Följ med till fler platser i Eskilstuna
Välkommen till Eskilstuna med omnejd. Upplev historiska vingslag, skön natur, mathantverk och kultur. Allt omfamnat av såväl Hjälmaren som Mälaren.
Lagersbergs säteri
Strax sydväst om Eskilstuna lockar en av landets mest välbevarade herrgårdar i karolinerstil. Huvudbyggnaden och flyglarna, som finns kvar än idag, uppfördes under 1660-talet.
Sedan 1991 ägs och förvaltas gården av Stiftelsen Lagersberg. Huvudbyggnad och statarbostad är idag ett museum med delvis bevarad interiör. Till byggnaderna hör även trädgård, park och äldre bevarade byggnader som ladugård, svinhus, såg, smedja, iskällare och hönshus. Sommartid ordnas konserter och i en av flyglarna finns ett café.
Museet håller öppet under sommartid och erbjuder kostnadsfria guidade visningar. Utemiljön med den fina parken är tillgänglig för allmänheten året runt.
Lagersbergs säteri är verkligen ”på landet” och ändå bara runt femton minuters cykelväg från centrala Eskilstuna – en trevlig utflykt när solen tittar fram.
Torshälla
Ta Västerleden och leta dig några kilometer norrut, till den lilla, pittoreska kulturstaden Torshälla. Den 700-åriga staden lockar med kullerstensgränder och trähus, allt kantat av konst, kultur och en fin skulpturpark längs med ån.
Här finns Ebelingmuseet med måleri, keramik och skulpturer av den numera bortgångna lokala konstnären Allan Ebeling och hans döttrar.
I Torshällas mysiga kulturkvarter kan man också besöka Bergströmska gården, en hembygdsgård med museum.
Torshälla kyrka är absolut värd ett besök, med sina fina kyrkmålningar från 1400-talet utförda av Albertus Pictor (Albrekt Målare). Den mest unika bilden är ”Abraham med glasögon”. Den visar att glasögon användes redan på 1400-talet, om än bara av de allra mest förmögna… men på patriarken Abrahams tid, långt före Kristi födelse, fanns de inte. Förklaringen som ges är att den stora kyrkmålaren Pictor begått en omedveten anakronism. Ungefär som att avbilda Gustav Vasa med mobiltelefon. I kyrkan finns även fyra träskulpturer från 1400-talet: Den heliga Birgitta, S:t Göran, S:ta Katarina och S:ta Gertrud. Predikstolen är från 1600-talet med Kristus i centrum, de fyra evangelisterna och aposteln Paulus.
Några kilometer norr om Torshälla ligger Butikerna på Wäsby. På denna lantliga gårdshandelsplats kan du gå mellan de mysiga butikerna och shoppa allt från kläder och inredning till möbler, blommor och delikatesser. Här kan du också njuta av lunch, fika och italiensk glass.
Fortsätter du på vägen en kilometer norrut så ligger Mälarbaden precis vid Mälarens strand. Här finns en fin camping, badstrand och golfklubb med restaurang.
Sundbyholm
Någon kilometer nordost om Torshälla ligger Sundbyholm med Mälarens längsta naturliga sandstrand och Sundbyholms slott. Slottet är idag en hotell- och restauranganläggning och dessutom känt för att delar av programmet ”Bonde söker fru” spelas in på slottet, exempelvis avsnitten med speed-dating.
Från Sundbyholm går båtturer med Rederi Mälarstaden. Det går att boka såväl räkkryssning som tacokryssning under en båttur på Mälaren. Andra båtar tar dig till bland annat Taxinge Slott, kakslottet med sin kakbuffé och till vikingastaden Birka.
Sigurdsristningen
Från Sundbyholms gästhamn är det inte långt till en av Sveriges förnämsta fornlämningar, Sigurdsristningen. Promenera dit, eller boka en bryggflotte på Sundbyholms gästhamn och förflytta dig i sakta mak upp längs Ramsundsån, fram till fornlämningen.
Sigurdsristningen från 1000-talet är en stor ristning på Ramsundsberget. Namnet har den fått beroende på att motivet är hämtat ur sagan om Sigurd Fafnesbane, som den sammanfattades i Snorres Edda. Sagan är känd i varierande former i den germanska världen.
Kantad av drakar, centralt i ristningen, sitter Sigurd Fafnesbane naken vid elden och steker drakhjärtat åt sin fosterfar. Med denna gärning ska han sona för Fafnes död. Han känner eldslågorna på sin tumme. Den blöder och han stoppar tummen i sin mun, får i sig drakblod och plötsligt förstår han fåglarnas språk. De säger att fosterfadern inte tänker stå vid sitt ord om förlikning utan istället döda Sigurd. Eftersom fosterfadern sover, slår Sigurd ihjäl honom.
En blodig historia som genom århundradena har inspirerat såväl Wagner till operan Nibelungens ring som Tolkien till Sagan om Ringen.
Stora Sundby slott
Runt fem mil sydväst om centrala Eskilstuna, vid Hjälmarens strand, ligger Stora Sundby slott, ett riktigt sagoslott som kittlar fantasin.
Slottet stod klart 1848. Det har fyra stora torn (ett för varje årstid), tolv mindre torn (ett för varje månad på året), 52 rum (ett för varje vecka) och slutligen 365 fönster (ett för varje dag på året).
Slottet är en privatbostad och allmänheten kan endast besöka det under sommarens guidade turer. Den fina slottsparken med sitt hjorthägn är dock öppen för alla, liksom gårdsbutiken och sommarcaféet.
Magdakullan
I Näshulta, 30 minuters sydvästlig bilfärd från centrala Eskilstuna ligger gården Magdakullan (väg 214 mellan Eskilstuna och Katrineholm). Här har bedrivits lantbruk redan under medeltiden. Sedan 1976 bedrivs enbart ekologiskt lantbruk på Magda. Man föder upp egna köttdjur av rasen rödkulla, en gammalsvensk lantras. Köttet säljs i den egna butiken, liksom andra lokalt producerade sörmländska delikatesser.
På gården finns även restaurang, café och en stor loppis i två våningar med allt från antikt till retro och nutid. Från porslin och glas till böcker, skivor, konst, möbler och mycket annat. En loppis att botanisera i länge!