1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. Skärgårdspärlan Karlshamn

Skärgårdspärlan Karlshamn

— 11/05-2020

I Blekinge - Sveriges vackra trädgård – ligger Karlshamn. En lagom stor stad med vackra kullerstensgator och pampiga byggnader som minner om dess viktiga historia. Allt omfamnat av Östersjön och vacker natur.

Bodekull

En gång hette staden Bodekull och var en dansk utskeppningshamn. Efter freden i Roskilde, 1658, förlorade Danmark en tredjedel av sitt tidigare territorium till svenskarna. Blekingar, skåningar och västkustbor fick ny nationalitet och kung Karl X gav order om att anlägga en stad och en flottbas på det strategiskt utmärkta läget. År 1666 fick staden sitt namn. Nu kunde allt vara frid och fröjd, men danskarna gav inte upp så lätt. Från hösten 1676 till våren 1677 belägrade de staden. Året därpå brände de ner den. 1710 satte de eld på staden igen. Samtidigt härjade pesten i Blekinge och nära hälften av stadens befolkning dog. Idag behöver ingen längre vara rädd för dansken här i Karlshamn och det går betydligt lugnare till. Det lovar Marjut Petersson och Jola Noreklev, våra guider på Karlshamns Turistcenter. Med dessa lugnande ord tar de oss med på en resa från staden till öriket. Vidare på safari och slutligen till ett av världens mest omtalade fiskevatten för rekordstor lax och havsöring.

Kastellet, även kallat Frisholmen ligger mitt i inloppet till Karlshamns hamn.

Kastellet

Kastellet, även kallat Frisholmen ligger mitt i inloppet till Karlshamns hamn. Det började byggas 1675 och var i bruk i nära 200 år. Hela ön var en viktig försvarsanläggning i tider då danskfejderna ännu härjade. Idag är Kastellet ett spännande och lättillgängligt utflyktsmål för såväl stor som liten. Promenera på egen hand eller häng med på en guidad tur, för att få veta mer. Kastellet är också kuliss och spelplats för Teatersmedjans mycket populära sommarteater varje år. Kastellet har en fängelsehåla. Här förvarades under en tid en välkänd fånge: den styvnackade bonden Vitus Andersson från Trossö i östra Blekinge. De svenska myndigheterna höll honom fången för att få honom att släppa sin mark kring Trossö i östra Blekinge, där kungen tänkte anlägga Karlskrona. Naturligtvis fick kungen som han ville. 1688 begravdes Vitus Andersson. Många av de 300 år gamla försvarsanläggningarna är väl bevarade. Efter gamla ritningar har man återuppbyggt kyrkan, som numera är en omtyckt vigselplats. Sommartid nås Kastellet med båt från Skärgårdsterminalen. Under försäsong går båten endast söndagar och andra röda dagar. 

Karlshamns kulturkvarter

Strosa runt i Karlshamns kulturkvarter och titta gärna in på något eller några av kvarterens museer. På Karlshamns Museum finns utställningar kring stadens historia och näringar. Båtmodeller, fiskeredskap och skeppsmålningar visar stadens starka anknytning till havet. De vackra takmålningarna vittnar om de tidiga borgarnas rikedom. Här finns också minnesrummet tillägnat Karlshamnsfödda Alice Tegnér. Museet har öppet året runt. Karlshamn är sedan länge känt för sin punsch och därför återfinns Sveriges enda punschmuseum här. Redan på 1850-talet hade staden två fabriker som framställde den ädla, söta drycken. En av dessa hette J N von Bergen. År 1976 kunde von Bergens punschfabrik återuppföras på Karlshamns museum i en nästan autentisk miljö. Apparater, flaskor, träfat, inventarier, handelsböcker, prismedalj med mera finns bevarat. Museet har öppet under sommaren och även guidade visningar övrig tid på året. Samma sak gäller även för Skottsbergska gården, en av Sveriges bäst bevarade köpmansgårdar från 1700-talet och ett av våra verkligt stora monument. Det går att lösa entré till samtliga tre museer, alternativt väljer man själv vilket man vill besöka. 

