1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. 10 udda och annorlunda saker att göra i Skåne

10 udda och annorlunda saker att göra i Skåne

— 16/06-2021

Sveriges sydligaste län bjuder på mer än platta landskap och stora fält med betande kossor. Min Husbil i Sverige har tagit pulsen på länet och hittat några riktigt udda och annorlunda ställen och saker att göra när man befinner sig i Skåne.

1. Gå på dinosauriejakt utanför Bromölla

Dinosauriejakt. Havsdrakarnas hus, Bromölla.
Mest eftertraktade fyndet är hajtänder.

Vill man leta fossiler efter drakar och ödlor som levde för en si sådär 80 miljoner år sedan är det till Bromölla man ska åka. En tur varar cirka tre timmar och startar på Havsdrakarnas Hus. Där möts man av amatörpaleontologen (hans egna ord) Filip Lindgren och får lära sig mer om svunna tider. Efter det bär det av till fältstationen Åsen som ligger 15 minuter från Bromölla. Husbilen lämnas på parkeringen och sedan är det dags att vaska. De vanligaste fynden är bläckfiskrester, ostron och hajtänder. Hajtänderna brukar vara det mest eftertraktade fyndet och tro det eller ej men där finns gott om fynd att göra. Sanden från Krita perioden är otroligt fossilrik så du kommer bli förvånad. Filip försäkrar om att han inte lagt till någonting i sanden utan att det är autentiska fynd. Han finns också med på platsen och hjälper till att identifiera det man hittar. Bäst av allt – du får ta med dig fynden hem!

Adress: Resvägen 2 i Bromölla.
Läs mer: www.havsdrakarnashus.se

2. Beskåda och ät äcklig mat

Disgusting Food Museum, Malmö.
Smakbordet på Disgusting Food Museum.
Disgusting Food Museum, Malmö. Casu Marzu
Osten Casu Marzu som är förbjudet inom EU.
Disgusting Food Museum, Malmö.
Vin gjort på möss inne på Disgusting Food Museum

Disgusting Food Museum är precis som det låter – tillägnat äcklig mat. Eller rättare sagt, ett museum som bevisar att ”äcklighet” endast är en kulturell fråga. Vad några anser vara en delikatess kan för någon annan vara en anledning att kräkas. Det är här som du kan se osten Casu Marzu som kommer från Sicilien. Att den består av levande larver kan ses som äckligt av många. Att den anses farlig enligt EU då larverna kan överleva och tugga igenom tarmväggar är anledningen till att den numera är förbjuden. Efter en promenad bland 80 olika ”delikatesser” är det fritt fram att låta smaklökarna få sig en omgång. Vad sägs om den fermenterade hajen från Island?! Hákarl som delikatessen heter luktar nästan lika illa som den smakar för våra svenska smaklökar. Första tanken som slår en är att det är såhär som urin måste smaka. Otroligt lärorikt. Otroligt udda och otroligt coolt ställe som måste besökas!

Adress: Caroli City i Malmö.

Läs mer: disgustingfoodmuseum.com

3. Strosa runt bland konstverk i vacker miljö

Wanås konst.
På Wanås Konst utlovas en annorlunda konstrunda
Wanås konst.
En bänk som är ett konstverk med utsikt över slottet.

Wanås Konst må vara Skånes största stolthet. Erkänd och omtalad världen över är det ett måste att besöka denna magiska plats och skulpturpark. Var beredd på att spendera hela dagen här med tanke på att det finns cirka 80 olika mästerverk att beskåda. Nej, alla är inte ögonbrynshöjande men förvånansvärt många är. Det är till exempel 99 procents chans att man får se en kvinna kissa. 99 procents chans att man får höra några ropa på sin mamma. Det är också 99 procents chans att man får se en sugga. Och allt detta tillhör utställningen så inget ovanligt här inte. Vissa konstverk får du bara beskåda medan andra kan du klättra på och utforska efter egna önskemål. Detta ställe visar verkligen att konst är för alla, stora som små! Utöver den fasta skulpturparken som tar dig runt i en fantastisk skogsmiljö så kommer där årligen nya konstnärer som bidrar med nya utställningar.

Adress: Hässleholmsvägen, Vanås, Knislinge.

