1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. Återupplev smakerna från det ljuva 70-talet

Återupplev smakerna från det ljuva 70-talet

— 30/07-2021

Fylld avokado | 4 portioner

Fylld avokado

Det var nu vi upptäckte den gröna, knöliga frukten från Mexiko. I början kallades den till och med ”alligatorpäron”. Svenskarna blev galna i avokado. Det stora genombrottet kom 1978, när vi satte i oss 715 ton av den feta frukten. På den tiden hade få svenskar hört talas om guacamole, så vad gjorde vi med all avokado? Jo, vi gröpte ur den och fyllde den med allehanda godsaker, företrädesvis räkor. Här är ett av hundratals recept på fylld avokado.

Ingredienser:

  • 2 avokador
  • 2 hårdkokta ägg
  • 3 msk majonnäs
  • 1 dl crème fraiche
  • 4 dl skalade räkor
  • 1 msk citronsaft
  • 1 krm paprikapulver
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Ett par kvistar dill

Gör så här:

  1. Finhacka äggen.
  2. Dela avokadorna, gröp ur och mosa köttet. Blanda snabbt med citronsaften, så att fruktköttet inte mörknar.
  3. Blanda ägg, mosat fruktkött, majonnäs, crème fraiche, citronsaft och räkor (spara några till garnering).
  4. Smaka av med salt, peppar, paprikapulver och eventuellt mer pressad citron.
  5. Fyll avokadoskalen med röran. Garnera med räkor och dillkvist.

Chili con carne | 4 portioner

Chili con carne

Mer exotiskt från andra sidan Atlanten! Det sägs att chili con carne var den tidens ”fredagsmys” och en rätt som ändrade och förenklade umgängesformen. Med en chili con carne var det OK att sätta fram grytan mitt på bordet och låta var och en sleva upp. I 1970-talets chili con carne använde vi ofta vita bönor i tomatsås och lite chilipulver (inte för mycket). Här är en variant som andas lite mer nutid.

Ingredienser:

  • 2 gula lökar
  • 3 - 4 klyftor vitlök
  • 1 röd chilifrukt
  • 400 gr nötfärs
  • 2 tsk rökt paprikapulver
  • 2 tsk mortlad (eller malen) spiskummin
  • 2 tsk mortlade (eller malda) korianderfrön
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 förp krossade tomater
  • 2 dl vatten + 1 msk fond
  • 1 förp små, vita bönor
  • Olja till stekning
  • Färsk koriander
  • 1 grön paprika
  • Till servering: Kokt ris

Gör så här:

  1. Hacka lök, vitlök och chili. Fräs alltsammans i en gryta.
  2. Tillsätt färs, stek på hög värme så att den får färg.
  3. Tillsätt kryddorna och rör hela tiden så att inget bränns.
  4. Tillsätt tomatpuré och sedan tomater, låt koka upp. Tillsätt vatten och fond.
  5. Låt puttra 20 minuter.
  6. Skölj bönorna med kallt vatten i ett durkslag tills det slutar skumma. Låt rinna av.
  7. Tag ur och tärna den gröna paprikan, skär i tärningar.
  8. När 5 minuter kvarstår av koktiden, tillsätt bönorna.
  9. Vid servering: garnera med grön paprika och hackade korianderblad.

Ostfondue | 4 portioner

När 1970-talet led mot ett nytt årtionde började fonduen så smått att göra entré, denna schweiziska nationalrätt med ett namn som rätt och slätt betyder ”smält” (från det franska värdet fondre, smälta). I Sverige bytte vi snart ut den klassiska osten mot oljor och buljonger och kallade det ”köttfondue”.

Här är ett klassiskt recept på ostfondue.

Ingredienser: 

  • 200 gr vällagrad Gruyère
  • 200 gr vällagrad Emmenthaler
  • 150 gr Comte, Vacherin eller liknande
  • 2 dl vitt vin, ej ekfatslagrat
  • 2 msk maizena
  • 1 1 lyfta vitlök
  • 2 krm riven muskotnöt
  • vitpeppar
  • ½ tsk citronsaft
  • 5 cl fruktlikör typ Kirsch eller Obstwasser
  • Tillbehör kan vara:
  • Surdegsbröd eller vitt lantbröd, cornichons, små buketter av blomkål och broccoli, paprika i bitar, champinjoner osv.
  • Behövs: Fonduegryta

Gör så här:

  1. Skär osten i små kuber eller riv den grovt. Lägg i en tjockbottnad gryta.
  2. Tillsätt maizena, pressad vitlök, vitpeppar, fruktlikör och muskot.
  3. Tillsätt 1,5 dl vin och blanda. Värm försiktigt under omrörning tills osten har smält.
  4. Tillsätt citronsaft och resten av vinet (eventuellt mer vin, för att få en lagom konsistens).
  5. Precis innan kokningspunkten är fonduen färdig. Ställ grytan i fondueställningen med värme underifrån.
  6. Servera med tillbehören.

Les escargots à la provençale | 4 portioner

Under 1970-talet tog ”les escargots” sig in det svenska folkhemmet. Naturligtvis under franskt namn, då det lät bättre än ”sniglar”.

Vad smakar de egentligen? Svaret är: Inte särskilt mycket. I varje fall inte de i konservburk. Men smör, vitlök och persilja är ju en underbart aromatisk blandning!

Ingredienser:

  • 24 kokta sniglar
  • 150 gr smör
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 kkp finhackad persilja
  • 2-3 tsk citronsaft
  • salt och peppar
  • Vitt bröd (baguette, surdegs- eller lantbröd)
  • Behövs: Snigelsnäckor eller snigelformar.

Gör så här:

  1. Tag fram smöret och låt det mjukna lite.
  2. Värm ugnen till 225 grader.
  3. Blanda smöret med krossad vitlök, finhackad persilja, citronsaft, salt och peppar. Smaka av.
  4. Lägg sniglarna i snigelformarna (eller snigelsnäckorna). Täck varje snigel med kryddsmöret.
  5. Gratinera 7 minuter i ugnen.
  6. Servera med bröd.
Taggad i: Recept