1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. Upptäck Sandvikens pärlor

Upptäck Sandvikens pärlor

— 05/05-2020

Få ortsnamn är så starkt förknippade med ett företag som just Sandviken med den multinationella giganten Sandvik AB. Företagets historia går 400 år tillbaka i tiden. Det var i Högbo det började, med några järnmalmsgruvor, skickliga bergsmän och ett för ändamålet idealiskt vattendrag.

Idag är Högbo Bruk – vaggan till bygdens rikedom – Sandvikens största rekreationsområde med ett brett och lockande utbud av aktiviteter för alla åldrar, smaker och intresseriktningar. Men innan vi berättar mer om dagens Högbo Bruk, tittar vi lite närmare på den stolta historiken. 

Centrum för järn- och ståltillverkning

Gruvorna, de rika skogarna och tillgången på vatten gav alla goda förutsättningar för det järnbruk som växte fram i början av 1600-talet. Högbo blev ett centrum för järn- och ståltillverkning och en plats där utveckling rådde och rikedomar skapades. När det första bessemerstålet tillverkades av Högbo Bruks ägare Göran Fredrik Göransson år 1858, kom det ur en mer än 200-årig kunskapstradition inom järn och stål. År 1862 grundade Göransson företaget i Sandviken, som sedan 1972 heter Sandvik AB. Han var den första att kunna framställa bessemerstålet i industriell skala. Stålet blev en världsframgång och Högbo Bruk gick från järnverk till stålverk. En epok slutade. En ny tog vid. Under ett antal decennier låg bruket i halvdvala, men förvärvades omsider av Sandvikens kommun, med ambitionen att skapa ett lockande friluftsområde och ett levande kulturarv. Dagens Högbo Bruk, ungefär sex kilo- meter norr om själva Sandviken, har två herrgårdar, parker, lekplats och smådjurspark, caféer, restauranger, hotell med spa, butiker, evenemang och mängder av friluftsaktiviteter. 

Gamla herrgården 

Den gamla herrgården på Högbo Bruk stod färdig på 1730-talet och används än idag.

Den vackra, vita herrgården stod färdig i slutet av 1730-talet. Under århundradena har den byggts på i olika stilar, men också tillåtits behålla en hel del av sin ursprungliga glans. Idag är herrgården flitigt anlitad för konferenser och rymmer också ett kontorsmuseum. Under Högbos många olika evenemang arrangeras guidade visningar. 

Vagnar, stenskulpturer och äpplen

I det lilla vagnsmuseet visas vagnar, slädar och andra åkdon ur brukets historia. I parken runt gamla och nya herrgården kan besökaren beundra åtta verk från utställningen Nordisk stenskulptur 1990 av internationellt kända stenskulptörer. Högbo Bruk är även genbank för Gästriklands gamla äppelsorter, med välkända namn som Sävstaholm, Bergvik och Åkerö. Framför gamla herrgården finns en nyplanterad äppelträdgård som - när den vuxit till sig – inte bara kommer att bära kunskapens frukt, utan också bilda en allé fram till gamla herrgården. Totalt planteras 50 äppelträd. Sexton av dessa är av sorten Malmbergs Gylling, som är Gästriklands landskapsäpple. 

Restauranger för alla smaker

Högbo Qvarn ligger mitt i Högboån i en historisk bruksmiljö.
Högbo Brukshotell har under flera år omnämnts i restaurangguiden White Guide.