Läs mer: www.wanaskonst.se

4. Blanda drinkar och lär dig mer om Absolut Vodka

Absolute Home, Åhus.
Lär dig göra cocktails i den vackra byggnaden som Absolut Home huserar i.
Absolute Home, Åhus.
Lär dig skillnaden på cocktails och drinkar.

Vad är skillnaden på en cocktail och en drink? Svaret får du om du går en cocktail-klass på Absolut Home i Åhus. Blanda Raspberri Collins och Elyx Martini och få tips på hur man bäst lyfter fram smaker. Kanske ännu mer populärt är den guidade turen ”Absolut Home Tour” där man får följa med på en resa genom Absolut vodkas historia och lära sig mer om hur företaget blev en succé. Dagligen tappas 650 000 flaskor upp i fabriken och kanske är det därför som vodkan idag är världens sjätte största spritvarumärke. Det är imponerande att höra hur viktigt det är med lokalt och närproducerat och hur måna de är om att se till att Åhus med närområde lyfts fram i varje droppe. Att guiderna är väl pålästa och kunniga gör denna, något annorlunda tur till en speciell upplevelse. PS: För att få heta cocktail måste den innehålla tre ingredienser – en bas, något surt eller bittert och något sött.

Adress: Vallgatan 5 i Åhus.

Läs mer: www.absoluthome.se

5. Agility med jeep

Jeep agility, Ring Knutstorp. 4x4 event.
Att köra på vippbräda med Jeep är väldigt roligt.

Agility känner många igen som sporten där hundar springer på bana och hoppar över hinder. Frågan är om det finns något bättre ord än just agility som förklarar denna annorlunda och tokhäftiga upplevelse. Men istället för hund så är det en Jeep och istället för att leda hunden runt banan så kör du själv bilen runt ett par olika hinder. Dan Rettmark har arbetat med motor- och hjulaktiviteter sedan 50-talet så han kan det mesta när det gäller Jeepar och vad de faktiskt klarar av. Och sanningen är den att det går att klara av en vippbräda med en Jeep – du får nämligen testa det själv. Det är overkligt, superhäftigt och minst sagt en annorlunda upplevelse. Det brukar börja med att man kör på en bana med fem hinder och där man lär känna bilen och dess förmåga. För den som är sugen på mer finns också möjlighet att bege sig ut med bilen i terräng. Ett riktigt häftigt och unikt äventyr i Skåne som måste upplevas!

Adress: Ring Knutstorp, Kågeröd.

Läs mer: www.4x4event.se

6. Promenera med alpackor

Promenera med alpackor.
Alpackatrekking är väldigt rogivande.
Promenera med alpackor.
Vandringen går delvis genom skogen .
Promenera med alpackor.
Alpackornas ull tas tillvara på och det finns att köpa i den tillhörande affären.

Frågan är om det finns någonting som är mer gosvänligt än alpackor. De kommer ursprungligen från Peru och används i första hand för ullproduktion. I Schweiz är alpackor ett vanligt lantbruksdjur och det är därifrån som ägarinnan Jacqueline Käslin kommer ifrån. På hennes Ekofarm i Hultet erbjuds alpackatrekking. Det är precis lika härligt som det låter. Man tar en mysig promenad i naturen i sällskap av alpackor. Det finns två olika alternativ. Ena rundan är på 45 minuter medan den andra är på två och en halv timme. Då ingår fika i naturen också. Detta handlar om att hitta lugnet och att få kontakt med sin alpacka. De är ganska så försiktiga av sig så det går inte att garantera att ni kommer att kramas efter avslutad promenad. Däremot så är det garanterat att du åker därifrån full av energi och med ett minne för livet. För den som vill finns också en älgpark på området som går att besöka för en slant.

Adress: Hultet i Västra Torup.

Läs mer: www.alpakahof.com

7. Cykla dressin på Österlen

Dressincykling, Tomelilla. Fyledalen.
Cykla dressin från Tomelilla till Fyledalen
Dressincykling, Tomelilla. Fyledalen.
Fikakorg är ett måste när man är ute och cyklar.

