1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. I Avesta bland visenter, primater och en gigantisk häst

I Avesta bland visenter, primater och en gigantisk häst

— 24/03-2021

I södra Dalarna ligger den gamla bruksorten Avesta. Det som en gång var stadens järnbruk är idag ett interaktivt museum. På betesmarker där man kan förvänta sig betande kor går istället stora visenter. Min Husbil i Sverige har varit där och det blev kärlek vid första ögonkastet.

Avesta är en unik och speciell stad

Dalahäst, Avesta, Dalarna.
Världens största dalahäst ligger i Avesta.

Visst är det något speciellt med platser som erbjuder unika och annorlunda upplevelser? Det finns många sådana platser i vårt avlånga land och en av dessa är just Avesta. Det märks nästan omgående att denna stad inte kommer att göra en besviken. Vid korsningen på riksväg 68 och 70 står en stor häst. Med en vikt på 66,7 ton och en höjd på 13 meter vinner den titeln som världens största. Men det är inte vilken häst som helst utan världens största dalahäst. När husbilen rullar in på parkeringen är det nästan som att den växer ännu mer och blir, om möjligt, ännu större. Det blir just denna gigantiska häst som sätter tonen för allt som Avesta har att erbjuda. Det blir en resa där speciella upplevelser avlöser varandra och där verklighet stundtals blandas med fantasi.

Verket och Avesta Art

Verket i Avesta är ett gammalt järnbruk.

Under förra sekelskiftet inträffade en av de mest dramatiska forskningsexpeditionerna i Sverige. Paleontologen Beata Gardelius och geologen Inga-Lisa Blomgren begav sig ut år 1897 för att studera miljön kring Skålberget i Siljansringen. I gamla dagböcker går det att utläsa vad de båda kvinnorna stötte på under sin expedition. Homo aquatis verkar vara en helt okänd art av människoliknande varelser. Det är primater i full storlek som möter besökaren på Verket och Avesta Art där du kan få reda på mer om den gamla expeditionen. Stundtals är du som besökare helt övertygad om att detta är på riktigt – att detta har hänt och att det funnits en avart till människan som varit klädd i både ostron, snäckor och bark. Det handlar så klart om årets utställning som heter Aquanauts – The Exhibition och som är en del av Avesta Art 2021. Utställningen fanns på plats redan förra sommaren men med tanke på att förra året inte riktigt blev som någon planerat så finns turligt nog utställningen kvar i sommar också. Gå runt bland de olika primaterna, läs ur dagböcker och titta på fossiler – allt på samma plats inne på Verket. Det är en världsunik utställning som bara måste ses! Men inne på Verket finns också flera utställningar, både permanenta och sådana som är nya för i år. Kanske är den mest imponerande permanenta utställningen den med Kjell Engmans glaskonst kallad ”Vita frun”. Verket, som tidigare huserade ett järnbruk har idag förvandlats till ett interaktivt museum och är en plats i Avesta som inte får missas. Räkna med att spendera hela dagen här med tanke på hur mycket det finns att utforska och beskåda. En annan fördel är att Verket passar alla – både stora som små. För de mindre finns flera olika stationer där de får experimentera och lära sig nya och spännande saker.

Aquanauts – The Exhibition, Verket, Avesta
Årets utställning som heter Aquanauts – The Exhibition är en del av Avesta Art 2021.
Verket har en permanent utställning som är väldigt fin.
Verket, Avesta.
På verket kan man se många olika saker som tillverkats genom åren.
Museibutik, Verket, Avesta.
När man är klar med sin tur i verket så kanske man hittar något i shoppen.

Avesta Visentpark

Visent med kalv, Avesta Visentpark.
Visenten vet om sin styrka så det gäller att vara försiktig.

