1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. Trelleborg - Harald Blåtands och palmernas stad

Trelleborg - Harald Blåtands och palmernas stad

— 28/07-2021
Palmer, Trelleborg. Foto: Susanne Nilsson
Palmer vid infarten till Trelleborg.
Gamla Torg med de gamla färgglada husen.
Gathus vid St. Nicolais kyrka

Palmernas stad

Redan 4 000 år före Kristus odlade de första bönderna den bördiga myllan runt det som idag är Trelleborg. Spåren som befolkningen har lämnat efter sig är många. Från gravhögar och runstenar till spår av boplatser och gravfält.

Men dagens Trelleborg bjuder på långt mycket mer än gravhögar och dito fält. Här vajar sommartid palmer i allén längs med Strandgatan och kommunen talar gärna om sig själv som ”Palmernas stad”.

1984 planterades de första palmerna i staden. Under våren det året reste två representanter från Trelleborg till Alicante i sydöstra Spanien för att införskaffa de sydliga träden. Det sägs att uppståndelsen var stor, när en holländsk långtradare fullastad med dadelpalmer och solfjäderspalmer gjorde entré i staden. ”Exotiskt” menade en del, medan någon annan skakade på huvudet och frågade sig vad det nu plötsligt var för fel på hederliga skånska pileträd.

Ännu en fråga var om palmerna verkligen skulle trivas i det skandinaviska klimatet. Det visade sig snart att de trivdes alldeles utmärkt.

Placeringen av palmerna var strategisk; längs infarten till Strandgatan, där alla färjeresenärer såg dem. På kort tid blev palmerna stadens mest fotograferade objekt. Gärna ”mig själv bland palmerna, gissa var jag befinner mig, kanske på Solkusten”.

Idag finns ett hundratal palmer i Trelleborg. Nya köps kontinuerligt in och får växa till sig.

Palmerna ställde dock till det för Trelleborgs parkförvaltning. Vart skulle palmerna ta vägen under vintern? De mätte ju fem, sex meter – en takhöjd som långt ifrån alla kan skryta med. En tillfällig lösning blev bilförsäljare runt om i kommunen.

Omsider lät kommunen uppföra ett palmhus åt sina tropiska förvärv. Här trängs vintertid hundratalet palmer i varierande storlek. Temperaturen ligger på tio grader, en nivå som är helt acceptabel, tycker träden. På vårkanten följer en successiv tillvänjning till utomhustemperaturen.

Vikingaborgen

Entrén till Trelleborgen.

År 1988 upptäcktes rester efter en borganläggning. Det var ett planerat bostadsbygge som lade fynden i dager. Vid utgrävningar frilades mer än en fjärdedel av en ringvallsborg från vikingatiden. Arkeologernas kvalificerade gissning är att detta är en av Harald Blåtands borgar från sent 900-tal. Mitt inne i Trelleborg!

På den tiden borgen anlades låg den ungefär 200 meter från Östersjökusten, vid en lagun där vikingaskeppen kunde lägga till strax utanför borgens vallar. Framför borgen fanns en vallgrav. Portarna var fyra till antalet, en i varje väderstreck.

Den fjärdedel av borgen som grävdes fram är idag återskapad och en av Trelleborgs förnämsta sevärdheter.

Trelleborgen rymmer, utöver själva borgen, en vikingagård, ett museum, café och plats för många aktiviteter av skilda slag. Från april till oktober fylls Trelleborgen av vikingaberättelser och diverse prova på-aktiviteter däribland smide, lekar, brödbak och bågskytte.

Museet visar många av de fynd som gjordes vid utgrävningarna och i butiken går det att shoppa fyndkopior, souvenirer, böcker och leksaker.

Konsthall och museer

Axel Ebbes Konsthall

Axel Ebbes Konsthall. Foto: Susanne Nilsson
Axel Ebbes Konsthall
Sjöormen av Axel Ebbe
Sjöormen av Axel Ebbe.

