Sønderborg visar upp sin bästa sida - Resa i Sydjylland del 2
Min Husbil i Sverige är kvar på Sydjylland. En resa som från början skulle vara några dagar har utökats till ytterligare en vecka. Det finns helt enkelt för mycket att utforska här för att lämna denna vackra plats. Nu har det blivit dags för Sønderborg och dess omgivning att visa upp sin bästa sida.
Alla husbilsåkare vet exakt hur viktigt det är med parkeringsplatser i anslutning till turistattraktioner. När man kommer till slottet i Sønderborg kan man dra en lättnadens suck. Parkeringen, som är bra mycket yngre än den ståtliga byggnaden, är nämligen som gjord för större ekipage. Slottet från mitten av 1100-talet är troligtvis det bästa stället att påbörja sin vistelse i Sønderborg. Vackert beläget vid vattnet får man en inblick i stadens historia samtidigt som man beskådar gamla rustningar och föremål från ett dåtidens Sønderborg. Vill man ha ut ännu mer, och lägga till lite spänning under sitt besök, så finns appen Useeum att ladda ner gratis. Den förvandlar slottsturen till en blandning av skattjakt och frågesport. Det är svårare än man kan tror att hitta alla föremål som efterfrågas men också underhållande och roligt. I ett av slottets rum presenteras det Sydjylländska kaffebordet.
Här är kakorna i plast och bordet med bakelser animerat. Det sägs att man måste besöka ett äkta Sydjylländskt kaffebord när man är i regionen. Får man mersmak direkt hittar man Den Gamle Kro i Gråsten som ligger ungefär 20 minuters resa från Sønderborg.
29 olika sorters bakverk
Det är nästan lite missvisande att kalla det för kaffebord. När det egentligen handlar om kakorna och bakelserna som serveras och inte kaffet. På Den Gamle Kro är det inte mindre än 29 olika sorters bakverk som erbjuds andra söndagen i varje månad. Och tro inte att det bara är att valsa in och sätta sig. Att vara med på ett sydjylländskt kaffebord är väldigt populärt så det gäller att köpa sin biljett till den smakfyllda upplevelsen i god tid. Väl vid bordet är det dags att äta, äta och äta lite till. Idag spelar det inte så stor roll i vilken ände man börjar – om det är smarriga tårtor eller torra, men ack så goda, småkakor men allting ligger upplagt enligt traditionen. Traditionen är dessutom väldigt intressant för det handlar om att danskarna hade svårt att vara just danskar efter kriget. De fick inte lov att samlas inne på stadens pubar och diskutera. För att förhindra detta fick krogägarna tillsägelse att om de lät danskar träffas så skulle de bli av med sin alkohollicens. För att kunna träffas och anordna sina möten började dessa hållas inne i olika församlingslokaler. Eftersom det inte var tillåtet att dricka alkohol i lokalerna var det kaffe som gällde. På den tiden var det männen som samlades och diskuterade politik. Kvinnorna var med för att bidra med kakor och bakverk till kaffet. Ganska snart blev det en slags outtalad tävling om vems fru som bakat de godaste godsakerna. Vissa av kakorna hade (och har tills idag) fyndiga namn – som till exempel kakan med namnet ingenting. För visst är det så att om man är mätt så finns det ändå plats för ”ingenting”. Självklart var det också oartigt att inte smaka allas bidrag så mötena pågick under en väldigt lång tid. Idag krävs att det ska finnas minst sju sorters kakor för att det ska få kallas för ett Sydjylländskt kaffebord. Med siktet inställt på att man måste smaka allt är det inte konstigt att besöket varar länge och att kraften tar slut med tanke på sockerchocken. Turligt nog ligger Lærkelunden Camping i Gråsten och här kan man smälta godsakerna i lugn och ro eller förbränna kalorierna i havet. För den som inte känner sig som en viking, redo att utmana det kalla vattnet, finns också en uppvärmd pool.
Slott, Hulken, kvarnar och Dybbøl Banke
Följande morgon startas med ett besök till stadens imponerande slott. Gråsten slott är den danska drottningens sommarställe. När kungligheterna är på plats är slottet stängt för allmänheten. Övriga tider på året välkomnas besökare till den vackra platsen. En annan sevärdhet är Augustenborg slottspark som också är en skulpturpark. Det är här, i trädgården, som man kan hitta självaste Hulken. Han står i det öppna men ändå ganska så dold i skogen som tillhör slottets ägor. Under promenaden här behöver man hålla ögonen öppna för annars finns risken att man missar någon av konstinstallationerna. Från ögonöppnande konstverk till dito historia. Historiecentret Dybbøl Banke tar besökaren tillbaka till kriget år 1864 bland mullrande kanoner och dåtidens krigsföring. Det är ett otroligt informativt ställe där filmer varvas med guidade vandringar och där ljudeffekter håller en nära svunna tider. Se var soldaterna fick sova i halm bland loppor och löss – ja, inte allt var bättre förr. Det är gripande, det är intressant och det är en viktig del av Danmarks historia. På gångavstånd från Dybbøl Banke ligger också den gamla kvarnen. Här får besökaren lära sig hur kvarnar användes till att bland annat mala mjöl. Den bidrar också med mer information om krigstiden i Danmark.
