1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. Fler av Göteborgs pärlor

Fler av Göteborgs pärlor

— 20/10-2022

I min Husbil i Sverige nummer 6 kunde ni läsa om några av Göteborgs pärlor. Här kommer några till, för vad sägs om att ta en promenad i härliga Majorna eller en dagstur ut till en skärgårdsö? När du kommer tillbaka finns många restauranger och caféer att besöka.

Majorna 

Från Masthuggskyrkans torn kan du se ut över Majorna. Bild: Kjell Holmner

Redan på 1600-talet började en förstadsbebyggelse växa fram ovanför Gamla Varvet. Här bosatte sig sjömän, timmermän, båtbyggare och andra som var knutna till hamn- och varvsbranschen. Förstaden växte stadigt. År 1868 räknade man 11 000 invånare. Bebyggelsen bestod av tätt liggande gårdar och stugor längs Allmänna vägen och slingrande sidogator uppför höjderna. Även här anammades landshövdingehusen, varav flera välbevarade finns kvar än idag.

Dagens Majorna har gått från klassisk arbetarstadsdel till restaurangtät kulturpunkt i staden. Här finns mycket att se, göra och uppleva. Konstutställningar och museer, spännande butiker och ett mycket internationellt utbud av restauranger. I Majorna är tempot lite lugnare än i Göteborgs centralare delar. Perfekt att strosa runt i och njuta av de klassiska Göteborgskvarteren och naturen i praktfulla Slottsskogen. För den som vill se Majorna från ovan rekommenderas ett besök högst upp i Masthuggskyrkan.

Göteborgs skärgård 

Du kan ta dig ut till skärgården året runt. Bild: Johannes Bemer
Vinga fyr. Bild: Happy Visuals
Donsö är en av flera bilfria skärgårdsöar. Bild: Peter Kvarnström

Att nämna Göteborg och glömma dess skärgård är ett helgerån! Sommar är högsäsong för skärgårdsturer, men vissa turer inomskärs går även på vintern. Att uppleva skärgården, kanske ut till Vinga fyr, insvept i en varm filt, smuttande på glögg är en sällsam upplevelse. Det går också att boka julbordskryssning med Strömmabåtarna, så länge isen inte lägger sig. 

Göteborgs skärgård är en levande skärgård som befolkas av människor som måste kunna ta sig till jobbet året om. Detta gäller de södra delarna av skärgården med öar som Asperö, Brännö, Donsö, Knarrholmen och flera till. Alla dessa öar är bilfria och färjetrafiken är helt enkelt kollektivtrafik! 

De norra delarna av skärgården når man med bil. Från Lilla Varholmen går bilfärjan till Hönö och Björkö, från vilka man når resten av de norra öarna. Det går också att öka till Hönö från Stenpiren med M/S Kungsö under vissa tider av året. 

Stora saluhallen

Stora Saluhallen har funnits sedan 1889. Bild: Peter Kvarnström
Feskekörka är för tillfället stängt för renovering men beräknas att öppna nästa år igen. Bild: Kjell Holmner

År 1889 stod Göteborgs matpalats Stora saluhallen färdigt. Det är en maffig byggnad som både arkitektoniskt och innehållsmässigt uppskattas av göteborgare och tillresande. Den torde också vara en av stadens mest fotograferade byggnader.

Taket byggdes i skeppsvarven i hamnen. De stora järnbalkarna är av samma stål, teknik och utformning som på de stora fartygsskrov man byggde. Vilket bevis på att kvalitet håller! Visst behöver taket målas om då och då, men inte mer än så.

Nyligen renoverades byggnadens fasader och interiör. Resultatet är vackert. I den rymliga byggnaden samsas närmare 40-talet mathantverkare, caféer, restauranger, osthandlare, fisk- och skaldjurshandlare, frukt- och grönsakshandlare, bagare, kaffe- och tehandel, viltkött och andra delikatesser. Vissa är ”urgöteborgska”, som exempelvis Jerkstrands som sedan 1930-talet har spridit doften av nybakat bröd på Göteborgs gator. Andra aktörer erbjuder mer exotiska smaker, däribland vietnamesiskt, grekiskt, italienskt, spanskt och kinesiskt.

