Kerteminde - bland vikingaskepp och glass
Kerteminde på nordöstra delen av Fyn är ett riktigt litet guldkorn. Det har danskarna haft koll på sedan länge. Nu har även Min Husbil i Sverige varit där och spanat in varför den lilla staden har så många besökare varje år. Efter att ha spenderat lite tid här är det enkelt att förstå varför den är så populär. Välkomna till Kerteminde!
Besök Fjord & Bælt
För att vara en ort med dryga 6 000 invånare finns det förvånansvärt mycket att hitta på i staden. En bra början är att besöka stadens akvarie där sälar och ett hav av upplevelser utlovas. Extra roligt är att några fiskmåsar bokstavligt talat flyttat in på området och ingår idag i upplevelsen och deras uppträden trots att de har möjlighet att lyfta när som helst. Här finns små bassänger med sjöstjärnor där du tillåts att röra de söta små liven och det är ett informativt ställe för hela familjen. Inne på Fjord & Bælt anordnas också tillfälliga utställningar då och då. När Min Husbil i Sverige finns på plats är det en utställning med smycken och pärlor. Då erbjuds också kostnadsfri guidad tur där man får lära sig mer om smyckena och hur designern tänkt kring de olika konstverken.
Åk hem till konstnären Johannes Larsen
Den danske målaren och grafikern Johannes Larsson hus är idag omvandlat till ett museum. Han blev känd för sina fågelmålningar samt målningar och illustrationer över landskap. Det märks när man går runt inne i hans gamla hem. Han var inte rädd för att experimentera med färg på väggarna heller. Något rum sticker ut med sin röda färg och i ett annat rum är det turkost som dominerar. Tavlorna på väggarna är från en mängd kända konstnärer och inte bara Larsens egna verk. Ute på tomten vandrar gäss helt oberört runt och de är inte rädda för att komma riktigt nära besökarna. Kanske har de tagit sig hit på egen hand och plöjer runt bland fruktträden. Det, eller så är de satta här för att tillföra extra ”oumph” till besökarna. Oavsett så fungerar det riktigt bra och gässen tillför ett trevligt tillskott. På tomten finns också en gammal väderkvarn som man får lov att besöka under sitt besök till Johannes Larsen museet.
Kerteminde Special – ett måste att äta
Tre kulor valfri glass i strut, choklad dopp, mjukglass och en flödeboll (Danmarks motsvarighet till svenska gräddbullen) – kan det bli bättre? Inne på Vaffelhuset blir det snabbt kö. Majoriteten av de som köper sin glass här väljer just en Kerteminde Special och det är ett bra val. Man kan bli mätt av mindre om man säger så, då detta är en rejäl portion glass och smaskigheter. Det sägs att folk vallfärdar från Odense och hit för att äta en glass och sedan vända hem igen. Och det kan nog stämma för den är verkligen makalöst god. Det är en fröjd att avnjuta sin glass samtidigt som man strosar runt i stadens centrum. Tänk korsvirkeshus där det svart och vita istället byts ut mot gult och rött och skapar en pittoresk vy över staden. Underbart är det bästa sättet att beskriva det på!
Kolonilotter på steroider
En av de mest trevliga promenadstråken i Kerteminde är att besöka hamnen. Det påminner om de klassiska kolonilotterna fast på någon form av steroider. Husen ligger kloss i kloss med långsmala trädgårdar. Som de svenska kolonilotterna men betydligt mycket större. Att se båtarna som ligger i hamnen på ena sidan och de vackra trädgårdarna på andra sidan gör det till en väldigt trevlig promenad. På något sätt känns det som att grannarna tävlar med varandra, medvetet eller omedvetet får vara osagt, men en sak är säker – det ser mysigt ut. Och som om det inte vore nog så är måsarnas skri ett passande tillskott i denna miljö. Nästan lite som att befinna sig i Torekov under högsäsong kan man tänka sig. Med en camping i staden är Kerteminde en enkel stad att navigera runt i och mycket kan man nå genom att promenera. Cykel är ett annat trevligt alternativ att upptäcka staden på.
Vikingemuseet Ladby
Det är nog inte många som kan säga att de sett en äkta vikingaskeppsgrav i verkligheten. En liten bit utanför Kerteminde ligger Vikingemuseet Ladby. Detta ställe passar perfekt in på talesättet att inte ”döma en bok efter omslaget”. Stället är ganska litet och man passerar några mindre rum med utställningar av fynd som gjorts vid utgrävningar. I ett av rummen finns också en rekonstruktion av vikingaskeppsgraven med ett flertal hästar liggandes huller om buller. Fortfarande ingenting att höja så mycket på ögonbrynen över. På museets baksida finns en sjösatt rekonstruktion av självaste skeppet vid en brygga. Originalet är 22 meter långt och nästan 3 meter brett. Och det är nu som du kan gå och kika på just originalet – en äkta vikingaskeppsgrav som lämnats orörd och till allmän beskådan. Graven ligger i en bunkerliknande byggnad. Den hittades år 1935 och ligger kvar på samma plats som den grävdes fram från.
Det är mörkt och det tar ett tag innan ögonen vänjer sig. Det blir snart tydligt vad som ligger inglasat framför en. Själva skeppet finns det inte så mycket kvar av men det finns desto mer detaljer. Kungen fick med sig sitt skepp, sina hästar och till och med några hundar in i sista vilan. Skelett från hästarnas käkar och ett välbevarat ankare är det som sticker ut mest. Ju längre man tittar – desto fler detaljer lägger man märke till. Det är overkligt och faktiskt en riktigt häftig upplevelse att gå runt här inne och fantisera om hur självaste begravningen gick till. Stället växer på en och kommer att stanna i minnet för en lång tid framöver. Det är dags att säga hejdå till Kerteminde för denna gång men istället säger vi ”på återseende”.