1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. Järvsö - Välkommen hem till oss!

Järvsö - Välkommen hem till oss!

— 03/03-2021

I Hälsingland finns en by med färre än 2000 invånare som trots sin ringa befolkning stoltserar med runt 80 000 gästnätter per år! Om du inte redan har gissat vilken by det handlar om, ska du få en ledtråd: Lill-Babs. - Järvsö! svarar du och det är helt rätt.

Maria Rosén, Destination Järvsö.
Maria Rosén, marknadschef på Destination Järvsö.

Vad gör då Järvsö så unikt? Min Husbil i Sverige har ställt frågan till Maria Rosén, marknadschef på Destination Järvsö.
- Det är den genuina miljön med en by som bjuder på upplevelser året runt. Det är också bemötandet. Vi tycker det är jättekul att så många kommer hit och vi ser besökarna som potentiella grannar. De kommer hit och trivs. Återvänder och blir än mer förtjusta i byn och trakten. De köper stuga, vistas mer och mer i stugan och till slut flyttar de hit. Det är ett scenario som vi ser gång på gång, berättar Maria Rosén.
- Järvsö och hela Hälsingland är ett koncentrat av smakupplevelser, spänning och äventyr, kultur och fantastiska Hälsingegårdar, natur, bad, fiske, cykling, vandring och skidor, lovar hon.  

Smaken av Järvsö och Hälsingland 

Järvsö Creperie.
Njut av Järvsö Crêperies crêpes till lunch i backen. Vintertid hittar du nämligen restaurangen på Syd- sidan ovan Bergshotellet.

Hälsingsk mathistoria är ett fullt levande kapitel, som hälsingarna bevarar och värnar. Från kôlvulle och ostkaka till pärgröt med fläsk. Lika varmt välkomnar hälsingarna nya smaker. Det är tätt mellan restauranger och caféer och de blir bara fler och fler. Gårdsbutiker på fäbodvallar och gårdar lockar med lokala mathantverk som ost, bröd och sylt. Mitt i Järvsö ligger Järvsö Crêperie, som har Järvsö-fierat denna franska klassiker med lokala råvaror och delikatesser. Byn har också sin lanthandel – Järvsö Lanthandel – med restaurang och butik som säljer lokalproducerad mat. 

- Hela Hälsingland är ett landskap att smaka och äta sig igenom. Gärna på cykel under sommarmånaderna. Vi kallar det fikacykling, för mellan de många caféerna är det aldrig längre än cykelavstånd, säger Maria Rosén.   

Mat, Järvsö.
Lokalt mathantverk från gårdsbutiker på fäbodvallar och gårdar.

Spänning och äventyr

Downhillcykling vid Järvsö Bergcykelpark. Här finns nedfarter för både vuxna och barn samt nybörjare och proffs.

Genom Hälsingland flödar älven Ljusnan som en pulsåder. Älven inbjuder till en rad fartfyllda aktiviteter som forsränning i gummibåt och forskajakpaddling i vilda vatten. Men också mer stillsamma former, som slätvattenpaddling längs älvens spegelblanka yta. Den rika och vackra naturen, alltid inpå knutarna, lockar till vandring, bad och cykling. Järvsö Bergscykelpark & Järvstigen erbjuder cykling för alla och är en av Europas bästa i sitt slag. Här kan man också klättra längs Viaferrata-leden Järvstigen, en klätterled där man under hela klättringen är förankrad till en vajer. Orbaden Zip & Climb är höghöjdsbanor på olika nivåer och svårighetsgrader bland trädtopparna, med utsikt över Ljusnandalen. Klättringen avslutas med ett fartfyllt ziplineåk ner till marken. 

Paddling, Ljusnan.
På Ljusnan finns det möjlighet att esta vild forsränning eller forskajakpaddling eller som här lugn slätvattenpaddling.

Naturen – lika varierande som den är avkopplande och vild 

Mörkberget, Järvsö.
Milsvid utsikt från Mörkbergets topp.

Hälsinglands natur sträcker sig från djupa skogar i väster till skärgårdsidyll i öster. Inlandssjöarna och vattendragen går att räkna i hundratals. Bergen finns också, men det är snälla berg. Topparna håller sig oftast under 500 meter över havet. Maria Rosén tipsar om ett par lättillgängliga bergsknallar varifrån utsikten är underskön:
- Järvsö klack har verkligen formen av en klack och är Järvsöbygdens självklara landmärke. Berget är klassat som naturreservat, för att skydda den unika faunan. Promenaden från parkeringen tar mellan 30 och 40 minuter. Väl uppe på klacken får man sin belöning; en utsikt som är värd vartenda steg. Hon fortsätter med Mörkberget:
- Mörkberget är en okänd pärla. Ansträngningen är ungefär densamma som för klacken. Högst upp på klipphällarna är utsikten över Ljusnans dalgång milsvid.  

Hamra nationalpark 

I de nordvästra delarna av Ljusdals kommun finns Hamra nationalpark, där den äldsta delen utgörs av en av Mellansveriges få orörda urskogar. Parken ligger i ett vågigt urbergslandskap och består av skäggig skog, vidsträckta myrar och vilda forsar. - Hamra nationalpark är riktig vildmark som lockar till härlig vandring. Här finns också Hälsinglands högsta topp på 700 meter över havet, berättar Maria Rosén. Stor del av nationalparken är myrlandskap. Där gäller det att hålla sig på markerade leder och att gå på spängerna. Trampar man på fel gungfly kan man gå rakt igenom och hamna i vattnet.  