Från Verkets verklighet och fantasiblandade värld fortsätter resan till ett stort och ståtligt djur. Nu har det blivit dags att besöka Avesta Visentpark. Även om parken idag tillåter turister komma och besöka stället så handlar deras arbete i första hand om att hjälpa visenterna att återkomma som en icke-utrotningshotad art. För länge sedan fanns det nämligen gott om visenter. Dessa betade fritt, bland annat i delar av Polen. Men andra världskriget slog hårt mot både människor och djur. I brist på mat började man jaga visenterna för att kunna få mat på bordet och snart fanns det inte mer än cirka 500 vilda visenter kvar. Idag har summan ökat till cirka 6 000, detta delvis tack vare Avesta visentpark som avlar på dessa stora och vackra djur. De går runt i parken bakom ett staket i trä. Låt dig inte luras för även om visenterna föds upp i fångenskap så är de absolut inte tama. De kan väga upp emot ett ton och springa cirka 40 kilometer i timmen. Till skillnad från många andra djur så är visenterna själva väldigt medvetna om sin styrka och kraft så det gäller att följa reglerna som gäller i parken. Ett tips är att följa med på en guidad tur. Då får man lära sig mer om visenten och om parkens arbete med att säkra deras framtid.

Avesta Visentpark.
I parken finns många nya medlemmar.
I visentparken kan du få mycket information om både djuren och dess historia.

Promenera i Gamla byn

Gamla Byn, Avesta.
Att promenera i gamla byn är riktigt mysigt.

För den som är på jakt efter lite gammal svensk historia så finns gamla byn i Avesta. Det är ett brukssamhälle som sträcker sig ända bak till 1630-talet. År 1803 brann det och 102 av de 125 gårdarna brann ner tillsammans med kopparverket. De stugor och byggnader som klarade sig från branden står kvar än idag och här finns byggnader från alla århundraden sedan 1600-talet. Det går bra att strosa runt i gamla byn på egen hand och i eget tempo. För den som vill finns också alternativ att boka en guidad tur eller en virtuell sådan. Den virtuella guiden erbjuder också filmklipp som spelas upp på vissa specifika platser.

För att avsluta de unika och speciella upplevelserna med vad Avesta har att erbjuda känns världens största mynt som ett bra alternativ. Det vill sig inte annorlunda än att världens hittills tyngsta mynt präglades i Avesta år 1644. Det är rektangulärt och väger 19,7 kilo. Turligt nog så har dagens mynt ändrat både sin form och sin vikt. Även om det blivit dags att lämna Avesta för denna gång så finns det mer att upptäcka och utforska här. Likt många andra städer finns här också möjlighet till både fiske, vandringar, cykling och golf. Avesta blir kvar i hjärtat!

Resmålsguide Avesta

Äta bra i Avesta

Burning Duck. En tvättäkta kvarterskrog med väldigt stort utbud både beträffande mat och dryck. Kungsgatan 21.

Avesta Wiener-condis. Detta konditori klassas som Avestas mest anrika. Allting bakas från grunden enligt traditionella recept.
Axel Johnssons väg 75.

Chang Noi. Det är en kiosk men det är också en restaurang. Perfekt för den som vill hämta mat från det thailändska köket och äta i husbilen.
Hällsängsvägen 1.

Bjurfors Hotell & Konferens. En härlig mix utav exotiska rätter och traditionell husmanskost. Bjurfors 25.

Avesta Sushi. En väldigt trevlig restaurang med fokus på sushi och asiatiska rätter.
Kungsgatan 20.

Campingar kring Avesta

Falkudden Camping & Stugby. Denna camping ligger intill Bysjön som är en del av Dalälven. Här finns inte bara möjlighet att bada i sjön utan det går även att hyra båtar av de olika slag. Det finns också möjlighet till fiske och friluftsliv för den som föredrar det. Näsvägen 4, Kyrkby.

Horndals Bad & Camping. En mindre och trivsam camping vid sjön Rossen. Under högsäsong anordnas aktiviteter för både vuxna och barn så som livemusik och bingo. Strandvägen 5, Horndal.

Säters Camping. Utöver en fin camping finns här också närheten till vatten och bad på sommaren. En naturnära camping med trevlig omgivning. Campingen ligger i Säter. 


Taggad i: Sverige