1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. Åsnen – Sveriges senaste nationalpark

Åsnen – Sveriges senaste nationalpark

— 01/02-2022

Sveriges första nationalparker inrättades 1909. För närvarande finns det 30 nationalparker, från Stenshuvud i söder till Vadvetjåkka i norr. Den senaste i raden är Åsnen i Kronobergs län som invigdes i maj 2018. Och det är just dit vi nu är på väg med vår husbil.

Gillar man skog, frisk luft och natur finns det en hel del nationalparker och naturreservat att fritt besöka. Sverige är unikt i det avseendet jämfört med många andra europeiska länder. Vår omtalade vackra natur och Allemansrätten lockar även många utländska besökare till våra skogar, sjöar och kustområden. Utöver våra 30 nationalparker finns det drygt 5000 naturreservat, så visst finns det en hel del att välja på.

Åsnen, natur-info.
Karta över den cirka 936 fotbollsplaner stora nationalparken.
Åsnen, information.
Här kan man ta del av fakta och information om såväl djur och natur, men också av tider som flytt.

Omfattande område

Åsnens nationalpark omfattar 1873 hektar, vilket i omfång motsvarar cirka 936 fotbollsplaner! Området ligger i Alvesta och Tingsryds kommuner med angränsning till Växjö kommun. 75 procent av nationalparken består av vatten. 
Åsnen är perfekt för vandring, picknick, fiske, paddling och inte minst njutning. Har man dessutom kopplat på de rätta sinnena är förutsättningarna goda för ett uppfriskande skogsbad.

Naturrum är gratis

I nationalparkerna och naturreservaten finns informationstavlor och vandringsleder för att kunna tillgodose alla smaker och inriktningar. Allt som oftast finns toaletter, bänkar och grillplatser. I anslutning till många nationalparker och naturreservat finns speciella Naturrum med gratis entré där personal erbjuder information, fakta och kunskap om besöksmålet.
Det enda kruxet för husbilsfolket är att det ofta är förbjudet att campa eller nattparkera med husbilen på de här platserna, men dagparkera kan man förstås göra. För den som vill nattparkera finns så gott som alltid närliggande camping- och ställplatser.

I närheten av nationalparken Åsnen finns flera camping- och ställplatser att välja på.
I närheten av nationalparken Åsnen finns flera camping- och ställplatser att välja på.

Mytomspunna Trollberget

Informationsskylt om Trollberget.
Trollberget på västra sidan av Åsnen är en vacker och spännande plats, inte minst för barnfamiljer.
En skogsgroda, eller?
En skogsgroda, eller?

I nationalparken Åsnen får du känslan av vildmark, upplevelsen av gammal bokskog, en rik insjöskärgård med ett hundratal öar, allt från större öar till små skär och en njutbar upplevelse av ett omfattande och rikt växt- och djurliv.

Skogen i Bjurkärr (vid entré Sunnabron) är mycket gammal och har orörd, urskogsartad karaktär. Den är känd för sin stora artrikedom av bland annat lavar, svampar och vedlevande insekter.
Det mytomspunna Trollberget på den västra sidan av Åsnen bjuder på spännande skogsvandring, speciellt för de små. Utöver flera promenadvänliga stigar finns här också ett flertal grillplatser.

I Åsnens nationalpark finns sällsynta, höga och märkvärdiga tallar.
Här finns sällsynta, höga och märkvärdiga tallar.

Koppla från

Åsnen, Kronobergs län.
Tyst, stilla och bedövande vackert.

På senare år har fenomenet ”Skogsbad”, eller som det heter på japanska ”shinrin-Yoku” blivit lite av en friskvårdstrend. Nu handlar inte Skogsbad om att löga sig i sin ursprungliga bemärkelse, utan om att bada våra sinnen i skogen.
Att skogsbada är gratis och något som alla kan göra, oavsett årstid. Det finns även kurser i skogsbad, men det är inte alls lika flummigt som det låter. För enkelhetens skull kan alla ”skogsbada”, för det handlar egentligen bara om att vara i naturen med öppna sinnen. Att genom syn, hörsel, smak, lukt och känsel vara i nuet.
Det låter ju busenkelt, eller hur? Men är man ovan kan det förstås krävas lite övning. Grejen är att koppla av eller snarare koppla från, att känna efter med alla sinnen.

Testa dina sinnen

Gör gärna ett försök. Ta några riktigt djupa andetag, andas ut. Känn av stillheten. Lyssna till fåglarna, vinden, trädens rörelser, lövens prasslande. Titta på färgerna, hur solskenet bryts genom lövverket och grenarna på träden. Känn på trädstammarna och stenarna, där lavan och mossan växer. Upptäck djurspåren eller djurspillningarna på marken. Smaka på harsyran, ramslöken eller luften. Doppa gärna tårna i vattnet.
Försök testa alla dina sinnen, eller bara de du känner för.

Bra och viktig information

Mer information, fakta och regler för dig som besöker en nationalpark eller naturreservat finns att läsa på www.sverigesnationalparker.se respektive www.naturvardsverket.se
På naturvårdsverkets hemsida kan man också ta del av Allemansrätten och vad den innebär.   


Taggad i: Sverige