1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. Kristianstad – svenska spelfilmens vagga

Kristianstad – svenska spelfilmens vagga

— 10/03-2022

Är du filmintresserad är vårt tips Kristianstad filmmuseum, som i år 50-årsjubilerar. I filmkretsar omnämns staden som svenska spelfilmens vagga och dåtidens motsvarighet till filmindustrin i Hollywood.

I Kristianstad stod den svenska filmens vagga.
Filmateljé, dekor, kamera och ljusmaskin finns kvar från tiden då Kristianstad var Sveriges svar på Hollywood.

I en pampig fastighet på Östra Storgatan 53, mitt i centrum, finns Kristianstads filmmuseum. Här stegar du rakt in i Sveriges allra första filmateljé, bevarad och återställd i originalskick från 1909. Filmens pionjärtid i Kristianstad med ”Svenska bio” är upptakten till den svenska filmens storhetstid och internationella genombrott.

Det är med vördnad man träder in i de gamla filmlokalerna. I filmateljén, står kamera (kinematograf) och ljusmaskin alltjämt kvar tillsammans med dekor och rekvisita från inspelningsperioden för drygt 110 år sedan.
Filmmuseet berättar att här stod den svenska filmens vagga. Det var här man sådde fröet till det som senare skulle utvecklas och bli Sveriges motsvarighet till filmindustrin i Hollywood.

Väggarna på Filmmuseet är dekorerade med fakta och svartvita bilder.

Svenska filmens guldålder

Véronique Dubois-Côté, intendent på Kristianstads Filmmuseum guidar och berättar.

Filmmuseets intendent Véronique Dubois-Côté är stolt över att leda detta fantastiska kulturarv. Som filmvetare vet hon allt om svensk filmhistoria.

– Allt tog sin början här i Kristianstad med direktören Charles Magnusson på AB Svenska Biografteatern (senare Svenska Bio). Under hans ledning kom den här perioden att kallas för ”den svenska filmens guldålder”.

Vi får veta att göteborgaren Charles Magnusson kom in i filmens värld 1904 och blev snabbt aktad som en av de främsta inom branschen. 1908 hade några bankmän i Kristianstad startat AB Svenska Biografteatern, utan egentlig kunskap om film. Bolaget handplockade Charles Magnusson för uppdraget att producera film och sätta Sverige på filmkartan.

Charles Magnusson, vd på AB Sveriges Biografteater (Svenska Bio) satte svensk film på världskartan.

Första ljudfilmerna

Under stumfilmsepoken i Kristianstad experimenterade man även med ljud.

1909 hade Svenska Bio, som bolaget också kallades, stor framgång med de första "ljudfilmerna", baserade på en tysk uppfinning som Charles Magnusson själv modifierat. Till grammofonskivor lät han filma artister som mimade till sångstyckena. Detta ledde i sin tur till att han engagerade professionella artister och regissörer samt filmade olika teaterstycken, däribland Värmlänningarne (Carl Engdahl, 1910), Fänrik Ståls sägner (Carl Engdahl, 1910) och Bröllopet på Ulfåsa (Gustaf ”Muck” Linden, 1910).

Lästips

Boken ”Stumt ljus” av författaren Boris Zetterlund är en historisk roman som handlar om filmens framväxt i Kristianstad, Sverige och världen. Den nyutkomna boken (2021) ges ut på Hoi förlag AB.

Intensiva inspelningar

Under produktionsåren 1909-1911 spelade man in totalt åtta spelfilmer i Kristianstad.

Inspelningsstudion omges av stora specialfönster med bra ljusinsläpp.
– Filmskapandet under den här perioden var väldigt ljusberoende, så det lär ha varit mycket intensiva inspelningsdagar under de ljusa sommarmånaderna. Det togs även utomhusscener, dels på takterrassen här i huset och i autentiska utemiljöer, bland annat vid Torsebro krutbruk, Råbelöf och Ekenabben, berättar Véronique Dubois-Côté.

Film ska ses på bio

Filmmuseet i Kristianstad är ett spännande och utmärkt besöksmål. Utöver den fasta historiska utställningen arrangeras kontinuerligt nya, tillfälliga utställningar. Det hålls även föreläsningar och det visas naturligtvis också mycket film i Filmmuseets mysiga biosalong Intiman, helt intakt och renoverad i tidstypisk gammal stil, med plats för 33 personer.

Véronique Dubois-Côté igen:

– Filmintresset har alltid varit stort i Kristianstad. Under vinterhalvåret har vi filmvisningar (ons, sön) av lite smalare prisbelönad kvalitetsfilm. Vid skolledighet och under sommarmånaderna har vi ett bredare utbud med filmvisning samtliga veckodagar, (mån-fre). Under varma sköna sommarkvällar kan besökarna även njuta av film under bar himmel på Filmmuseets takterrass, med blickfång över de vackra gamla takåsarna i Kristianstad.

50-årsjubileum

Filmmuseet i Kristianstad öppnade 1972.

Filmmuseet i Kristianstad invigdes 1972 och firar i år 50-årsjubileum.
Véronique Dubois-Côté igen:
– Tanken är att uppmärksamma vårt arv och själva filmåret 1972. Utöver massor av film och filmhistoria blir det nog en och annan överraskning i vårt café.

Vill man ta del av ännu mera filmhistoria finns Kristianstad regionmuseum (ett par hundra meter från Filmmuseet). I ett speciellt utställningsrum helt ägnat svensk film, sett ur skånsk synvinkel från 1930-talet och fram till idag, möter vi några av våra mest älskade och folkkära skådespelare, regissörer, filmer och inspelningsplatser.

Mer om Kristianstad Filmmuseum, öppettider, utbud och program:

www.regionmuseet.se

Svensk film från 1930-talet och fram till idag visas på Kristianstad regionmuseum.
Taggad i: Sverige  Upplevelse