1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. Åkulla – Bexells talande stenar

Åkulla – Bexells talande stenar

— 14/01-2022

Tänk om träd, hus och stenar kunde tala? Det sistnämnda finns faktiskt på riktigt. I Åkulla bokskogar i Halland. Platsen heter Bexells talande stenar.

Vänstra bilden: Talande vägbeskrivning Övre högra bilden: Här får du information var du hittar Bexells talande stenar. Nedre högra bilden: En av de talande stenarna. Här står: För att förarga andra skada vi oss mången gång sjelfwa

Det finns många märkliga platser runt om i landet, väl värda att besöka. En av dem är vackra Åkulla bokskogar i Halland, där man bland annat kan träffa på Bexells talande stenar. Åkulla bokskogar är ett 50 kvadratmeter stort naturområde som ligger i det inre av Halland, i den triangel som Varberg, Falkenberg och Ullared bildar. Inom området finns också ett 20-tal sjöar och tolv naturreservat. Området tillhör en av Sveriges främsta bokskogar med en rikedom av ovanliga och hotade arter. I en del av den här vackra bokskogen kan man gå på upptäcktsfärd i den tidlösa Torstorpsskogen (20 km öster om Varberg) där man kan fascineras av Alfred Bexells talande stenar från 1800-talet.

Tankar – inhuggna i sten

Åke vid en av de talande stenarna. Här står det: Den som önskar finna de mest gyllene utsigter den bör stå upp med solupp gången. (SIC!)

I en del av detta stora skogsområde finns ett hundratals inskriptioner på stenar, hällar och klippblock. Här finns talesätt, sentenser och namn på mer eller mindre berömda personer – allt egenhändigt inhugget i sten. Gemensamt brukar dessa kallas för Bexells talande stenar. Allt känns väldigt märkligt men också fascinerande. Frågan man som besökare ställer sig är förstås varför har man gjort allt detta? Men ingen vet med säkerhet svaret.

”Talande stenar hafva vi alltid”,  

Stenarna får liv

Bakgrunden till de talande stenarna här mitt ute i bokskogen är inte känt, mer än att det var godsherren och riksdagsmannen Alfred Bexell (1831-1900) som i slutet av 1800-talet och i största hemlighet lät två stenhuggare under sju års tid göra dessa inskriptioner runt omkring hans gods i Torstorp. En teori är att han helt enkelt ville förmedla sin livsfilosofi till kommande generationer. En ristning lyder: ”Talande stenar hafva vi alltid”, vilket skulle kunna skvallra om hans syfte. En annan teori är att han ville slå vakt om det svenska språket. Oavsett, är det en spännande plats att ströva runt på. En plats som väcker många tankar och känslor.

Bakom alla namn döljer sig ett brokigt persongalleri av presidenter, kungar, filosofer.  

Föll i glömska

Efter Bexells död år 1900 föll hans stenar mer eller mindre bort i glömska och täcktes av mossa. Stenarna återupptäcktes 1925 och har allt sedan dess fått ett ständigt växande intresse. Enligt uppgift har man funnit drygt 160 inristade tänkespråk. De flesta på stenar, men även på hällar och klippväggar. Utöver tänkespråken har man hittat 560 inristade namn på ett antal mer eller mindre kända personer.
Bakom alla namn döljer sig ett brokigt persongalleri av presidenter, kungar, filosofer. Allt från vetenskapsmän till skojare och vardagshjältar. Varje år hittar man dessutom nya ristningar under de mossklädda stenarna och klippblocken, vilket tyder på att det med stor sannolikhet finns fler talande stenar gömda i bokskogen. 
Bexells talande stenar är ett spännande, kul och udda utflyktsmål för hela familjen, som kan besökas alla årstider. Bäst är förstås att komma hit en solig vårdag när den vackra bokskogen har slagit ut och lyser skirande grön.

Upphovsman till alla friluftsmuseer

Utöver de märkliga stenarna är Alfred Bexell ihågkommen för många saker. Han var också en framgångsrik jordbrukare som byggde upp ett av Hallands då största jordbruk. Som riksdagsman var han den första lantman som motionerade om kravet på allmän rösträtt. Han var också den första i Sverige som köpte ett bondehem för ett musealt ändamål, och är därmed upphovsmannen till alla de friluftsmuseum vi ser idag inklusive det på Skansen.

Så här hittar du till stenarna

Kör väg 153 mot Rolfstorp. Efter Rolfstorps samhälle tar du av till höger mot Grimeton, (ett annat spännande besöksmål i trakten). Fortsätt rakt fram till Torstorps gård. Efter ca 3 km svänger du av till vänster vid skylt Golfbana. Passera golfbanan och fortsätt därefter några kilometer in i skogen tills du kommer till en stor parkeringsplats. Där finns även en informationstavla som visar var stenarna finns. Denna parkering ligger på privat mark och här har markägaren valt att ta ut en parkeringsavgift. 
Det går också att parkera gratis i Skärbäcks naturreservat, söder om området. Härifrån nås Bexells stenar via den markerade Bexellstigen, en vandring på 3 kilometer enkel väg.

Källa: Visit Varberg.

Taggad i: Sverige