Det finns flera olika företag som erbjuder dressincykling i Skåne. ”Äventyr på Österlen” är ett av dessa. Att cykla från Tomelilla till Fyledalen och tillbaka tar cirka två timmar och sträckan är på 18 kilometer. Men du har dressinen till ditt förfogande i fyra timmar så fikakorg är nästan obligatoriskt att ha med sig. Det går ganska så enkelt att trampa på cykeln som går på det hundra år gamla tågspåret så det är inte tal om en ansträngande träning. Miljön är varierande – allt från öppna fält med betande kor till urskogsliknande platser där ljudet av porlande vatten skapar ett lugn. Nej, det går inte att småprata samtidigt som man cyklar för ljudet från dressinen är för högt. Däremot så går det bra att njuta av utsikten och prata kan man göra när man stannar och fikar. För den som inte kan få nog av denna häftiga aktivitet så erbjuder företaget även dressincykling från St: Olof till Gyllebo.

Adress: Parkera vid Folkhögskolan i Tomelilla.

Läs mer: www.dressin.se

8. Besök ett omtalat svartbygge

Nimis
Konstverket består mestadels av drivved och grenar.

Nimis är namnet på konstverket som skapat debatter i decennier nu. Den omtalade konstnären Lars Vilks har blivit stämd otaliga gånger för att han byggt sitt verk i ett naturreservat. Nimis är en stor träkonstruktion som mestadels består av drivved och grenar. Alltihop har satts samman till en labyrintliknande klätterborg som bara väntar på att utforskas. Även om det är trevligt att klättra runt inne i själva konstverket så är det fräckare att se verket på håll – det är först då som man förstår hur stort det egentligen är. Konstverket har eldhärjats vid flera tillfällen men Lars Vilks har flitigt restaurerat det så gott det går. Vägen till Nimis kan vara något besvärlig då terrängen är kuperad men det går också att se verket från havet via båt för den som föredrar det. Parkeringen ligger cirka 2,5 kilometer från det uppseendeväckande konstverket och där går det bra att stå med husbilen på en fin och plan yta.

Adress: Parkera vid Himmelstorpsgården.

Läs mer: www.ladonia.org

9. Res tillbaka i tiden med ångtåg

Ångtåget, Österlen.
Ångtåget går mellan Brösarp och Sankt Olof.

Ångtåget på Österlen är Sveriges äldsta normalspåriga museijärnväg. För den som tycker om gamla ångtåg är detta en riktig fullträff. Fast sanningen är den att det är en väldigt bra och annorlunda attraktion att besöka även om man inte har något större intresse för tåg. Det blir en form av tidsresa. Sitt ner i de gamla vagnarna och se landskapet glida förbi utanför fönstret. Eller gå ut och ställ dig mellan vagnarna och känn vinden ta tag i håret. För den som väljer att stå ute finns också risk att bli prickig då svart sot från ångloket gärna letar sig fram till ljusa kläder. Detta är en lugn och väldigt behaglig resa som anordnas av föreningen Skånska Järnvägar och det märks att det ligger mycket arbete bakom denna mysiga tågtur som tar dig hela vägen till Sankt Olof. Det går också att boka in sig i restaurangvagnen på vissa avgångar och avnjuta någonting att äta under sin resa.

Adress: Brösarps stationsväg i Brösarp.

Läs mer: www.skanskajarnvagar.se

10. Kannibalmuseum på riktigt

Kannibalmuseet, Arnold Wernersson.
Arnold Wernersson har många historier att berätta.
Kannibalmuseet
Kannibalmuseet är fyllt till bredden med prylar från hela världen.

När man träffar Arnold Wernersson så är det garanterat att äventyrslusten vaknar. Arnold har besökt över 150 länder och har upplevt många märkliga saker under sina resor. Bevis på detta finns i Arnolds Kannibalmuseum. Vad sägs om att titta på krympta huvuden eller befinna sig i ett rum fullt av mystik?! Arnold är med under besöket och berättar om de olika föremålen och historien bakom. Även om museet inte är stort till storleken så är det en underdrift att säga att det är välfyllt – det är proppfullt. Har du tur, eller otur beroende på hur man ser på det, så kanske du får prova ett halsband som är gjort av förhud. Jadå, du läste rätt. Hos Arnold kan man förvänta sig det mest udda och konstiga och samtidigt häftiga. För att komma till museet behöver du boka tid. Var också beredd på att spendera mycket tid här för det finns mycket att se, för att inte tala om allt du får höra om Arnolds galna resor i världen.

Adress: Strax utanför Önneköp.

Läs mer: www.kannibalmuseum.se

Taggad i: Sverige