1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. Västkustpärlan Falkenberg

Västkustpärlan Falkenberg

— 14/07-2021

Någonstans i slutet av 1200-talet låter Falkenberg först tala om sig. Inte som svensk stad. Det skulle dröja sisådär en 350 år eller mer innan freden i Brömsebro (1645) och ytterligare tretton år innan freden i Roskilde, där danskarna permanent fick ge upp Skåneland.

Falkenbergs första kända privilegiebrevet är daterat anno 1558. Den växande staden bredde ut sig på Ätrans norra sida. Först under 1900-talet spred sig staden även till den södra sidan av ån.

Sneda trähus och kullerstenar

Falkenberg
En sakta promenad genom Gamla stans kullerstensgator är ett måste när du är i Falkenberg.
Rosariet, Falkenberg.
Rosariet innehåller 65 olika sorters rosor. Chansen är stor att du hittar just din favoritros
RIAN Design-museum, Falkenberg.
RIAN Design-museum ligger inhyst i sädesmagasinet.

Ett ”måste” i Falkenberg är en sakta promenad genom Gamla stans kullerstensgator. Här har klåfingriga och modernistiska stadsarkitekter fått ta ett antal steg tillbaka till förmån för sneda och vinda trähus. Medeltidskyrkan finns också kvar. Stadens hjärta är det härligt doftande rosariet och sädesmagasinet med sin karakteristiska form och vackra tegel. Här ryms också Falkenbergs museum med två profiler: RIAN designmuseum och Stadens nycklar.

Rosariet innehåller 65 olika sorters rosor. Klängros, gammaldags ros, polyantha och storblommiga rosor och fler därtill. Blomsterprakten är imponerande. Chansen är stor att du finner just din favoritros. Anteckna namnet. I parkens brevlåda finns informationsblad som berättar vad växterna heter. Med lite tur finns just din ros i en plantskola nära dig.

Tullbron – inte bredare idag

Tullbron, Falkenberg
Tullbron stod klar 1761 och fram till 1914 fick man betala tull för att passera över.

Följ Storgatan norrut, så når du snart Brogatan. Den leder till Tullbron, ännu ett av Falkenbergs måsten.

Tullbron började byggas 1756 och stod klar fem år senare. Tidigare hade endast en enkel träbro vid Garvareforsen funnits. I mitten av 1700-talet var den illa åtgången av is och vårfloder. Landshövding Hummelheim fick då tillstånd och medel av kungen att bygga en påkostad stenbro.

Namnet Tullbron är högst logiskt. Ända fram till år 1914 fick man faktiskt betala tull för att passera bron! Intäkterna gick till arrendatorn. Dels för dennes uppehälle, men också för underhåll av bron.

På 1940-talet pratades det om att bredda bron, för att klara den ökande trafiken. Än en gång fick modernister och pragmatiker ge sig. Tullbron över Ätran är och förblir så bred som den ursprungligen byggdes för runt 260 år sedan och är idag dessutom förklarad som byggnadsminne.

Danskarnas borg

Försvarsborgen Falkenberg i Falkenberg.
Ruiner från försvarsborgen Falkenberg från sent 1200-tal.

Vid Tullbrons östra fäste syns ruinerna av försvarsborgen Falkenberg från sent 1200-tal. Den uppfördes vid Ätrans sista fors ut mot västerhavet.

Borgen var länge danska kungamaktens utpost mot norr. Men år 1434 kom Engelbrekts välbeväpnade bondehär och brände borgen.

Ruinerna som syns idag är blott en mindre del av försvarsborgens ursprungliga storlek. Borg och försvarsvallar var - då det begav sig - mycket längre än idag. När Tullbron byggdes på 1700-talet tog man sten från borgen. Därtill sprängde man på 1880-talet bort en del av borgen, för att just där dra Mellersta Hallands Järnväg. Det som syns idag är källaren av ett befästningstorn. 