Kulturkvarteret med bland annat Karlshamns Museum.
Skottsbergska gården, en av Sveriges bäst bevarade köpmansgårdar från 1700-talet.
År 1976 kunde von Bergens punschfabrik återuppföras på Karlshamns museum i en nästan autentisk miljö.

Charmiga kvarteren runt Lotsgatan

På Lotsgatan i Karlshamns charmiga kvarter med gamla trähus, finns konstmuseet Martinssonska gården. Här kan man beundra skulpturer av Johnny Martinsson tillsammans med verk av Thure Wahlström, Oscar Wickström och Per Serre. I huset där Johnny Martinsson sedan länge bor, har också de tre andra konstnärerna bott. Nu är alla fyras verk samlade under samma tak. Totalt elva rum att utforska, inklusive Martinssons verkstad, där han fortfarande arbetar. I den tillhörande trädgården visas större skulpturer. Huset är från tidigt 1800-tal och är varsamt restaurerat. Det innefattar också ett gårdshus från 1700-talet och en kullerstensbelagd innergård. Här möter besökaren modern konst inramad i frodig grönska, ett stycke kulturhistoriskt värdefull byggnadshistoria tillsammans med en berikande konstupplevelse. Konstmuseet har öppet under sommarsäsongen, grupper kan boka året runt. 

På konstmuseet Martinssonska Gården kan man beundra skulpturer av Johnny Martinsson tillsammans med verk av Thure Wahlström, Oscar Wickström och Per Serre.

Sjöfartsmuseet

I ett tobaksmagasin från 1875 finns idag Karlshamns Sjöfartsmuseum med samlingar från sjöfartens historia i Blekinge. Bland annat finns inredningen från Algot Bengtssons Skeppshandel att beskåda, liksom fartygsmålningar, en segelfartygsskans från mitten av 1800-talet, livräddningskorgen från Hanö, båtmotorer, ankare, fiskebåtstillbehör, bildarkiv och loggböcker. 

I ett tobaksmagasin från 1875 finns idag Karlshamns Sjöfartsmuseum.

Karl Oskar och Kristina

Under emigranttiden var Karlshamn den stad varifrån många tog farväl av sitt forna hemland för att söka ett bättre liv på andra sidan Atlanten. En staty av Axel Olsson, avtäckt 1959, minner idag om den tidens svenska folkvandring. Statyn, föreställande Karl Oskar och Kristina, står vackert belägen vid havet, i närheten av blomsterrika parkområden i Karlshamns södra del. Karl Oskar blickar ut mot havet, mot den nya framtiden. Kristina kastar en blick bakåt, mot dem hon lämnar kvar i Sverige. På sockeln kan man läsa Vilhelm Mobergs ord: ”I hemlandet har deras utvandrings äventyr ingått i sagan och legenden”. På sockeln står också namnen på de sju större industrier i kommunen som finansierade konstverket. På andra sidan Atlanten, i staden Lindstrom i Minnesota, står en likadan staty. 

Utvandrarmonumentet med Karl Oskar och Kristina.

Guidade vandringar

Under högsommartid arrangeras guidade stadsvandringar. Vill man strosa omkring på egen hand finns karta att hämta på Karlshamns Turistcenter. Mysiga gränder kantade av välbevarade trähus. Alice Tegnérs barndomshem och utvandrarhotellet Hoppet. Och så den pampiga kyrkan naturligtvis, Carl Gustafs kyrka, intill Stortorget. Kyrkan började byggas på 1680-talet och invigdes 1702. Liksom själva Karlshamn, har den fått sitt namn efter kung Karl X. 

Under högsommartid arrangeras guidade stadsvandringar.

Väggahamnen

Ungefär två kilometer från Karlshamns centrum ligger den pittoreska Väggahamnen, med sin omtyckta lusthamn och doften av nyrökt fisk från den populära fiskrestaurangen Wägga Fisk & Delikatessrökeri. Sommartid sjuder Väggahamnen av liv. In till sista båtplats är upptagen och har man inte varit ute i tid, får man vackert vända båten och leta sig annanstans, till någon av Karlshamns skärgårds fagra små öar. På vägen till Väggahamnen längs Strandpromenaden passerar man både utvandrarmonumentet och Karlshamns spektakulära kallbadhus. I Kollevik, inte långt från Vägga, finns badstrand och klippor för den som vill svalka sig i Östersjön. 

