1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. Köra husbil i Tyskland – handfasta tips och trix

Köra husbil i Tyskland – handfasta tips och trix

— 12/05-2023
Tyskland är ett husbilsvänligt land.

Min Husbil i Sverige har flängt runt på de tyska vägarna otaliga gånger. Vid varje resa har vi lärt oss något och nu är det dags att dela med sig av erfarenheterna och kunskaperna. Här kommer lite matnyttig information för alla er som ska ta husbilen över till Tyskland.

Motorvägarna är gratis

En glad nyhet är att det är kostnadsfritt att köra på de tyska motorvägarna. Oavsett ifall du har en husbil som väger mer än 3 500 kilo så är det fritt fram att bara ta sig runt på samtliga vägar. Se bara till att hålla dig till vägar som klarar vikten. Det finns vägar som till exempel har en maxvikt på 2 500 kilo, som i Sverige. Tyskland är ett väldigt husbilsvänligt land och med gratis motorvägar går körningen nästan som en dans.


Se till att ha ett grönt miljöklistermärke på rutan

Även om det är gratis att köra i Tyskland så har många städer i landet infört så kallade ”Umweltzonen”, miljözoner. För att få köra in i dessa städer krävs det att du har ett miljöklistermärke på bilrutan av husbilen. Ifall du blir tagen i en miljözon utan klistermärke så riskerar du böter och i värsta fall få din bil bärgad från miljözonen.

Klistermärket kan du köpa hos Dekra för drygt 200 kronor.

Klicka gärna in dig på vår artikel om 9 användbara appar här.

Man kan inte köra in med bilen i miljözoner om man inte har det gröna klistermärket.


Planera din körning med köer

Liksom i alla större städer så finns det risk för köbildning i rusningstrafik och Tyskland är inget undantag. Lägg därtill att Autobahn till stor del har ”fri” hastighet och resultatet är många gånger trafikolyckor. Det i sin tur medför att du ofta riskerar att hamna i bilköer. Så planera alltid extra tid på körningen och var beredd på att hamna i kö lite då och då när du kör i landet. På radion kan man få uppgifter om hur långa köer det är på olika vägar, till exempel "Fünf Kilometer Stau auf A 28".
(5 kilometer kö på (väg) A 28).

Det blir ofta bilköer i Tyskland så planera för det

 

De tyska vägarna

Vägarna i Tyskland är för det mesta väldigt bra och underhållna. Med tanke på att där finns många motorvägar så kan de dock upplevas som långa och stundtals ganska så tråkiga. Däremot så finns det en hel mängd olika ”utvägar” som tar dig förbi trevliga miljöer och spännande städer och byar. Ett bra alternativ är att köra av från motorvägen med jämna mellanrum och se mer av landet på de mindre vägarna.

 

Tanka inte längs med motorvägen

Självklart har detta med din plånbok att göra men ett bra alternativ som garanterat sparar pengar är att inte tanka på någon av bensinmackarna som ligger längs med motorvägen. Faktum är att det räcker att bara ta sig någon kilometer ifrån för att kunna tanka betydligt billigare. Vi brukar kolla efter tankställen som ligger något avsides. Det kan skilja flera kronor per liter så väl värt att göra en liten avstickare.


Fricampa i Tyskland

Det är tillåtet att övernatta i husbilen på parkeringar i Tyskland så länge man följer de regler som gäller. Däremot så finns inte allemansrätten här, så om man vill övernatta på någons mark så måste man ha tillstånd. Med hjälp av till exempel appen Park4night så hittar du enkelt var du kan övernatta när du kör genom landet.

Klicka gärna in dig på vår artikel om 4 campingappar du inte klarar dig utan

Det finns många bra ställplatser att stå på i Tyskland.


Se till att ha rätt utrustning i husbilen och plånboken

Vi är vana vid att inte behöva hantera kontanter i Sverige men i Tyskland är det fortfarande ganska mycket pengar i sin riktiga form i omlopp. Ifall du liksom vi, har ett Mastercard så kan det till och med vara så att det inte fungerar överallt. Se till att ha euro med dig. Ha gärna mynt också för det behövs när du till exempel ska fylla på vatten. I husbilen ska det finnas en varningstriangel, reflexväst och en förstahjälpenlåda. För tyngre ekipage finns också krav på en portabel varningspuck med ett blinkande ljus.  

 

Vi önskar er en fantastisk resa i Tyskland och glöm för tusan inte passet!

Taggad i: Europa  Tips