkusten som är perfekta för surfing och annan kul vattensport. Hela kusten är ett enda långt surfingparadis som lockar såväl proffs som andra erfarna, men också måttliga surfare och nybörjare utan någon som helst erfarenhet. Däremellan finns det en mängd olika nivåer.

Surfingskolorna vänder sig inte bara till ungdomar. I nybörjarkategorin i Peniche (söder om Nazaré) men även på andra platser längs Atlantkusten går ofta hela familjen och ibland även mormor och morfar i surfingskola. En perfekt brädsemester!

Surfing, åtminstone som den utvecklats nere på kontinenten, har på senare år blivit en ny folksport och ett aktivt och roligt familjenöje som alla kan samlas kring. En viss jämförelse kan förstås här göras med golfen, som den en gång var ämnad för.

På surfingskolorna deltar pojkar, flickor, män och kvinnor i alla åldrar – och här finns också en stor och bred variant av alla kroppsstorlekar. Från vältränade unga män och kvinnor till grisskära stapplande och korpulenta 60 plussare och ännu äldre på drygt 100 pannor.

Något för alla

Surfing har sitt ursprung på Hawaii, där man surfade på vågorna redan på 1400-talet. Därefter spred den sig till USA (fastlandet) och Australien och tog fart i början av 1900-talet. Det dröjde ända till 1950-talet innan surfing fick fäste i Europa (Biarritz, Frankrike 1957) och allt sedan dess har sporten utvecklats och tillämpas nu världen över där vågorna är tillräckligt stora.

Att sporten blivit så populär på senare år har förstås att göra med både teknik, material och utveckling. Surfing är inte längre bara en glasfiberbräda i olika längder och kategorier. Andra former inom surfing är bodyboarding, bodysurfing, paddelsurfing, kitesurfing, vindsurfing etcetera.

Surfing har utvecklats enormt under de senaste decennierna och blivit något av en folksport som dessutom fått ett stort internationellt erkännande då den tillsammans med fyra andra sporter, kommer att ingå i nästa olympiska sommarprogram i Tokyo. 

Surfvokabulär

Aloha Hawaiiansk hälsningsfras

Barrel När man åker inne i en våg. även kallad tub

Beach break Vågor som bryter över sandbotten

Ding En spricka eller hål i brädan

Duck diving Tekniken att trycka brädan under och genom en brytande våg

Epoxy En typ av plastharts som används för att producera surfbrädor

Hang loose  Ett hawaiianskt uttryck för en avslappnande, trivsam och sorglös inställning

Hang ten Att surfa på en våg med alla tio tår på brädans nos           

Kook En nybörjare, eller en dålig eller oerfaren surfare

Line-up Platsen i havet där surfare radar upp för att fånga vågor, strax bakom där vågen bryts

Long board Den längsta surfbrädan

Localism Ett aggressivt territoriellt skydd av surfspot av lokala surfare

Pop-up Den snabba rörelsen en surfare gör för att komma i position för att ta vågen

Stoked Entusiastisk, upprymd, eller glad

SUP Stand up paddling board              

Wahine En kvinnlig surfare

Tidigare publicerad i: min Husbil i Sverige, nr 3 2019

Taggad i: Europa