Karlshamns kallbadhus ligger i Väggahamnen.

Tjärö

I havsbandet mitt i Blekinges fagra skärgård finner vi Tjärö, med sin välbevarade skärgårdsby. Hela ön är ett naturreservat med höga klippor och grönskande lummiga ekhagar. Här betar får och kor på ängarna mellan gärdsgårdarna i sten och vandringsstigarna är många. Man får känslan av att tiden har stått still på Tjärö. Den faluröda gården med mangårdsbyggnad, längor och stugor är idag vandrarhem. Här finns också hotell och restaurang. Sommarkvällar i juli och augusti är chansen stor att man får uppleva musikkvällar vid det glittrande havet. Turbåt till Tjärö går från Karlshamn och Järnavik. Under högsäsong kan man även ta båt från Matvik. 

Tjärö med sin välbevarade skärgårdsby. Hela ön är ett naturreservat.

Tärnö

Som sista utpost innan öppet hav ligger Tärnö. Här finns Sveriges äldsta träfyr som ännu är i drift. Besök Drakaberget med fantastisk utsikt över den blekingska kusten. Det sägs att det spökar på Tärnö och att en silverskatt ska finnas begravd här. Faktum är att en stor silverskatt från 900-talet faktiskt hittades här år 1862, men enligt gamla och envisa rykten finns mer att gräva fram! Tärnö har flera badplatser för härliga dopp och soliga stunder. Laxboden på Tärnö är skärgårdens enda affär. Kaffe och enklare maträtter serveras på bryggan. Till Tärnö kommer man med skärgårdsbåten från Karlshamn. Man kan också ta turbåt eller taxibåt från Matvik via Joggesö, Ekö, Hallö, Östra Bokö och Fölsö, en sällsam båtsightseeing i Sveriges sydligaste skärgård. 

Till Tärnö kommer man med skärgårdsbåten från Karlshamn.

Kreativum

Ett stenkast från E22:an ligger Kreativum, ett hus fyllt av upptäckarglädje och aha-upplevelser. På dess 2000 kvadratmeter finns fem upptäckartorg med olika teman. Tillsammans rymmer torg- en ungefär 170 stationer, varav ett hundratal är prova-på-stationer. För att upptäcka allt på Kreativum, bör man räkna en heldag. Kreativum håller öppet alla lördagar och söndagar året om och under samtliga skollov. Pausa för en god lunch eller fika i Kreativums café eller tag med egen matsäck och njut den i matsäcksrummet Saturnus. Sommartid går det också att avnjuta matsäcken utomhus i Kreapark - en oas fördelat på en ö och en halvö i Mieån som strömmar på Kreativums baksida. På ön hittar du flera stationer.  På Kreativums parkering är det tillåtet att stå med husbilen från klockan arton på kvällen till klockan nio morgonen därpå på bussparkeringen. Tillstånd kan hämtas i receptionen. 

På Kreativum finns mycket för barnen att göra.

Safariparken Eriksberg

Lite drygt en och en halv mil öster om centrala Karlshamn finns safariparken Eriksberg, Nordens största safaripark och ett av norra Europas största vilthägn. Här finns visenter, kronhjort, dovhjort, davidshjort, vildsvin och mufflon i ett unikt kustlandskap med lummiga ädellövskogar och ett fascinerande klipplandskap. Safarirundan är ungefär en mil lång. Från bilen upptäcker besökarna djuren som tillsammans betar och vandrar omkring tillsammans. I safariparken kan besökarna stanna till långt in på kvällen, det vill säga den tid på dygnet då det är allra störst chans att få se djuren i rörelse. Vid utsiktsplatsen Utsikten kan man göra ett stopp med bilen och beundra den fantastiska panoraman. I Färsksjön finns ett av världens största bestånd av den fridlysta röda näckrosen. Restaurang Visenten på Eriksberg tar plats i White Guide och har utsetts till en av Blekinges bästa restauranger. Inriktningen är svensk, vällagad mat från grunden med råvaror från gården eller närliggande gårdar. Eriksberg har också ställplatser för husbilar. 

