1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. Upptäck vackra Läsö

Upptäck vackra Läsö

— 19/10-2021

Tångtak. Jungfruhummer. Salt, salt och mer salt. Läsö är drömmen för dig som vill komma ifrån vardagen och koppla av för en stund. Läsö är för dig som vill lära dig någonting nytt och Läsö är för dig som uppskattar historia. Min Husbil i Sverige rullade dit och rullar nu ut sina bästa tips.

Läsö Saltsyderi
På Läsö Saltsyderi får du lära dig allt om salt.

Som namnet avslöjar är Läsö en ö. Den ligger 90 minuter med färja från Fredrikshavn och omges av Kattegatt. Ön, som är 101 kvadratkilometer, rymmer både en rik historia och fantastiska smakupplevelser samt attraktioner.

Låter Läsö salt bekant? Det säljs i många välsorterade affärer i Sverige och hela produktionen finns på Läsö. Ett besök till Läsö Saltsyderi är nästan obligatoriskt. Här får du lära dig saker som att vattnet inte får koka vid framställningen av salt - det ska hålla en temperatur på 80 grader och sjuda. I varmare länder kan man framställa salt endast med hjälp av solen. Tyvärr är så inte fallet på Läsö utan här behövs det eldas med hjälp av ved för att framställa salt.

Poul Christensen
Poul Christensen, ägare till Læsø Saltsyderi.

Ägaren, Poul Christensen, finns ofta på plats och han berättar gärna om sina bravader. Han berättar på ett väldigt humoristiskt sätt så vare sig om du är intresserad av salt eller inte så kommer du att uppskatta ett besök hit. Se till att han berättar om när han började sin karriär, att han kokade vattnet och fick ett bittert och illasmakande salt som han sedan sålde som ”nästan 100 procent” ekologiskt.

Ja, Läsö har mycket salt – så mycket att det också finns saltspa på ön. Läsö kur är inhyst i gamla Västerö hamnkyrka. Det började med att ekonomin inte räckte till och ett beslut fattades om att en av öns kyrkor var tvungen att läggas ner. Med tanke på att Västerö hamnkyrka inte hade någon angränsande kyrkogård så föll valet på den. Turligt nog bestämdes det att kyrkan skulle användas till annat. Det där ”annat” blev ett spa med fokus på salt. Det är bevisat att ett bad i saltvatten hjälper till att lindra psoriasis så här anordnas även speciella behandlingar för de som lider av sjukdomen.

Läsö kur
På Läsö kur kan du bada i pooler med olika salthalt.

Men även om du inte har hälsoproblem så mår alla bra av att komma hit och flyta på vattenytan. De olika poolerna och bassängerna har olika salthalt varav en av dem har 30 procent salthalt, samma som döda havet i Israel. I den poolen flyter du automatiskt utan att behöva anstränga dig. Flyter och tittar upp i den gamla kyrkans tak.

Salt är ju starkt förknippat med mat så vad passar då bättre än att besöka någon av Läsös fina restauranger efter alla saltbesök? En restaurang som sticker ut lite ur mängden är Strandgaarden Badehotel’s gourmetrestaurang. Restaurangen ligger visserligen i anslutning till ett badhotell men du behöver inte vara gäst på hotellet för att få äta här.

Strandgaarden Hotels gourmetrestaurang
Strandgaarden Hotels gourmetrestaurang bjuder på både vacker miljö och god mat.
Jungfruhummer, eller havskräftor, som vi säger på svenska...

Pastellfärgade fönster skapar en fantastisk miljö att äta i och menyn lämnar nog ingen besviken. Deras ostbricka är utöver det vanliga men självklart måste du också prova jungfruhummer. Nog för att det danska namnet på skaldjuret är häftigare men det är helt enkelt havskräftor det handlar om. Med tanke på att de är öns nationalrätt så är det någonting som du borde prova (förutsatt att du gillar skaldjur). De kan serveras på alla möjliga olika vis så det finns många möjligheter till att utforska dessa ”havets läckerheter”.

Tångtak, Läsö.
De unika tångtaken på Läsö.

Och från ett hav till ett annat hav. Eller rättare sagt till ett annat havsrelaterat ämne. Tång. Det är nämligen så att Läsö är det enda stället i hela världen där du kan se en viss typ av tångtak. Självaste fenomenet är precis som det låter – tak som är gjorda av tång. Många av dem är väldigt gamla och ett projekt som startade 2016 innefattar restaurering av vissa av taken. Idag finns där ett museum som visar upp konsten i hur man (läs kvinnorna för det var dessa som arbetade med tångtaken) satte tång på husens tak. Se också till att besöka Hedvig’s hus när du befinner dig här, mer genuint och traditionellt blir det nog inte när det gäller tångtak, eller tangtag som det heter på danska.

Campingar på Läsö

Läsö Camping och Hytteby
Agersigen 18a

Österby camping
Campingpladsvej 8

Taggad i: Norden