1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. Låt vättarna visa vägen i Wrocław

Låt vättarna visa vägen i Wrocław

— 15/09-2021

Det verkar omöjligt att få exakta siffror på hur många vättar som pryder staden i dagsläget. Det enda som går att säkerhetsställa är att de förökat sig till den grad att de överskrider 400 i antal i nuläget. Så vad är det som är så speciellt med Wrocławs vättar? Följ med Min Husbil på en annorlunda upptäcktsfärd.

Vättjakt

Vätte, Krasnale, Wroclaw, Polen.
En vätte vid en uttagsautomat, passande placerad utanför en bank.
Vätte, Krasnale, Wroclaw, Polen.
En vätte har fått en fin halsduk i svenska flaggans färger.
Vätte, Krasnale, Wroclaw, Polen.
En vätte på cykel genom stan.
Vätte, Krasnale, Wroclaw, Polen.
Jobb, jobb, jobb - ingen ro och ingen vila för en vätte.
Wroclaw
Wrocław har många vackra byggnader också och inte bara vättar.

Det polska ordet för dessa små vättar är ”krasnale” som översatt till svenska betyder ”dvärgar”. Det är också så som lokalbefolkningen kallar de små bronsstatyetterna. En sak är säker, de förökar sig okontrollerat och finns utspridda över hela Wrocław – på marken, i fönsterkarmar, i parker, på husfasader, ja överallt helt enkelt. Alla nya vättar sägs också vara utrustade med GPS och går att spåra ifall de blir stulna. Som tur är verkar stölder av vättarna inte vara något stort problem, dessa skönheter blir istället väl omhändertagna av lokalbefolkningen. Ett exempel på detta är att många av statyerna utrustas med halsdukar och små stickade mössor under vintern och under festliga tillfällen i stan får de små rekvisita så att de smälter in i omgivningen.

Att springa runt i Wrocław och leta efter vättarna är en riktigt populär aktivitet. Den är så populär att det, dels finns kartor att köpa där vättarna är utsatta men även guidade turer som visar upp några av de mest populära.

Nej, detta är inte en aktivitet som endast riktar sig till de minsta. Faktum är den att det har visat sig att de vuxna fortsätter att leta, även efter det att barnen har tröttnat. Och även om vättarna idag i huvudsak är en turistattraktion så har de även en väldigt viktig del i stadens historia. De vittnar om svunna tider och är ett minne mot kommunistregimen under 1980- talet. Det var det ”orange alternativet” (motståndsrörelsen mot kommunismen) som började med att måla små vättar på murar och fasader. Dessa pysslingar blev på så sätt en symbol för den politiska oppositionen. Under en period hade även människor mössor på sig likt vättarnas under demonstrationer. År 2001 sattes den första (och största) statyn upp i staden. Idag finns det fem olika skulptörer som tillverkar statyerna och detta görs på beställning. Vanligast är att företag köper en liten pyssling och sätter den, antingen vid ingången till sin affär, eller ibland inne i affären. Detta i sin tur lockar jägarna att komma in i affären och kanske köpa någonting.

Från gammalt till nytt

Katedralön, Ostrów Tumski, Wroclaw, Polen.
Katedralön är helt magnifik!
Hydropolis, Wroclaw, Polen.
Hydropolis har en skiss över Amazonas med porlande vatten och allt.

Staden Wrocław har förstås mycket mer att bjuda på än bara vättjakt. Men, att leta efter sötnosarna är ett bra sätt att utforska i stan.

Katedralön, (Ostrów Tumski på polska) är den äldsta delen av Wrocław. Här samlas en stor del av stadens historia tillsammans med vackra byggnader och kyrkor. Självklart finns också några av vättarna längs med rutten och visar vägen.

Från gamla byggnader till något mer modernt – Hydropolis öppnade dörrarna för första gången för några år sedan. Det är ett informativt och interaktivt ställe som förklarar det mesta kring vatten. Favoritstället för majoriteten av besökarna är ”loungen” med liggstolar där ljudet från Amazonas ljuder behagligt ur högtalarna och där porlande vatten skapar ett lugn. När det världskända magasinet, National Geographic anordnade en tävling gällande Polens sju underverk hamnade Hydropolis på en andraplats i tävlingen. Förstaplatsen kneps av den anrika Piotrowkska gatan i Łódź det aktuella året. Detta är en ganska så bra indikator för att förstå hur välgjort Hydropolis är samt hur många som dagligen besöker stället.

Stor 3D-målning 

Panorama Racławicka, Wroclaw, Polen.
Panorama Racławicka är verkligen imponerande.

En annan turistattraktion som får besökarna att höja på ögonbrynen är den så kallade Panorama Racławicka. Så vad är detta? Det är en målning - en 3D målning rättare sagt som är 114 meter lång och 15 meter hög. Första känslan som kommer är uppfattningen av att befinna sig utomhus. Rekvisitan som finns lite här och var gör att det är svårt att avgöra vad som är målat och vad som är ”på riktigt”. Själva målningen föreställer slaget i Racławice och förklarar historien kring detta. En guidad tur varar i 30 minuter där besökarna sakta förflyttar sig runt hela målningen som sträcker sig runt i en cirkel. Men, även om krig och elände inte är av intresse så går det inte annat än att imponeras av målningen. 750 kilo färg gick åt för att skapa den och det finns även en historia gällande tavlans säkerhet. Det sägs att det finns en speciell plats där tavlan ska gömmas om det skulle uppstå krig i Polen. Tavlan är skapad så att det går att rulla ihop den – problemet är att den är för stor för det tänkta utrymmet och dörren kommer således inte att gå att stänga vid behov. Många i Wrocław skrattar över denna miss men ingen har i nuläget kunnat verifiera sanningshalten i påståendet.

Julmarknad

Varje jul förvandlas Wrocław till en riktig sagovärld.
Oscypek
Oscypek är en väldigt populär ost som är obligatorisk på julmarknaden.

Om husbilsresan inträffar på vintern så är julmarknaden ett kallt men hett tips. Men oavsett när på året man väljer att besöka Wrocław så kan Min Husbil i Sverige garantera en sak… synen av vättar. Oavsett om det blir en aktiv jakt med karta eller en promenad genom stan så kommer vättarna garanterat att vara med och förgylla vistelsen.

Pasibus, Wroclaw, Polen.
Pasibus serverar troligtvis stans bästa hamburgare.

Resmålsguide: Wroclaw

Camping & parkering

Camping Olimpijski nr 117, Aleja Ignacego Padwskiego 35ere. En enkel camping som kanske inte är den modernaste. Däremot går det väldigt bra förbindelser från campingen till stadens centrum.

Camping nr 126 Wrocław. Starodworska 11a. En populär camping som ligger på cykelavstånd till stadens centrum (sju kilometer). Det går också spårvagnar tätt som kör in till centrum.

Parking Wrocław, ul. Purkyniego Styki Kosaka. En parkering som är centralt belägen och övervakad. Cirka en kilometer till stadens centrum. Ett bra alternativ att lämna husbilen på när det är dags att utforska stan. Tänk på att det inte finns faciliteter här då detta är en parkering. 

Restauranger

Pierogarnia Stary Młyn, Rynek 26. De klassiska polska pirogerna när de är som bäst.

Pasibus, Świdnicka 11. Riktigt goda hamburgare i hög klass till ett bra pris.

Stół na Szwedzkiej, Szwedzka 17A. Riktigt bra polsk och europeisk mat som roligt nog, ligger på svenska gatan.

Taggad i: Europa