Doktorspromenaden

Doktorspromenaden, Falkenberg.
Ta Doktorspromenaden och följ stadsläkare Gustaf Adam Ehrengranaths råd och ta en stärkande och energigivande promenad.

Försvarsborgens ruiner och Tullbrons östra fäste är också utgångspunkten för Doktorspromenaden – en två kilometer lång promenadväg längs Ätran.

Idag skriver läkarna ut motion på recept. Förfarandet klassas som ”nytt och innovativt”. Ur det perspektivet måste Falkenbergs stadsläkare Gustaf Adam Ehrengranath har varit långt före sin tid. År 1861 lät han med pengar ur egen ficka anlägga stråket för att erbjuda falkenbergarna möjligheten till energigivande och stärkande promenader.

Doktorspromenaden är ett naturskönt stråk. Ätran forsar. Soliga dagar glittrar den. Allt som oftast ses laxarna hoppa i ån. Mäktiga trädkronor ger skugga under varma dagar.

För dem som tycker att två kilometer är en kort promenad, rekommenderas att korsa Ätran på Laxbron och ta Laxpromenaden tillbaka till stan.

Vallarnas Friluftsteater

Vallarna, Falkenberg.
Vallarna började anläggas 1916 och är Falkenbergs största park och fritidsområde.

Bli inte förvånad om du hör skratt längs Doktorspromenaden. Sannolikheten är stor att Stefan & Krister är i gång på Vallarnas Friluftsteater.

Vallarna är Falkenbergs största park och fritidsområde. Det började anläggas 1916.

Sedan 1995 är Vallarnas Friluftsteater den givna scenen för herrarna som har gett svensk nutida buskis ett ansikte; Stefan Gerhardsson och Krister Classon.

Den fjärde juli öppnar man upp portarna igen efter att ha haft stängt under sommaren 2020. I sommar står Sommarbuskis på schemat och på scenen ser vi buskisveteranerna Stefan Gerhardsson, Siw Carlsson, Annika Andersson, Jojje Jönsson och Mikael Riesebeck.

Stränderna

Falkenberg Skrea strand
Skrea strand är en två kilometer lång badstrand med höga sanddyner.
Klitterbadet, Falkenberg.
Klitterbadet var från början ett utomhusbad, men på 1980-talet byggdes det om till ett inomhusbad.

Få svenska städer kan stoltsera med så mycket strandkust som Falkenberg. Tre fjärdedelar av stadens kuststräcka består av mjuka, vita sanddyner. Resterande fjärdedel består av klippor, sten eller strandängar, de sistnämnda inte sällan befolkade av fridfullt betande kor.

Skrea strand - kanske den mest kända – är en två kilometer lång badstrand med höga sanddyner, i ständig förändring. Vid Falkenberg Strandbad sträcker sig en badbrygga modiga 250 meter ut i västerhavets salta vatten.

År 1914, när människor började vallfärda till Falkenberg för salta bad och vila, fanns ett tiotal små badhytter på stranden. Idag är de i runda svängar 1 600 till antalet.

Nära Skrea strand ligger Klitterbadet, som anlades 1969. Ursprungligen var det ett utomhusbad, men i början av 1980-talet byggdes det om till inomhusbad. Utöver 50-metersbassängen med saltvatten, den enda i Sverige, erbjuder Klitterbadet barnpool, plaskpool, ångbastu, klättervägg, massage och spinning.

Morups Tånge

Morups Tånge.
Morups Tånge är ett naturskådespel oavsett årstid.

Strax nordväst om staden ligger Glommen med Morups Tånge på vidsträckta strandängar. Öppna grinden, stig in och var noga med att stänga efter dig. Här strövar hästar och kor fritt. I sitt naturreservat har de sällskap av mängder av fåglar. Morups Tånge är en av Sveriges finaste fågellokaler. Det är en viktig rastplats för många vadare. Runt 280 arter har noterats här.

Kringliga småvägar leder ner till fyren från 1841. Den sträcker sig 27 meter upp i luften. Morups Tånge är ett naturskådespel oavsett årstid. Undersköna solnedgångar över Kattegatt sommartid. Ett dramatiskt hav om höst och vinter. Alltid med doften av tång.