I Eriksbergs safaripark hittar du bland annat kronhjort.

Laxens Hus

Till Laxens Hus vid Kungsforsen i Mörrumsån kommer man för att lära sig mer om lax, havsöring och det övriga djurlivet i ån. En utställning presenterar fiskarnas och sportfiskets historia. Man kan även se levande laxar och havs- öringar i det tretton meter långa akvariet. Laxens hus rymmer också en intressant utställning om laxen och havs- öringens liv från romkorn till vuxna fiskar i havet, liksom naturtrogna avgjutningar av åns rekordfiskar. Området kring Kungsforsen bjuder härliga naturupplevelser både till fots och på cykel. 

Området kring Kungsforsen bjuder härliga naturupplevelser både till fots och på cykel.

Mörrumsån

I Mörrumsån finns några av världens mest storväxta laxar och havsöringar. Sportfiskare vallfärdar hit från när och fjärran. Vårfisket är det ”enklaste” fisket. Såväl lax som havsöring är mycket huggvilliga efter att ha övervintrat i Mörrumsån. Också blänkarna – de nystigna havs- öringarna som vandrar upp i Mörrumsån från Östersjön i jakt på näring – är huggvilliga. Blanklaxfisket är det ”tuffaste” fisket. Den första blanklaxen brukar tas i månadsskiftet mellan april och maj, när det vanligtvis är mycket vatten i ån och vattentemperaturen ligger mellan tio och tolv grader. Sommarfisket är Mörrumsåns ”svåraste” fiske. Man fiskar morgon eller kväll. Trots namnet, brukar årets första höst-öring fångas redan i slutet av maj, när den börjar sin vandring upp i ån. Då är det kvälls- och nattfiske som gäller. Höstfisket är Mörrumsåns mest ”varierade” fiske. Fisk finns då på alla sträckor. Lägre vattentemperaturer gör att laxarna lämnar sina djuphålor och blir aktiva igen och öringarna börjar stiga. Laxfiske i Mörrumsån beskrivs redan år 1231 i Valdemar II:s jordebok. Mörrums Kronolaxfiske drivs som en sportfiskedestination sedan 1941 och är ett av världens mest välkända vatten för fiske av lax och havsöring. Den största spöfångade laxen i ån vägde 26,72 kilo. Vill du prova på, rekommenderas att du ber om experthjälp för att få rätt utrustning. Mörrums Kronolaxfiske erbjuder också guidning för att förmedla kunskap som har tagit dem tiotusentals kast att lära sig. 

Resmålsguide Karlshamn

Camping & ställplats

Östra Piren, parkering 
På hamnplan, närmast Karlshamns Turistcenter, finns sex rymliga parkeringsplatser (utan kostnad) markerade enbart för husbilar. Parkeringen ligger endast fem minuters promenad från torget och gågatan. 24-timmars parkering. Observera att hela hamplan är avstängd under Östersjöfestivalen vecka 29, ingen parkeringsmöjlighet då. Husbilar kan parkera på Sternöplan (innan Hinsetunneln) under den perioden.
GPS: N 56° 9 54 E 14° 51 55 

Väggahamnen, ställplats 
Karlshamns kommun erbjuder möjlighet till ställplats på en avgränsad yta i Väggavikens norra ände mellan den 1/6-31/8. Faciliteter: toalett, dusch, el och vatten.
GPS: N 56° 9' 30" E 14° 53' 5"

Svanevik, ställplats
Kommunal ställplats på en avgränsad yta vid Svaneviks klubbstuga mellan den1/6-31/8. Faciliteter: toalett, dusch, el och vatten.
GPS: N 56° 9' 24" E 14° 53' 19" 