Det stora rekreationsområdet rymmer flera restauranger, från fine dining i herrgårdsmiljö till möjligheten att äta middag i tältkåtor. Högbo Brukshotell har under flera år omnämnts i restaurangguiden White Guide. Alla sinnen lockas och en stor del av matutbudet bygger på lokalproducerade råvaror. Restaurangen erbjuder frukostbuffé, stor lunchbuffé och kvällstid en bred à la carte-meny. Ett tips är att inte missa den populära dessertbuffén. Högbo Qvarn ligger mitt i Högboån i en historisk bruksmiljö. Här njuter man vällagad mat och goda bakverk inne vid någon av brasorna eller på någon av uteserveringarna vid ån. Högbo Qvarn håller öppet hela sommaren samt i december för julbord. Gruvstugan är ett café i 1800-talsmiljö. Ursprungligen tjänade stugan som bostad åt gruvarbetare. Här serveras kaffe med hembakt fikabröd och matiga mackor. Intill Högbo Golfklubb och golfbana erbjuder Golfrestaurangen fika, dagens lunch och à la carte, med fullständiga rättigheter. Äventyrsservice har mysiga middagslokaler både på bruket och i raststugor intill Dammsjön och Öjaren. Man delar aldrig middagslokal med annat sällskap. Det finns även möjlighet att äta middag i tältkåtor. Äventyrsservice erbjuder också vildmarksbad med badtunnor och bastu och en rad andra aktiviteter.

Hantverkare och butiker

I Högbo Bruks äldsta byggnad från 1666 huserar glasmästaren Olle Brozén.
I Gårdsbutiken finns det mesta från inredning och kläder till mat i form av egenproducerad färskost, dagsfärskt bröd och närodlade grönsaker.

På bruket finns tiotalet butiker, hantverkare och konsthantverkare med unika ateljéer och butiker. Björk & Berries är ett skönhetsmärke med ursprung i den svenska naturen och traditionen. Alldeles intill den forsande dammen stoltserar Högbo Bruks äldsta byggnad från 1666. Idag är den glasblåsarens verkstad. Olle Brozén tillverkar traditionellt munblåst glas med färg, form och humor. Dessutom med samma metoder och verktyg som användes för århundraden sedan. I golfshopen finns ett brett urval av klubbor och kläder. Golfshopen i Högbo är medlem i golfkedjan Golfstore. Gårdsbutiken lockar med ett unikt utbud i jordnära miljö. Här finns dagsfärskt bröd, självplock av närodlade grön- saker samt egenproducerad färskost och charkvaror förädlade på bruket. I Keramikgalleriet arbetar Margareta Persson i stengods och framställer figurativ keramik och unika föremål. I galleriet finns även konstutställningar från maj till september. I den gamla smedjan på Högbo Bruk smids det året runt. Här tillverkas smide till den egna butiken och smidesprodukter på beställning. SméJohan anordnar även kurser för privatpersoner och företag. Intill starten vid konstsnöspåret hittar du Sportcentralen. Här finns en skidbutik med allt du behöver för en lyckad skidtur samt uthyrning av längdskidor, rullskidor, inlines och kanoter. Sportcentralen erbjuder även teknikträning för samtliga aktiviteter.

Brett spektra av aktiviteter

Ska du åka Vasaloppet? I Högbo sätter säsongen igång så fort det blir lite kallare då man här har konstsnöspår.
Mer sugen på utförsåkning? Åk till Kungsberget, en och halv mil norr om Sandviken.

Högbo Bruk lever upp till ambitionen att vara en viktig mötesplats fylld av ett brett spektra av aktiviteter. Från rogivande naturupplevelser på vackra gångstigar till fartfyllda äventyr. Från kanotuthyrning, motionsspår, 27-håls golfbana, minigolf och fiske till mountainbikespår, promenadslingor och höghöjdsbana. Vintertid erbjuds högklassig längdskidåkning och extra tidig start på säsongen med konstsnöspår. Här börjar träningen för Vasaloppet!