Vissa har funnits här länge. Rekordet torde innehas av Hugo Ericson Ost, som varit på plats i saluhallen från den allra första dagen år 1888.

Borde det inte vara på sin plats att även nämna Feskekörka här, ännu ett matmekka i Göteborg? Absolut. Men den kyrkoliknande saluhallen för havets läckerheter är tillfälligt stängd för renovering. Skönheten från 1874 behövde ett ansiktslyft. Feskekörka beräknas vara tillbaka i all sin prakt under 2023. 

Göteborg – världens mest hållbara destination

Sveriges näst största stad är en stolt stad och det med all rätt, på många sätt. En sak att stoltsera med är att Global Destination Sustainability Index (GDSI) har utsett Göteborg till världens mest hållbara destination fem gånger i rad. Lägg därtill att Lonely Planet i fjol utsåg Göteborg till Best in travel i hållbarhetskategorin.

GDSI började som ett skandinaviskt initiativ i Göteborg för tiotalet år sedan. År 2016 gjordes den första jämförande rankingen mellan 35 internationella städer. I år var intresset större än någonsin. Hela 73 destinationer från hela världen deltog. Första platsen gick återigen till just Göteborg, som därmed har vunnit samtliga gånger sedan starten. Bild: Finns någon bild från utnämnande, något diplom eller hur kan vi illustrera detta?

Göteborg pekar ut vägen och lägger ribban allt högre för varje år. Det handlar om långt mycket mer än att nyttja papperskorgar och inte slänga fimpar på gatan. GDSI beaktar hela destinationen: restauranger, hotell, transporter, flygplatser, evenemang och mötesplatser.

 Vad ska man säga? Kanske borde fler svenska städer blicka mot staden i väster...  

Fisk och skaldjur – västkustens guld

Hummerfiske sker här med respekt för reglerna kring fisket. Bild: Peter Kvarnström

Göteborg och västkusten erbjuder fantastiska möjligheter för fisk och skaldjur, för fiskare, fiskhandlare, restauratörer och konsumenter. Vattnet är salt, näringsrikt och artrikt.

Men det sköter sig inte själv. För att det ska fortsätta så behövs ansvarstagande fiskare som är försiktiga med hur de fiskar i västkustens vatten.

På Göteborgs restauranger serveras närproducerat efter säsong. Fiskarna är måna om att inte plocka upp mer fisk ur havet än vad som behövs. Man respekterar regler kring hummerfisket, för att vi ska kunna fortsätta njuta av svensk, vildfångad hummer även i framtiden. Ostronodlingarna längs kusten sköts av bra folk som varsamt hanterar såväl odlingarna som plockningen. Slutligen finns en stor nyfikenhet hos branschen. Många restauratörer intresserar sig för vad mer havet har att erbjuda. Vad kan man till exempel göra för något gott med tång?

Mat- och dryckesresan

Under 2021 öppnade 40 nya restauranger och caféer i Göteborg. Bild: Issy Croker

Din resa till Göteborg kan mycket väl bli en ren mat- och dryckesresa i hållbarhetens och ansvarsfullhetens tecken. Göteborg själv är redan mitt inne i den resan. Matresan som staden har gjort de senaste åren har rönt stor uppmärksamhet långt utanför stadsgränsen.

Under 2021 öppnade 40 nya restauranger och caféer i staden. Årets nyöppningar lär knappast vara färre. 

Göteborg kallar sig också med stor stolthet ”Skandinaviens hantverksölhuvudstad”. Mikrobryggerierna är idag runt 50-talet och fler växer fram.

I april gick Ggb Beer Week av stapeln för femte gången och i början av november är det dags för ölfestivalen All In BeerFest. 

Svenska och utländska journalister har förvånats och förundrats över Göteborgs många hantverksöl. Det lär till och med finnas danska journalister som låtit de inhemska bryggerierna veta att ”i Göteborg kan de sin sak”.

Tips

Nästa år firar Göteborg sitt 400-årsjubileum med en festhelg 4–6 juni. Firandet fortsätter med olika nedslag över sommaren och avslutas i september i samband med Göteborgs Kulturkalas med ett Göteborgsmaraton.

Läs mer om: Göteborg 400 år

Taggad i: Sverige