Åbenrå och dess godbitar - Resa i Sydjylland del 1
Platsen är Sydjylland. Landet är Danmark. Staden i fokus heter Åbenrå, Aabenraa på danska, men med så mycket att utforska i regionen blir det också en och annan utflykt. För husbilsåkare är detta en riktig pärla som svenskarna ännu inte riktigt hittat till. Fram till nu. Min Husbil i Sverige har rest runt i regionen och hittat några riktiga fullträffar.
Även om första campingen ligger i Åbenrå rullar husbilen först några mil söderut till Frøslev Lejren. Ett fång- och arbetsläger som tar besökaren tillbaka till 1944 och andra världskriget. Det kan låta hemskt med ett fångläger intill den tyska gränsen men faktum är att det byggdes för att hjälpa danskarna som blivit tillfångatagna av fienden. Under krigstiden förhandlade danskarna med tyskarna. Målet var att den danska befolkningen skulle slippa koncentrationsläger och lösningen blev ett fängelse vid gränsen. Tack vare detta så slapp majoriteten av danskarna att hamna i tyska läger och totalt hade Frøslev 12 000 fångar. De flesta som varit inhysta där klarade sig med livet i behåll och kunde efter krigets slut återförenas med sina familjer. Kanske är det vetskapen om detta som gör att ett besök hit inte känns hemskt utan mer intressant. Jämfört med de tyska lägren så hade fångarna i Frøslev ganska så drägliga förhållanden och det förekom inte tortyr. Självklart var det fortfarande ett fängelse för landsförrädare och anti-tyskar så det var strikta regler som gällde men det var bättre än alternativet. Genom att besöka fånglägrets olika delar och promenera i området får man en bra överblick om hur livet var här. Det går inte annat än att förundras över fångarnas otroliga kreativitet och artistiska förmågor. Överallt finns montrar med hemmagjorda kortlekar, spel, kalendrar och olika skapelser. Att stället idag figurerar som läger för barn på somrarna kan upplevas som olustigt för alla som inte varit här men så fort man besökt stället så känns det logiskt att det anordnas kollo.
Utforska Åbenrå
Efter ett besök i lägret är målet staden Åbenrå. Fjordlyst camping ligger cirka tre kilometers promenadväg från centrum. Här finns alla moderniteter som man kan tänkas behövas och platserna är väl tilltagna. För den som vill komma närmare centrum finns det en ställplats i hamnen hos Åbenrå Sejl Club. Intill ställplatsen ligger restaurangen Under Sejlet. För den som vill byta matlagning i ett husbilskök mot någonting lyxigare är det väl värt ett besök. Portionerna är generösa och förrätten med grönmusslor perfekt tillagad. Efter att ha stillat hungern kanske det finns lust att strosa längs hamnpromenaden innan det är dags att gå att lägga sig.
Nästa morgon är det dags att utforska stan. Det går inte att besöka Sydjylland utan att höra ordet ”mojn”. Det betyder hej, hejdå, gomiddag, gokväll och allt däremellan. Under en promenad i stadens centrum hörs det överallt och av alla. Gammal som ung – det är helt enkelt så man gör här och då är det bäst att ta seden dit man kommer.
Åbenrå har en rik historia och blev tidigt en viktig hamnstad. Sjömännen åkte till hela världen och förde med sig olika rikedomar hit. Idag finns delar av deras skatter inhysta i stadens museum. Här har afrikanska statyer med modellbåtar, kistor, målningar och en härlig blandning av konstverk samlats. Konstverk finns också till allmän beskådan på Kunstmuseet Brundlund Slott. Slottet i sig är inte så stort men tillsammans med den vackra trädgården, som också är en skulpturpark, är den väl värd ett besök. Slottet har rötter ända bak till 1400-talet och är väl restaurerat utan att för den sakens skull ha blivit av med sin charm.
Klippedyret, te och solägg
Utanför stadens gamla rådhus finns en stenstaty som kallas för Klippedyret. Det verkar som att olika betraktare ser skilda djur när de beskådar den. Vissa ser en panter, andra en elefant. Vissa säger att det är en katt och andra säger att det bara är en stenklump. Kanske är det bäst att låta fantasin sätta gränserna men för den som vill veta så är sanningen att Klippedyret är en mytologisk varelse. Inspirationen kommer från isländska sagor och statyn skapades 1996 av konstnären Claus Ørntoft. Efter en stunds diskussion gällande statyn fortsätter promenaden vidare genom Åbenrås centrum. Husen som finns här är gamla. Vissa är nyrenoverade medan andra kanske skulle må bra av lite omvårdnad och framför allt färg. Men på något sätt så är denna kombination helt perfekt. Det skapar en avslappnad stämning och mixen av det gamla och renoverade och det ”bara” gamla går hand i hand. Huvudgatans shoppingstråk är också otroligt imponerande med tanke på att det bara bor runt 20 000 personer i området. Här blandas kända märken med speciella och unika butiker. Åbenrå har ett levande shoppingliv och det är helt enkelt ekonomin som får sätta begränsningarna.