Fler pärlor i Sandviken

Sedan tio år gläds gästrikar och folk från när och fjärran över Göranssons Arena, en multiarena som hyser stora sportevenemang och attraherar musikstjärnor av världsklass

Är då Högbo Bruk allt som erbjuds i Sandviken? Alls inte, det finns fler pärlor i Sandviken! Ungefär en och en halv mil norr om Sandviken har Kungsberget vuxit från liten skidanläggning till dagens närmare 20 nedfarter och en hotellanläggning med kapacitet för 2 300 personer. Kungsberget gör verkligen skäl för sitt alias ”närmsta alpen från Mälardalen”. Sedan tio år gläds gästrikar och folk från när och fjärran över Göranssons Arena, en multiarena som hyser stora sportevenemang och attraherar musikstjärnor av världsklass. Arenan finansierades av den göranssonska stiftelsen, efter Sandviks grundare Göran Fredrik Göransson, och donerades vid sin invigning till Sandvikens kommun. Arenan är vackert belägen vid Storsjön. Längs Storgatan i Sandviken finns Smedsgårdens museum med välbevarade brukslängor och intressanta möjligheter att fördjupa sig i dåtidens bruksmiljö och hur det var att bo i brukslängorna.

Gysinge Bruk

Gysinge Bruk, vid Dalälven, är ett gammalt järnbruk och även nationalpark, naturum och har av UNESCO utsetts till biosfärområde.

Söder om Sandviken, vid Dalälvens forsar ligger Gysinge Bruk. Här spelar naturen, det livliga älvlandskapet och ett gammalt järnbruk i vacker bruksmiljö den stora huvudrollen. Gysinge Bruk är nationalpark, naturum och ett av tolv områden i Sverige som av UNESCO har utsetts till biosfärområde. Här finner sportfiskaren kanske landets bästa gösvatten. Det är också på Gysinge Bruk som PRO driver folkhögskola och herrgård med hotellverksamhet. Detta är skolan för den som har avslutat sitt yrkesverksamma liv, är nyfiken och vill lära mer och nytt tillsammans med andra. För, som PRO mycket riktigt påpekar, man lär så länge man lever. 

Resmålsguide Sandviken

Camping & ställplats

Högbo Bruk 
Hans Hiertas väg 20, 811 22 Sandviken
026-24 00 00 (kommunens växel)

Gysinge Bruk
811 97 Gysinge
0291-2210 75, 070-678 88 94 

Hedåsens Camping
Härsnäsvägen 2, 811 61 Sandviken
070-513 73 50 

Camp Kungsgården
Ovansjövägen 221, 812 93 Kungsgården
070-788 97 45

Strandbadens camping
Storsjövägen 1, 811 73 Årsunda
026-29 08 00 

Kungsberget
Kungsbergsvägen 51, 811 95 Järbo
054-13 26 00 (Branäsgruppen) 

Restauranger

The Church
Hyttgatan 28, Sandviken.
Gastropub i unik miljö. Rätter efter säsong, fina råvaror och inspiration från lokala producenter. 

Kanalkiosken
Barrsätragatan 36, Sandviken.
Från stenugnsbakade pizzor och högrevsburgare till marinerade musslor. Centralt belägen, trevlig och avslappnad miljö.

Maharane
Odengatan 38, Sandviken.
Indiskt kök med generösa portioner. 

Restaurang Bolaget
Köpmangatan 5-7, Sandviken.
God blandad meny med husmanskost i fokus. 

Högbo Qvarn
Daniel Tilas Väg 9, 811 92 Sandviken
Här njuter man vällagad mat och goda bakverk inne vid någon av brasorna eller på någon av uteserveringarna vid ån. Högbo Qvarn håller öppet hela sommaren samt i december för julbord. 

Högbo Brukshotell
Hans Hiertas väg 5, 811 92 Sandviken
Högbo Brukshotell har under flera år omnämnts i restaurangguiden White Guide. Alla sinnen lockas och en stor del av matutbudet bygger på lokalproducerade råvaror. Restaurangen erbjuder frukostbuffé, stor lunchbuffé och kvällstid en bred à la carte-meny. Ett tips är att inte missa den populära dessertbuffén.  


Tidigare publicerad i: min Husbil i Sverige, nr 6 2019

Taggad i: Sverige