1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. Filipsborg – ställplatser och camping i herrgårdsmiljö

Filipsborg – ställplatser och camping i herrgårdsmiljö

— 26/03-2021

Filipsborgs herrgård, med anor från 1600-talet, är belägen intill den otämjda och fritt forsande Kalix älv. Inte långt därifrån öppnar sig Bottenvikens örika skärgård. - Vi vet att här är förföriskt vackert och just därför vill vi dela med oss av detta, säger Örjan Pekka.

Vy över Filipsborg herrgård och campingområde vid Kalixälven
Vy över Filipsborg herrgård och campingområde beläget vid Kalixälven.

Tillsammans med Victoria Sandin driver Örjan Pekka sedan 2018 Filipsborgs herrgård som hotell- och konferensanläggning. 2019 tog duon ännu ett steg och öppnade även för campinggäster, med 30-talet ställplatser och campingplatser på grus eller gräs. Flertalet av dem erbjuder utsikt över den vackra älven.

- Vi var överväldigade av alla fina vitsord vi fick i fjol och tror på en riktigt bra sommar i år (2020). Vi har utökat anläggningens service och ambitionen är att ha en tömningsstation på plats under årets sommar, förklarar Örjan Pekka.

Herrgårdsfrukost

Filipsborgs herrgård campingområde
Till Filipsborgs herrgård med tillhörande campinganläggning och ställplatser söker sig naturälskarna, och det är ju lätt att förstå när man ser läget vid älven och de vackra omgivningarna.

Till Filipsborgs herrgård med tillhörande campinganläggning och ställplatser söker sig naturälskarna. De som vill promenera, cykla och utforska det svenska Lappland, berättar Örjan Pekka:

- Vi har inga festliga och högljudda aktiviteter på campingen. Sådant hittar campinggäster på så många andra ställen. Däremot tipsar vi gärna om fina utflyktsmål och promenadslingor. Som närbelägna Vassholmen, en utflyktsholme dit man tar sig via en flytande bro under sommarmånaderna. Eller en cykeltur in till Kalix centrum. Det är bara ett par kilometer.

En sak som Filipsborg dock erbjuder – och som få andra i branschen kan stoltsera med – är herrgårdsfrukost!

- Vi testade detta redan i fjol (2019) och det föll mycket väl ut. Man bokar senast klockan tio kvällen innan och är sedan välkommen morgonen därpå. Frukost i herrgårdsmiljö är en upplevelse för alla sinnen, lovar Örjan Pekka.

Efter intagen morgonmat går det bra att strosa runt och beundra den vackra herrgårdens interiör.

Filipsborgs herrgård interiör.
Efter intagen morgonmat går det bra att strosa runt och beundra den vackra herrgårdens interiör.

En storslagen herrgård

Filipsborgs Herrgård
Filipsborgs herrgård räknas som en av norra Sveriges mest storslagna herrgårdar, med anor från 1600-talets senare del.

Filipsborgs herrgård räknas som en av norra Sveriges mest storslagna herrgårdar, med anor från 1600-talets senare del. Då hette den Landet, och var residens för två häradshövdingar, Olof Burman och Mikael Höijer.

Under 1730-talet noterade självaste Carl von Linné att ”här såg jag det bäst konditionerade hushållet i Vesterbotten”.

Idag härrör de äldsta delarna från 1805. Herrgården var bebodd fram till 1976. Därefter förföll byggnaderna till mycket sorgligt skick.

- Den stod tom i flera år och blev ett tillhåll för ”busig ungdom”. Man körde till och med snöskoter rakt genom herrgården. Räddningen kom i mitten av 1980-talet när telekomentreprenören Jan-Erik Larsson (en av utvecklarna av världens första GSM-telefon), tillsammans med byggmästare Nils Lundholm helrenoverade herrgården till konferens- och hotellanläggning. En verklig kulturgärning! säger Örjan Pekka med eftertryck.

Löjrom – Kalix röda guld

Fiske efter Kalixlöjrom
Här fiskas det siklöja, för att framför allt komma åt dess rom.

Husbilsplats med utsikt över Kalix älv, herrgårdsfrukost och storslagen natur. Dock, betonar Örjan Pekka, finns ännu en riktigt bra anledning att besöka Filipsborgs herrgård. Den anledningen stavas löjrom!

- En fantastisk råvara! Man hör ibland folk som säger att löjrom är dyrt. Till dem säger jag: testa själv och se hur enormt mycket jobb som ligger bakom en klick löjrom, säger Örjan Pekka.

Den 20 september är det premiär för siklöjefisket. Siklöjan är ingen stor fisk. Den mäter sällan över 20 centimeter. Dessutom är det ju bara de romstinna honorna som är intressanta just för rommen. Dessa ska ”klämmas” och att klämma siklöja är ett äkta hantverk. Varje fisk ger runt två teskedar rom, som ska sköljas, för att få bort romsäcken. Sedan silas för att få bort orenheter. Därefter får den rinna av, innan den kyltorkar över natten.

- Det är mycket jobb, men väl värt mödan, framhåller Örjan Pekka och fortsätter:

- Men ingen löja går till spillo. Såväl hanlöjan som honlöjan används i en rad maträtter som utvecklats på senare år. Klassikern är glödhalstrad löja, men även smörstekt och panerad. Dessutom experimenteras det med inlagd löja. Det är en fisk som bjuder på härliga och ärliga Lapplandssmaker, lovar Örjan Pekka och hälsar svemestrare välkomna till Filipsborgs herrgård, camping och ställplatser.

Filipsborg - herrgård och camping

Adress: Nyborgsvägen 195, 952 91 Kalix

Antal platser: cirka 30

El: Till platserna hör eluttag på upp till 16A/3600W. 15 kWh elförbrukning ingår per dygn. Förbrukning utöver detta debiteras med 2:50 SEK/kWh.

Öppet: Året runt

Priser:
Pris per natt, juli månad: 300 SEK.
Pris per natt, övrig tid på året: 250 SEK  

Färskvatten av högsta kvalitet finns tillgängligt. Dricksvattnet i Kalix är bland de bästa som finns i Sverige.

Dusch/toalett finns att tillgå. Det finns också en vedeldad utebastu och badtunna som kan bokas.

Tidigare publicerad i: min Husbil i Sverige nr 4 2020. 

Taggad i: Sverige  Ställplats