1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. Vad önskar du att du visste innan du köpte din första husbil?

Vad önskar du att du visste innan du köpte din första husbil?

— 13/05-2022

Facebook – en skön plats att hänga på och det perfekta tidsfördrivet? Facebook – ett tillhåll för nättroll och allvetare som skryter om sina erfarenheter och kunskaper? Oavsett var du står i denna kamp så erbjuds ganska så underhållande och informativ läsning i de olika husbilsrelaterade forumen.

Facebook har många husbilsforum

Forumen på Facebook är många för husbilsåkaren och tusentals ansluter sig och delar med sig av både ris och ros. I en av grupperna ”Husbilsvänner delar med sig” närmar antalet medlemmar sig 10 000 och häromdagen dök en enkel fråga upp… Vad önskar du att du visste innan du köpte din första husbil?” Det är Camilla som ställer frågan och svaren låter inte vänta på sig. Snart finns där över 100 kommentarer om vad folket önskar att de visste och som de nu berättar om. Det är lättsamt och roligt, samtidigt som vissa av kommentarerna är solida och lämnar lite eftertanke. Så frågan är vad du önskar att du vetat innan du skaffade din första husbil?

De skenande dieselpriserna

Tanklucka på husbil. Det står diesel på tanklocket.
Med dyra diesel priser så kanske man tänker om vart resan går.

Det har inte undkommit någon att dieselpriserna skenat under de senaste månaderna. De må gå lite upp och ner men samtidigt så är det väldigt dyrt att köra husbilen idag. Visserligen har Peter (en medlem i gruppen) när han skriver att man får ”justera antalet mil efter plånboken” men samtidigt så är det en otrevlig överraskning för alla oss som äger en husbil att man blir halvt ruinerad varenda gång man ska tanka. Nåja, vi får helt enkelt hoppas på att det ändras eller att framtidens husbilar drivs av luft.

Att det är dyrt att byta kamrem

Kia skriver att hon önskar att hon visste hur dyrt det är att byta kamrem och att hon önskar att hon vetat det tidigare. Och nog stämmer det att viss underhållning av husbilen snabbt springer iväg och att det kostar att reparera och fixa med den. Ett tips är att vara noggrann med att sköta om husbilen och se till att den hålls i bra skick. Detta för att minska utgifterna som kommer ifall någonting dyrt går sönder eller måste bytas. Och Kicki påpekar i en kommentar att ”allt kan gå sönder”.

Viktig vikt eller dödvikt?

En gatuparkering med bilar och en husbil modell mindre med öppen dörr.
Man kanske inte alltid behöver vara extrem åt ena hållet men man kan inte ha båda.

Lastvikten är ett återkommande ämne. Det är också ett ämne som delar husbilsägarna i två läger. Vissa, likt Conny, säger att han önskar att han visste hur mycket prylar man måste ha med sig och hur mycket allting väger. Kåre däremot, skriver precis tvärtom – att de hade massor med dödvikt som de gjort sig av med eftersom de inte använde sakerna som de släpade runt på. Även här kommer diskussionen in på hur stor eller liten bil och dess lastvikt är att föredra. Ska bilen väga upp till 3,5 ton eller mer? Smaksak och någonting som är viktigt att ta ställning till innan man köper sin husbil.

Att det är så roligt!

En bild tagen av en drönare. Bilden föreställer en husbil på en sjöstrand vid en skog. Bredvid syns en liten skogsväg.
Det är en otrolig frihetskänsla när man hittar ett guldkorn att fricampa på.

Många av kommentarerna handlar om hur roligt det är med husbilslivet. Att de hade skaffat husbil mycket tidigare ifall de vetat hur mycket de kommer gilla det. Majoriteten är överens om att det är ett underbart sätt att resa på och att de önskar att de vetat om det tidigare. Kostnader och allt till trots så är tveklöst majoriteten av kommentarerna om hur härligt det är med husbil. Att det skapar så mycket gemenskap på campingen samtidigt som det ger en otrolig frihetskänsla när man hittar ett guldkorn att fricampa på.

Vårt bästa tips till blivande husbilsägare

Ett hjul av Fiat-modell ska köra upp på en kloss.
En sak som vi anser att man behöver är ett sätt att kunna sätta bilen i våg.

Vänta med att fylla bilen med prylar som du tror att du behöver. När vi flyttade in i husbilen för fem år sedan var vi nybörjare och hade ingen erfarenhet av campinglivet. Vi hade en inköpslista som var lika lång som Sverige. Förtält, generator, bärbar ugn och allt möjligt var bara några av sakerna på vår lista. Tack och lov så valde vi att inte köpa någonting utan bestämde oss att vi skulle köpa efterhand som behovet uppstod. Idag skrattar vi åt listan för det var bara klossar och grill som vi faktiskt köpte – allt annat behövde vi inte. Så vårt bästa tips är att ni väntar och köper först när behovet uppstår!

Taggad i: Tips