En butik som sticker ut är Fam. Carstensens Tehandel. Redan en bra bit innan man når butiken känner man doften av exotiskt te. Familjeföretaget, som sträcker sig ända bak till år 1922, erbjuder norra Europas största tesortiment med drygt 360 olika tesmaker från hela världen. Jacob Carstensen finns ofta på plats i butiken och han berättar också stolt att de är första företaget i världen som skapat tepåsar som är 100 procent komposterbara. Det är en lika rykande färsk nyhet som den stigande ångan från den nybryggda koppen. Och nog är det gott te som finns till försäljning i den rymliga lokalen.
För den som vill ha någonting starkare än te finns det flera trevliga pubar i staden. På Fox and Hounds flyttas fokus från Danmark till Skottland. Med över 80 olika ölsorter från hela världen är det inte svårt att förstå varför den är så populär. Det är också här som Sønderjyllands specialitet solæg finns på menyn. Översatt till svenska heter det solägg och det är inlagda ägg som fått dra i vatten från lökskal. Jodå, ska det vara en specialitet så ska det. Ägghalvan serveras tillsammans med tabasco, den ska tas i en tugga och sköljas ner med en öl eller snaps. Så vad smakar det som? Som ett hårdkokt saltat ägg med tabasco enkelt förklarat. För den vars magsäck rymmer mer än ett halvt ägg, serveras också väldigt goda hamburgare och andra rätter inne på puben.
Vadehavet
Det har blivit dags att lämna Åbenrå och förflytta sig västerut. Västerut till nationalparken Vadehavet som finns med på UNESCO:s världsarvslista. Även om platsen i sig lockar så finns också ett specifikt dragplåster. Klockan är 17.00 och efter en kort information har det blivit dags att gå på bussen. Denna gång tar turen drygt en timme och sedan parkerar bussen vid kvällens slutdestination. Samtliga passagerare kliver ur och får tillgång till att låna både kikare och sittunderlag. Efter att ha bänkat sig i gräset börjar väntan. Denna kväll tar det cirka 30 minuter innan det börjar hända någonting. Plötsligt kommer två stycken starar flygande. De cirkulerar en stund och sedan går de ner för landning. Sekunderna senare kommer fem starar till, cirkulerar en stund och går ner för landning. Sedan går det fort. Starar i tusental kommer flygandes. Olika flockar slås ihop och de färgar hela himmelen svart. Ljudet kan närmast jämföras med ett vattenfall och fåglarna ser ut som små getingar som faller från himmelen. En rovfågel kommer från vänster med hopp om att få en måltid. Det tar dock inte många sekunder innan en del av flocken samlats och bildar ett stort svart klot. Klotet skrämmer snabbt bort rovfågeln och sedan återgår de till att nästan falla från skyn. Efter 45 minuter syns inte så många starar på himlen men ljudet finns kvar och marken är nästintill svart. Totalt har cirka 750 000 starar landat för kvällen. Det som beskådarna har bevittnat kallas av danskarna för svart sol.
Stararna är på väg till varmare länder men landar i Vadehavet för att förbereda sig inför den långa flygturen. Här samlas världens näststörsta flock av de små fåglarna. Det är endast Vancouver som har fler fåglar i sin arsenal. Kvällens guide, Iver Gram, berättar att flocken som just landat i Vadehavet dock är världens äldsta. Bussen rullar tillbaka till parkeringen. Det är svårt att ta in alla intryck efter kvällens händelse och ordet som beskriver den bäst är nog ”världsunik”.
Det är inte nödvändigt att boka en busstur för att ha chans att se stararna men det ger störst chans att se den riktigt stora flocken. Sort Safari anordnar turer och de har koll på vart stararna befinner sig varje dag. En tur kostar drygt 200 kronor per person och är väl spenderade pengar.
Husbilen rullar tillbaka österut. Det har blivit dags att utforska staden Sønderborg som ligger en bit från Åbenrå. Efter en god natts sömn är det dags att inte bara utforska Sønderborg utan också besöka ett äkta Sydjylländskt kaffebord med, inte mindre än, 29 olika kakor, tårtor och bakelser. Men mer om det nästa vecka då resan på Sydjylland fortsätter.
Resmålsguide: Åbenrå
Camping & ställplats
Aabenraa Sejl Club
En ställplats med gångavstånd till centrum och med vacker
utsikt nere i hamnen och nära stranden.
Kystvej 55, Aabenraa.
Fjordlyst Hotel och Camping
En mysig camping med cirka 500 meter till hamnen och
stranden. Platserna är rymliga och inramade med buskar på vissa ställen.
Sønderskovvej 100, Aabenraa.
Skarrev Camping
En enklare camping som ligger cirka en mil från stadskärnan
i Åbenrå. En bra plats för den som vill komma nära stranden och njuta av
lugnet.
Skarrevvej 333, Aabenraa.
Mat & dryck
Under Sejlet
En restaurang i hamnen med fantastisk utsikt och god mat med
generösa portioner.
Flensborgvej 15, Åbenrå.
Restaurant Knapp
Meny som inspireras av Frankrike men med danska råvaror gör
denna restaurang till en riktig vinnare.
Stennevej 79, Aabenraa.
Restaurant Number 10
God mat som påminner om konstverk på tallriken.
H.P Hanssens Gade 10, Aabenraa.
Café Butler
Stora portioner och bra alternativ för vegetarianer och
veganer.
Store Pottergade 1, Aabenraa.
Fox and Hounds
Skotsk pub som inte bara erbjuder oändlig variation av öl
utan som även serverar riktigt goda hamburgare.
H.P Hanssens Gade 10, Aabenraa.