En sko i storlek 3600 och mysigt bybesök
Efter ett besök hit kan lite lättsammare platser passa på schemat. På väg till nästa äventyr blir ett stopp vid Støvlen Sønderborg ett roligt sådant. Det finns inte så mycket att göra här men vem vill inte se en stövel som är 12 meter hög och 24 meter bred? Den motsvarar en skostorlek på en si sådär 3 600. Här finns grillplats och för den som vill ta sig till toppen av stöveln börjar klättringen vid hälen.
Resan fortsätter från Sønderborg till Sønderby. Stadens muller försvinner och byts ut till en riktigt mysig by där promenader är en fröjd och där tid ges till att landa. Byn är belägen på en halvö ungefär 30 minuters bilfärd från den större orten. Sønderby Strand Camping ligger härligt inhyst nere vid vattnet och mitt bland de pittoreska husen. Tänk en sagovärld där husen är små och där varje bostad är unik trots att de passar bra ihop. Halmtak och färgglada dörrar med små ingångar – kan det bli bäddat för en bättre strapats?
Hit kommer man för att varva ner och njuta av lugnet. Men efter att ha spenderat lite tid i Sønderby är det återigen dags att åka tillbaka till Sønderborg och fortsätta utforska staden.
I Sønderborg finns något för alla
Från mysiga smågator med butiker, vars utbud inte går att hitta i vilken affär som helst, till köpcentrum med de välkända märkena. Sønderborg har någonting för alla och är inte sen med att briljera med sin storslagna shopping. Frågan är ifall det finns någonting som inte går att få tag på i denna härliga stad. Har man tur så pågår också någon form av loppis på en av gågatorna och då finns möjlighet att göra ytterligare fynd. Restauranger och fikaställen finns det också gott om. En restaurang som är värd att besöka ligger inne i det nya hotellet Alsik. De serverar utsökta luncher och deras fläskkött smälter i munnen. Efter att tallriken skrapats ren är det dags att bege sig till toppen av hotellet för att njuta av utsikten. Det är kostnadsfritt och vyn är verkligen storslagen. Ett tips är att ha lite is i magen och vänta på båtarna som ska passera under bron. Det är en häftig syn att se hur de tar sig igenom öppningen en efter en – lite likt ankor som följer sin mamma.
Trots att Sønderborg inte är en så vansinnigt stor stad, med sina 27 000 invånare, så har den ändå en härlig storstadspuls. Men för den som vill vandra på vackra stigar istället för gatstenar finns också Gendarmstien att tillgå. Genarmstein är en vandringsled som sträcker sig hela 74 kilometer och som passerar Sønderborg. Det är enkelt att välja en del av sträckan och spendera lite tid i vandringsstråken. Ett tips är att besöka Egernsund där delar av sanden på stranden ersatts av tegelbitar. Detta var tidigare ett stort ställe inom tegelbruk och istället för att köra det felaktiga teglet till soptippen så kastades det vid strandkanterna längst med fabrikernas placering. Egernsund har än idag tillverkning av tegel men storhetstiden är förbi. Under storhetstiden fanns här inte mindre än 76 olika tegelverk.
Ta en cykeltur längs The Baltic Sea Route
Ifall stålhästen är att föredra finns ”The Baltic Sea Route” – 820 kilometer av härliga cykelleder. Den passerar inte enbart Sydjylland utan tar sig vidare genom flera andra områden i Danmark med bland annat Fyn och Själland på cykelkartan. Självklart går det bra att cykla utan karta, helt på egen hand, på Sydsjälland men ”The Baltic Sea Route” medför en hel del fördelar. Bland annat så finns det utmed vägen olika serviceställen där det går att få bukt med eventuella problem som man kan få med sin cykel.
Oavsett om det är cykling, vandring eller bilkörning som passar just dig så är en sak säker – Sydjylland har mycket som lockar och erbjuder ett rikt utbud, både vad gäller historia, kultur, djur och natur.
Det har blivit dags att säga ”mojn” till Sydjylland och
fortsätta husbilsresan till nästa spännande destination. Från Sydjylland är det
bara en kort båtresa över till Fyn.
Resmålsguide: Sønderborg
Camping & ställplats
Lærkelundens Camping
En väldigt lyxig camping som ligger nära vattnet och som har en uppvärmd pool.
Nederbyvej 25, Gråsten.
Sønderby Strand Camping
En mysig camping som lockar med fantastiskt läge och ett skönt lugn. Sønderbygade 6, Sydals.
Sønderborg Camping I/S
Perfekt för familj med mindre barn. Här finns strand och aktiviteter för de mindre som till exempel ett hopptorn. MarinaAll 4A (Ringgade 7) Sønderborg.
Mat & dryck
Curry Leaves
Perfekt för den som är på jakt efter asiatisk mat. Deras buffé är väldigt välbesökt.
Noerrebro 2, Sønderborg.
Den Gamle Kro
Erbjuder inte bara ett av de mest populära kaffeborden utan serverar också middagar. Slotsgade 6, Gråsten.
Kislings
Ryktet säger att det är hit man ska komma för att få bästa kaffet.
Perlegade 49, Sønderborg.
Alsik Hotel
Ett tips är att komma hit och njuta av deras lunch. De har ett bra utbud av vegetariska alternativ.
Nørre Havnegade 21-25, Sønderborg.
Torve-Hallen
Italienska rätter som serveras i en miljö vars fokus ligger på återbruk.
Nørre Havnegade 28, Sønderborg.