Bada nästan var som helst 

Sannabadet, Ljusnan, Järvsö.
Testa lite olika badplatser, lugn älv, sjö, fors eller bäck. Runt Järvsö finns mycket vatten.

På tal om att hamna i vattnet, är en tur ut på Ljusnan ett måste när man besöker Järvsö, liksom att bada, om årstiden är rätt, understryker Maria Rosén:
- Här finns mycket vatten. Det är bara att välja mellan fors, bäck och sjö. Här finns undangömda älvstränder och lummiga skogstjärnar. Kyrkbybadet – Järvsös mest centrumnära badplats – är en sandstrand längs Ljusnan med flytbryggor och omklädningsrum. Torön – mitt i Ljusnan – bjuder på både sandstrand och sommarservering med hög mysfaktor. Nore Strand är kommunens mest välbesökta badstrand med flytbyggor, hopptorn och glasskiosk. På Orbaden spa & konferens kan man njuta av skön spa-behandling och utsikt över Ljusnan. Inom området, nere vid älven, finns även badstrand. 

Orbaden, Hälsingland.
Orbadens badstrand vid Ljusnan. Bild: Ida Carlsson

Vinter i Järvsö

Järvsöbacken, Järvsö.
På vintern är det vatten i fryst form som gäller i Järvsö. Skidåkning på bredden eller nedför eller varför inte en långfärdsskridskotur på någon isbelagd sjö.

Järvsö är en året runt-destination som har ett stort utbud av aktiviteter också under vinterhalvåret. I Harsa finns miltals av härliga skidspår för längdåkning. I Järvsöbacken är det alpint som gäller. Besök en gedigen vintermarknad på Stenegård och Järvzoo i vinterskrud. Utforska vinterlandskapet på ett par snöskor eller från en släde bakom ett par hundar.   

Järvzoo 

Tillgänglighetstrottoar, Järvzoo, Järvsö.
En tre kilometer lång trätrottoar så att alla kan ta sig fram på Järvzoo. Här är chansen stor att du får se björn, järv, varg, lodjur och ugglor.

Järvzoo är den nordiska vildmarksparken där djuren går fria och människorna är instängda, förklarar Maria Rosén:
- Man går längs en tre kilometer lång trätrottoar i skogen. Det betyder att parken är tillgänglig också för personer med funktionsvariationer. Under promenaden är chanserna riktigt stora att man ser björn, järv, varg, lodjur och ugglor. Vill man vara helt säker på att få se dem ska man passa på när de matas.  

Hälsingegårdarna 

Lill-Babs Museum, Stenegård, Järvsö.
På Stenegård finns butiker, hantverk, galleri, örtagård, café och restaurang. Här hittar du också Lill-Babs museum. Bild: Ida Carlsson

I Hälsingsland finns runt tusentalet Hälsingegårdar bevarade. Sju av dessa har Unesco klassat som världsarv. En av dem är Stenegård i just Järvsö, ett av hela landskapets främst besöksmål. Med butiker, hantverk, galleri, örtagård, café och restaurang är gården verkligen värd att besöka. Här hålls också auktioner, teater och konserter. I början av juli varje år går matfesten Moläta av stapeln på Stenegård. Moläta är en härlig mix av kulturarv, musik och kulinariska upplevelser gjorda av lokala mathantverkare och livsmedelproducenter. Barnens Stenegård är Hälsingegårdens miljö och byggnader i miniatyr. Här kan man skapa och leka, klappa de små djuren och lära sig mer om kretslopp och åkerbruk.

Världsarv Bortom åa i Fågelsjö, Järvsö.
Världsarvsgården Bortom åa i Fågelsjö.

Ännu en världsarvsgård som Maria Rosén berättar om är Bortom Åa i Fågelsjö:
- Här bodde en familj fram till 1910. Släktingar som hade emigrerat till USA sände dem ett vykort med huset de bodde i där på andra sidan Atlanten. Mottagarna blev så imponerade att de bestämde sig för att bygga sig ett sådant hus tvärs över gårdsplanen. När det nya huset stod klart, bommade familjen igen sin Hälsingegård med möbler och föremål. Allt finns bevarat! Under sommaren erbjuds guidade visningar varje timme. Här finns också sommarcafé och hantverksbutik.

Med Järvsö som utgångspunkt 

 Med Järvsö som utgångspunkt kan man uppleva hela Hälsingland. Järvsö Turistbyrå, naturligtvis med adressen Lill-Babs torg, tipsar om allt man behöver veta och om olika fina turer runt om i landskapet.
 - Välkommen hem till oss! För oss är du inte en turist. Du är en potentiell granne, hälsar Maria Rosén på Destination Järvsö.

Turistbyrån, Järvsö.
Järvsö turistbyrå hittar man i stationshuset.

Tidigare publicerad i: min Husbil i Sverige, nr 7 2019.

Taggad i: Sverige