I den lilla byn Hököpinge föddes Axel Ebbe år 1868. Föräldrarna var storbönder, men Axel Ebbe ville något annat med livet. Han studerade i Berlin, Wien, Paris och London. Idag känner vi honom som skulptör, tecknare, målare, grafiker och författare. Hököpinge ligger idag i Vellinge kommun, men Axel Ebbe är starkt förknippad med Trelleborg.

Axel Ebbes verk finns att beskåda i flera skånska städer och han förblev sitt Skåneland troget under hela sitt liv. Det sägs att han kan likställas med Carl Milles och hade varit lika känd som denne, om han inte envisats med att ha fötterna djupt nedgrävda i den skånska lerjorden.

Axel Ebbes Konsthall i Trelleborg är en förnämlig funkisbyggnad från 1935. Den rymmer en rik samling av Ebbes samlade verk. Från skulpturer till grafik och poesi. Samlingarna är en donation från just Ebbe och hans hustru till Trelleborgs stad.

Borgquistska hatt- och mössmuseet

Trelleborg med kringliggande orter bjuder en handfull udda museer. Ett av dem är Borgquistska hatt- och mössmuseet. Från 1866 fram till 1978 drev familjen Borgquist hatt- och mössaffär på Algatan 35 i Trelleborg. Samma år som butiken stängde, lades också tillverkningen av pälsar, hattar och mössor ned.

Idag är hattfabriken ett museum och det heter att här ser ut exakt som den där dagen 1978 när Julia Borgquist vred om nyckeln till fabriken för sista gången. Pälsverken hänger i rader. I taket trängs mallar till mössor och på väggen finns ungefär 250 olika hattstockar. Lägg därtill muffar och pälskragar, hantverkets alla verktyg, symaskiner, kemikalier och mönstertidningar.

Beatles-museum

Gislöv är en slumrande idyll strax öster om kommunens huvudort Trelleborg. Tanken att här finns en hel utställning tillägnad kvartetten Beatles är allt annat än självklar, men så är det faktiskt. Utställningen mäter 50 kvadratmeter och innehåller ”bara Beatles”. Böcker, tavlor, souvenirer, instrument, hundratals skivor och en uppsjö av Beatlesfilmer.

Högst åtta personer släpps in åt gången och besöken ska bokas i förväg.

Smygehuk – Sveriges sydspets

Sveriges sydligaste udde - Smygehuk. | Bild: Adobe stock
Smygehuk. Foto: Susanne Nilsson
Kalkugnen och Köpmansmagasinet i Smyge.

Smygehuk är Sveriges allra sydligaste punkt. Härefter väntar öppet hav, ända ner till tyska Rügen.

På koordinaterna 55:e breddgraden, 20 minuter, tretton sekunder befinner du dig på ”Utkiken”, Smygehuks utkiksplattform.

Den flacka udden, omgiven av steniga stränder, är ett populärt utflyktsmål. Hit kommer varje år fler än 300 000 besökare.

Den mest iögonfallande byggnaden är Köpmansmagasinet, från tidigt 1800-tal. Den var en av fyra handelsgårdar i trakten. Smygehuk må tyckas litet idag, men Köpmansmagasinet minner om de lokala skepparnas storhetstid.

Hamnen, som byggdes på 1920-talet, var ursprungligen ett kalkbrott. Kalkindustrin var viktig för trakten. Kalk-en brändes i kupolugnar för periodisk drift. Totalt var tio ugnar i bruk. Nio av dem finns bevarade. Den största och äldsta, från mitten av 1800-talet, ligger mellan Köpmansmagasinet och Smygehuks hamn. De andra återfinns nordost om kyrkbyn Östra Torp.

Även i Smygehuk dyker Axel Ebbe upp! I hamnen ståtar skulpturen Famntaget. Det sägs att skådespelerskan Uma Thurmans mormor ska ha stått modell för den skånske konstnären. Sant eller ej, är det en svindlade vacker kvinnogestalt som sträcker ut sina armar och lyfter ansiktet mot sol och himmel. Håret böljar i havsbrisen och hon fyller sina lungor med luft och livskraft, helt oblyg i all sin nakenhet.