Svedinos Bil- och Flygmuseum

En och en halv mil söder om Falkenberg, i Ugglarp, finns Svedinos Bil- och Flygmuseum – en av Europas största samlingar av gamla bilar och flygplan. Här kan personer med sådana intressen njuta av fler än 100 bilar, runt 40 flygplan, motorer, bruksföremål och mycket annat.

Museet invigdes 1961 och är en skapelse av Lennart Svedfelt. Under artistnamnet Svedino uppträdde Svedfelt trollkarl , känd som synnerligen fingerfärdig ”ficktjuv på scen”.

Hallands vackraste väg

Hallands vackraste väg
Hallands vackraste väg går mellan Gällared och Askome. Detta är en väg som erbjuder fantastiska naturvyer. En väg att fika vid, scener att njuta av!

Tillbaka där vi började: Har du varit i Ullared men inte i Falkenberg? Passa då på att färdas från köpmekkat till den charmiga staden längs Hallands vackraste väg. Omvägen är inte lång, men synnerligen värd mödan.

Hallands vackraste väg går mellan Gällared och Askome. Det sägs att Halland är ett Sverige i miniatyr, vilket verkligen upplevs här.

Nära Gällared är skogen tät med rik fauna och flora. Närmare Askome öppnar sig lantgårdsidyllen, med betande kor i grönskande hagar.

Längs hela vägen finns flera picknickställen med bord och bänkar, för detta är en väg som erbjuder fantastiska naturvyer. En väg att fika vid, scener att njuta av!

Vägen korades till Hallands vackraste i samband med att Vägverket fyllde 50 år.

Resmålsguide: Falkenberg

Camping & ställplats

Lövstavikens Gästhamn & Ställplats
Sanddynevägen 58, Falkenberg. 
Cirka 3 kilometer från Falkenberg.

Falkenbergs Gästhamn & Ställplats
Gröningevägen 1, Falkenberg.
Nära Skrea Strand.

Ställplats Bånegärdet 
Halsestorp 125, Ullared.
Endast fyra platser. Cirka 7 kilometer från Ullared.

Ullared Flädje Golfklubb 
Flädje 212, Vessigebro.
Ställplatser vid golfbana.

Vinbergs Golfklubb 
Sannagård 119, Falkenberg.
Camping och ställplatser vid golfbana.

Gekåsbyn 
Falkenbergsvägen 21, Ullared.
Ställplats vid Gekås centrallager.

Ställplats Stenatorp 
Stenatorp 104, Falkenberg.
Fem kilometer öster om Falkenberg.

Äta och dricka

Restaurang Gustaf Bratt 
Brogatan 1, Falkenberg.
God mat och fin service i historisk och vacker miljö, korsvirkeshus från 1861. Söndagsbrunchen är mycket uppskattad.

Laxbutiken i Heberg 
Heberg 109, E6 avfart 49, Falkenberg.
Allt för laxälskaren. Fräscht och gott av lax på de mest skilda vis. Prisvärt.

Glommens Fiskekrog 
Glumstensvägen 15, Falkenberg.
Fisk och skaldjur alldeles vid vattnet, med fantastisk utsikt.

Köket och Famille på Falkenberg Strandbad
Havsbadsallén 2A, Falkenberg Strandbad, Falkenberg.
Köket: God mat i spännande kombinationer. Även avsmakningsmenyer. Öppnar 1 september.
Famille: På Famille har man hämtat inspiration från tropiska Key West, Miami och Jamaica, och även klassiska Frankrike och Provence, smaker som överraskar, men också känns bekanta.

Prostens Pizza 
Skrea 203, Gamla prästgården, Falkenberg.
Rustika pizzor i romersk stil, charkuterier och glass. Kök med italienska förtecken i faluröd stuga.

Tidigare publicerad i min Husbil i Sverige nr 5 2018. Uppdaterad juni 2021. 

Taggad i: Sverige