Eriksberg Vilt & Natur, ställplats 
Under sommarsäsongen (april-augusti) finns det möjlighet att stå med husbil inne i viltparken, på parkeringen intill gårdsområdet, där det finns tillgång till toaletter och dusch.
Guöviksvägen 353, 374 96 Trensum

Mörrums Folkets Hus & Park, ställplats 
På den stora parkeringen utanför Mörrums Folkets Hus & Park finns ett antal platser med el för husbil. När parken är bemannad/öppen finns även tillgång till dusch och toalett. Gångavstånd till Mörrumsån och sevärdheter som till exempel Laxens Hus i Mörrum.
GPS: N 56° 11' 17" E 14° 44' 48" 

Kreativum, parkering
Husbilar är välkomna att stå över natten på Kreativums bussparkering, bredvid den vanliga parkeringen. Tid för parkering är mellan kl 18.00-09.00. Max fem platser, under perioden juli-augusti. Parkeringen är gratis och tillstånd hämtas inne på Kreativum. Ingen service finns.
GPS: N 56° 11' 35" E 14° 51' 8" 

Saltsjöbaden, parkering
Möjlighet till parkering vid Saltsjöbaden (byggnad) om lokalen ej är bokad för arrangemang (främst helger). Ligger på Saltsjöbadsvägen, strax innan Väggahamnen.
GPS: N 56° 9' 30" E 14° 52' 45" 

Resecentrum, parkering
7-dygnsparkering på markerad yta vid tågstationen. Kiosk finns.
GPS: N 56° 10' 32" E 14° 51' 58" 

Långasjönäs Camping
Långasjönäsvägen 49, Asarum

Kolleviks Camping
Kolleviksvägen 11, Karlshamn 

Tömning av tankar och påfyllning av färskvatten  För tömning av tankar och påfyllning av vatten hänvisas till kommunens campingplatser, Kolleviks Camping och Långasjönäs Camping. Mindre avgift betalas i receptionen på respektive camping. Även tömning på Åryds rastplats, strax öster om Karlshamn.
Mer information om ställplatser och campingplatser i Karlshamn  visitkarlshamn.se/resa/husbil.

Restauranger

Rustik Kök & Bar
Ågatan 12, Karlshamn. 
Servis med kunskap och engagemang.Närproducerat på menyn, med en förkärlek till blekingska och skånska råvaror. Tupplever, vildsvin, torskrygg, kött från naturbetande djur. En restaurang med höga ambitioner. 

Wägga Fisk & Delikatessrökeri
Saltsjöbadsvägen 44, Karlshamn.
En klassiker och nära nog ett måste när man besöker Karlshamn. Nyrökt fisk och skaldjur i den pittoreska lust- och fiskehamnen. Fisk och skaldjur i alla de former. Från sillmacka och laxbaguett till fisksoppa, skaldjursplatå och någon enstaka kötträtt. 

Gourmet Grön
Biblioteksgatan 6, Karlshamn. 
Ännu en klassiker i Karlshamns restaurangflora och en restaurang med tydliga gröna förtecken. God och vacker mat, genuint mathantverk. Flera gastronomiska utmärkelser.

Restaurang Visenten
Guöviksvägen 353, 374 96 Trensum
Av White Guide utsedd till en av Blekinges bästa restauranger. Svensk vällagad mat från grunden med råvaror från gården och intilliggande gårdar. 

& Vin
Pirgatan 15, Karlshamn. 
Fantasifull och mycket vällagad mat, ofta serverad av kocken själv. Mysig miljö vid havet. På menyn märks bland annat ”smaker från Blekinges ängar”, vaktelägg, kalvbräss, pilgrimsmusslor och ankbröst. 

Restaurang Gourmet Thai
Rådhusgatan 1, Karlshamn.
Sushi- och thaikök, även buffé, med stort urval.

Källor: visitkarlshamn.se, karlshamnsmuseum.se, kreativum.se, eriksberg.se, sveaskog.se/morrum, wikipedia.orgTripadvisor, med flera

Tidigare publicerad i: min Husbil i Sverige, nr 7 2019

Taggad i: Sverige