Fossilrikt

Naturen och faunan på Smygehuks udde präglas av den kalkrika marken. Klapperstenen på stranden, framvaskad ur berggrunden, är rik på fossil av sjöborrar som levde här för närmare 100 miljoner år sedan.

På stranden lever salamander, grodor och paddor, även den starkt utrotningshotade strandpaddan.

Strandängarna mellan Smyge och grannorten Böste hyser en för Skåne unik population av huggorm.

Skateholmsboplatsen

Skateholm, nästan längst österut i Trelleborgs kommun, bjuder en av Sveriges allra vackraste sandstränder. Perfekt för att lapa sol under varma dagar.

Men här finns också gravfält från äldre stenåldern: 90 gravar daterade från cirka år 5 250 till 4 900 före Kristus. Flera av gravarna har bevarats så väl att man till och med har kunnat bestämma kroppsställning. Arkeologerna har också konstaterat att flera gravar var beströdda med rödockra. Dessutom finns bland de mänskliga gravarna också viloplatser för hundar. Dessa är de första hundgravar man har hittat från jägarstenåldern.

Denna 7000-åriga vittnesbörd finns utställd på Trelleborgs museum i utställningen ”Öga mot öga”.  

Resmålsguide: Trelleborg

Camping & ställplats

Sörby, parkering och ställplats för husbil/husvagn

Adress: Sörbyvägen 99, 231 72 Anderslöv

Tel. +46 (0)410-209 02

Trelleborgs Golfklubb, ställplats och parkering för husbil/husvagn

Adress: Kämpingevägen 19, 231 93 Trelleborg

tel. +46 (0)410-33 04 60

Husbilsparkering Centrum

Adress: Fyrmästaregatan, 23142 Trelleborg

Betalparkering à timme alt. Dygn

Nybostrand, camping och husbilsplatser

Adress: Hummervägen 2, 23192 Trelleborg

Tel. +46 (0)410-33 41 80

Trelleborg Strand Camping

Adress: Dalköpinge Strandväg 2, 23132 Trelleborg

Tel. +46 (0)410-301770 

Mat & dryck

Restaurang Strandgatan 32 by Dannegården 

Strandgatan 32, Trelleborg. I den eleganta skeppsredarvillan trakterar familjen Ivholt gästerna med utsökt mat med extra touch och ögonfröjd. En riktig höjdare oavsett om du väljer lunch eller kväll.

Hedmans Krog 

Västra Torps byaväg 101-0, Klagstorp. Medveten kvalitetskrog i genuin bymiljö nära havet och Smygehuk. Matupplevelse för alla sinnen.

Hallongården 

Bodarpsvägen 144, Trelleborg. Hallongården är den före detta svinuppfödningsgården som år 1999 sadlade om från djur till hallon. Varje år vallfärdar runt 40 000 gäster hit för att njuta av hallon i de mest oväntade former. Under säsong serveras även egenodlad sparris. Lättare luncher.

Slättarps Gård 

Skegrie. Gårdsrestaurang med fin meny som varierar med årstiderna. Influenser från Österrike, Italien och Skåne. Mat som inte är tillkrånglad men alltid med finess.

Den lille danske 

Nygatan 56, Trelleborg. Mysigt café mitt i Trelleborg med inriktning på äkta danska smörrebröd.

Bistrå Ångkvarnen 

Hamngatan 9, Trelleborg. Modern restaurang med brett utbud av veckans husman, fisk, vegetariskt, burgare och sallader. Säger sig vara hela Trelleborgs vardagsrum med stort V.

Tidigare publicerad i min Husbil i Sverige, nr 4 2018. Uppdaterade ställplatser juni 2021.

Taggad i: Sverige