1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. Voodoo-museum i Essen, Tyskland – där verkligheten överträffar fiktionen

Voodoo-museum i Essen, Tyskland – där verkligheten överträffar fiktionen

— 09/12-2021

Att kalla Soul of Africa museum för en ögonöppnande upplevelse är en stor underdrift. Detta är ett världsunikt ställe som bara måste besökas och minnena som man får här kommer garanterat att följa med en under en lång tid framöver.

Henning Christoph, ägare av museet.
Henning Christoph är skaparen av detta unika museum.

Soul of Africa museum – African Secrets

Henning Christoph har spenderat nästan hela sitt liv på resande fot. Han är etnolog, fotograf, författare och föreläsare för att nämna några punkter på hans meritlista. Idag erbjuder han besökare att få se en bråkdel av hans privata kollektion som han samlat på sig under sina resor. Det handlar om mystik, om voodoo och om mystiska skapelser från hela världen men i huvudsak från Afrika. Det ligger i luften redan när man kommer in i den lilla lokalen. Att den sedan breder ut sig något på baksidan vet man inte då. Direkt dyker masker upp med skallar från gorillor. Dessa tillhörde stammen Ngui och Christoph var den förste utomstående som fick lov att komma in i den innersta kretsen och fotografera deras ceremoni. Enligt Ngui- folket så representerar gorillan det goda medan schimpansen står för det onda. Det är svårt att inte tänka på att människans dna är en sisådär 99 procent samma som schimpansernas. Sammanträffande?

Soul of Africa Museum
En mask som tillhör Ngui stammen.
Soul of Africa Museum, Essen.
En av dom mest skrämmande maskerna är Kheghebcio (i mitten) enligt Okufolket.
Soul of Africa Museum, Essen.
De olika dräkterna används för olika ändamål som till exempel att skrämma iväg häxkraft.

Mystiska historier avlöser varandra

I nästa rum finns en bronsstaty som föreställer Mami Wata – en vattengudinna, som beroende på region, kunde vara antingen god eller ond. Det är skulptören Ismaila Putuenchi som skapat den (och flera andra av bronsstatyerna som finns här). Det som gör just denna skulptur så speciell är historien om hur den kom från Kamerun till Tyskland. Efter att ha fastnat i tullen i Douala berättade Ismaila att de inte kunde behålla statyn utan att den skulle få åka med honom till Tyskland. Hans röst blev inte hörd och Mami Wata blev kvar i Kamerun. Kort därefter stod det att läsa i tidningen att tullverket hade brunnit ner och att det enda som klarade sig utan några skador var just denna staty. Om det beror på magi eller att brons inte brinner får vara osagt men nog är det udda. Att statyn dessutom befinner sig där den hör hemma idag betyder nog att några personer i Kamerun tillslut trodde på statyns magiska förmåga. Vad som också är lite mystiskt är att samtliga bilder på statyn blev suddiga... 

Soul of Africa Museum, Essen
På museet finns det massor med olika statyer som har olika betydelse och krafter.
Soul of Africa Museum
Man kan hitta alla möjliga saker på Soul of Africa.

Olika riter och ritualer presenteras på Soul of Africa Museum

Soul of Africa Museum, Essen.
Den djävulsliknande masken med ögon av glas som kan frambringa yrsel när man står i närheten enligt Christof.

Christof fortsätter att berätta om de olika föremålen och dess historia. Det är omöjligt att återge känslorna som kommer över en när man tittar, lyssnar och begrundar föremålen. Bland annat så finns här en djävulsliknande mask med ögon av glas. Den står lite inklämd i ett hörn, detta då Christof märkt att man blir yr i huvudet av att stå i närheten av masken. Sanningen att säga så spelar det ingen roll om det är en inbillning eller inte för en sak är säker – man vill inte testa att ställa sig nära den. Oavsett om man tror på voodoo eller inte så lär man för en stund bli osäker när man hör de olika historierna och vad olika stammar i världen har för religioner. Ngang-stammen i Kamerun använder sig av höns för att driva ut häxkraft från drabbade människor. Hönan placeras på den sjuke personens huvud och när hönan faller död till marken är personen botad.

Annons

Jordens egna lögndetektor

Soul of Africa Museum
Innehållet i denna flaska vågar man inte ge sig på.

I det sista rummet står en halvfull, eller halvtom, flaska. Inne i flaskan syns en orm. Det i sig är konstigt men det finns även en spännande historia bakom just denna flaska. Det handlar om att Christof ville närma sig ytterligare en stam som inte är så vänlig mot besökare. Med hjälp av sina kontakter fick han slutligen komma till en bestämd plats. Väl där togs flaskan fram och två snapsar hälldes upp. När personen från stammen druckit sin snaps var det dags för Christof att dricka sin. Han gjorde det trots uppmaning från sin kontakt att låta bli. Efter snapsen fick han vända på klacken och gå hem. Exakt samma procedur upprepades ytterligare fyra gånger till och Christof var osäker på att han någonsin skulle få komma in i gemenskapen. Femte gången gick det. Det visade sig att drycken var ett slags sanningsserum. Ifall den som dricker snapsen hade haft onda avsikter eller ett adrenalinpåslag så hade giftet från ormen varit dödligt. Christof fick informationen från stammen som han ville få kontakt med samt flaskan med resten av drycken. Han intygar att han inte har för avsikt att avsluta innehållet utan den får stå på museet.

Besök Soul of Africa Museum

Det går inte att med ord återge varken stämningen eller historierna som berättas här. Soul of Africa museet i Essen måste helt enkelt upplevas på plats för bästa upplevelsen. I närheten av museet finns en mataffär med stor parkering där man kan parkera husbilen ifall man har kört hit. Christofs önskan är att någon gång kunna ha en lokal som är stor nog så att han får visa upp hela sin samling. I dagsläget så lånar han ut delar av sin kollektion till museer runtom i världen. 

Soul of Africa Museum

Adress: Rüttenscheider Str 36, Essen.

Inträde: 10 euro per vuxen.

Öppettider: Tisdag till söndag 11.00 – 18.00. Öppet enligt överenskommelse så ingen drop-in i nuläget.

Hemsida och mer information: www.soul-of-africa.com

Taggad i: Europa