1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. Ribe - äldst i Danmark, vackrast i Europa

Ribe - äldst i Danmark, vackrast i Europa

— 17/02-2021

Är jylländska Ribe småstaden som har fått allt? Den är äldst i Danmark, till och med i Norden, sägs det. År 2014 utsåg brittiska reseföretaget globalgrasshopper Ribe till Europas vackraste småstad. Därtill har staden sin alldeles egna hundras – Ribehunden!

I Ribe avlöser kullerstensgatorna, kantade av charmigt sneda korsvikeshus varandra.

Ribe är en autentisk bit av det gemytliga danska småstadslivet. Här avlöser kullerstensgatorna, kantade av charmigt sneda korsvirkeshus varandra. Det är tätt mellan caféer och restauranger. Överallt lockar danskt ”hygge” med en skummig, kall öl. Gärna från Riges eget bryggeri, för ett sådant har varje dansk stad med ett uns självaktning.

Öl från Ribes eget bryggeri

Domkyrkan

Ribe Domkirke, som också heter Vor Frue Kirke, är stadens pampigaste byggnad. Redan på långt håll sticker den upp ur det flacka landskapet. Domkyrkan började byggas mellan 1150 och 1175 och stod klar någon gång omkring 1250. Redan tidigare fanns här dock en kyrka, byggd omkring år 860 på uppmaning av Nordens Apostel Ansgar.

Under seklernas gång har kyrkan byggts till och byggts om flera gånger. Idag är den Danmarks enda kyrka med fem skepp. De arkitektoniska genrerna skiftar och de intressanta byggnadsdetaljerna är många.

Store Tårn, även kallat Borgertårnet, är från 1300-talet och utgjorde, med sina nära 50 meter, stadens vakttorn. Hur effektivt det fungerade förstås än idag. Här uppifrån är utsikten över det låga, tidvattensmekta landskapet milsvid.

Vid foten av Maria-tårnet med sina kyrkklockor ståtar en staty av Hans Tausen, munk, lutheran, Danmarks förste reformator och biskop i Ribe i mitten av 1500-talet.

I Ribe finns även ett välbevarat dominikanerkloster, Svartbrödraklostret, Danmarks äldsta klosterbyggnad.

Ribe Domkirke eller Vor Frue Kirke

Det gamla Rådhuset i Ribe

På Von Støckens Plads ligger Ribes gamla rådhus. Det är naturligtvis Danmarks äldsta rådhus. Det började byggas 1496, i dansk renässansstil. Framförallt från tidigt 1700-tal fram till för bara några år sedan, var det gamla rådhuset platsen för otaliga viktiga beslut i Ribe och omnejd. I slutet av 1800-talet fick rådhuset annex med domstol och arrest. Sedan 2007, då Danmark genomförde en större kommunreform, används rådhuset främst som utställningslokaler.

Ribe VikingeCenter

Arkeologerna har alltid menat att området kring Ribe spelade en viktig roll under vikingatiden. Många års utgrävningar har återgivit mängder av fynd och bevis för att detta var ett av världens viktigaste områden för handel, hantverk och lantbruk under vikingatiden. Man har kunnat påvisa att i Ribe drejades keramik 500 år tidigare än man förut trodde. Rester av humle skvallrar om att framställning av öl är betydligt äldre än vad som tidigare har kunnat påvisas.

1992 grundades Ribe VikingeCenter, en nyuppbyggd stadsdel med tre spännande vikingamiljöer; marknadsplatsen med tillhörande skepp, ännu ett torg så som det torde ha sett ut under 700-talet samt storgården från 980, ett långhus med fem tillhörande byggnader. Man har också återskapat åtta mindre stadshus från år 825. Här kan besökarna uppleva alla vikingatidens utvecklingsfaser.

Ribe VikingeCenter är vikingasamhället som fortsätter att leva och utvecklas. Inför varje säsong pågår nya projekt. I levande miljöer möter besökarna hantverkare, byggare och ”vanliga vikingar”. Lika spännande och lärorikt för barn som för vuxna.

Ribe Vikingecenter
Ribe VikingeCenter är vikingasamhället som fortsätter att leva och utvecklas.

Vade Havecentret

Vade kallar Ribeborna sitt vidsträckta kustlandskap på Jyllands västra sida. Sedan 2010 är det Danmarks största nationalpark.

Två gånger om året rastar flyttfåglarna här. De är nära tolv miljoner. Här finns även Danmarks största population av knubbsäl.

Landskapets unicitet förstås bäst om man erfar hur drastiskt det förändras med tidvattnet, känner vinden, studerar molnen av flyttfåglar, myllret av havets bottenlevande djur och – naturligtvis – den undersköna horisonten som aldrig tycks ta slut. En guidad tur rekommenderas, för maximal upplevelse.

Två gånger om året rastar flyttfåglarna här.
Danmarks största koloni av knubbsälar

Ribehunden

Hur var det då med stadens speciella hundras, Ribehunden?

Nja, helt klart är det inte. Ribehunden finns inte listad som egen ras hos danska kennelklubben. Ändå är danskarna i allmänhet och Ribeborna i synnerhet, på det klara med Ribehundens alldeles egna rasegenheter.

Ribehunden kan vara högställd, lågställd eller någonstans mittemellan. Kroppsbyggnaden varierar, liksom pälsens längd och textur, färger och mönster. Detta var olikheterna.

Gemensamma nämnare är att Ribehundarna har kusinträff en gång per år. Med till träffen följer hussar och mattar. Träffen äger rum i Riberhus slottspark, vanligtvis i början av september. Vid denna släktträff passar många Ribehundar på att para sig.

Om Ribehundens speciella natur sägs att: den helst går utan koppel, varken ska torkas med hårfön eller handduk, att den trivs bäst i hundsällskap, att vuxna Ribehundar sover i fåtöljer eller andra möbler medan Ribevalpar tuggar på fåtöljer och andra möbler. Slutligen har Ribehundarna en förkärlek att rulla sig i döda fiskmåsar, ruttna får, sälar och tumlare och uppskattar inte att få bannor av hussar och mattar efteråt. Med andra ord en riktig gatukorsning och byracka till jycke!

Kanske en Ribehund... inte helt lätt att avgöra. (Privat bild)

Ställplatser och camping i Ribe

Ribe påstås allt som oftast vara ett lysande exempel på hur husbilsturister ska bemötas.

Med adress Tøndervej 7, på promenadavstånd från staden, finns gratis plats för 20 husbilar. Här tillåts man stå under 48 timmar. Parkeringsrutorna är rejält tilltagna. Möjlighet att tömma grå- och svartvatten samt fylla på färskvatten erbjuds också.

På Haulundavej 176, finner man Storkesøen, fiske- och familjepark. Öppen mars till september.
Här finns tillgång till el. 

Ribe Camping finns på Farupvej 2 i Ribe, vackert belägen i skogsmiljö. Campingen erbjuder all service inklusive lekplats och sportområde.

 Tidigare publicerad i: min Husbil i Sverige, nr 3 2016. Uppdaterad lista med camping- och ställplatser.

Taggad i: Norden