1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. Smaka på Bjärehalvön

Smaka på Bjärehalvön

— 11/03-2021

Om Österlen gör anspråk på att vara Sveriges svar på Provence är nordvästra Skåne något av Sveriges Toscana. Skillnaderna med de sydeuropeiska provinserna finns naturligtvis, men likheterna är ändå påfallande många. Inte minst gäller det alla sevärdheter och upplevelser, vandringar, kultur, mat, musik, sport och fest med mera. Med husbil är det lätt att upptäcka både Bjärehalvön och Kullabygden under en och samma resa – men för den goda smaken och njutningens skull nöjer vi oss här med nedslag Bjärehalvön.

Frihet och härlig vandring på Bjärehalvön.

Bjärehalvön är så mycket mer än bara Båstad och Torekov, även om de båda klassiska badorterna är välkända semesterparadis för såväl ungdomar och grånade medelålders män och kvinnor. Båstad är bland annat känt som Sveriges tennismetropol, after beach, Pepes Bodega och sena nätter. På senare år har jetset-livet blivit allt lugnare och utöver sommarens alla tennisfester, musikarrangemang och numera även padelturneringar i världsklass är Båstad under några sommarveckor lite av sommarens lekplats för näringslivets toppskikt tillsammans med diverse kändisar som festar loss på sina olika event. Andra förknippar kanske Båstad med dess rika utbud av kultur och kanske på Lilla Filmfestivalen – ett årligt arrangemang som lockar intressanta filmskapare och cineaster till Båstads lilla biograf Scala vid torget. Lilla filmfestivalen skapades av den framstående filmregissören Bo Widerberg (som för övrigt ligger begravd på Båstad kyrkogård). Varje sommar arrangeras en filmfest i hans anda. 

Pepes Bodega i Båstad är något av en institution.

I filmens spår 

Den berömda morgonbryggan i Torekov, finns även med i filmen Solsidan.

Det händer mycket i hjärtat av Bjäre och det är hög stämning, kändisar och fest. Men Bjärehalvön har så mycket mer att bjuda på. Torekov och Hallands Väderö är också välkända platser med många besökare och hög mysfaktor. Har man tur kanske skådespelaren Hugh Grant (som med sin svenska hustru har sommarhus här) dyker upp i vimlet. Och när vi ändå kommer in på kändisar och film så var det just i Torekov man spelade in långfilmen och kassasuccén ”Solsidan” för ett par år sedan. Många minns kanske de klassiska scenerna vid morgonbryggan i Torekov.

Spelade schack med Döden 

Här spelade Max von Sydow schack med Döden i Bergmans film Det sjunde inseglet

Det vackra ljuset och den fantastiska och dramatiska naturen har lockat många filmskapare till Båstad och Bjärehalvön under åren. Vid Hovs hallar, där klipporna möter havet, spelade Ingemar Bergman 1956 in ”Det sjunde inseglet”, med bl.a. Max von Sydow och Bibi Andersson i rollerna. Det var här vid klipporna den berömda scenen spelades in, när riddaren Antonius Block (Max von Sydow) utmanar Döden (Bengt Ekerot) över ett partischack. 25 år senare kom Max von Sydow tillbaka till samma inspelningsplats vid Hovs hallar – nu som ingenjör André i Jan Troells film ”Andrées luftfärd”. 

Garbo och Gere 

Många andra filmskapare har gjort avtryck på Bjärehalvön däribland Tage Danielsson (filmen Ronja Rövardotter) som spelade in en scen i Söndre skog på Hallands Väderö. Fotografen och filmregissören Jens Assur valde 2016 en inspelningsplats strax utanför Torekov till sin film Korparna. Peter Schildt som regisserade filmen Ebba & Didrik 1990 valde Karstorp i en av scenerna till sin film. Filmen Avalon med Johannes Brost i huvudrollen är en annan omtalad filmrulle som till stora delar spelades in i Båstad. Andra avtryck från filmens värld som omnämns på Bjärehalvön spänner från regissörer, producenter och skådespelare. Mest känd var kanske Greta Garbo som ofta besökte Båstad och sina vänner Kerstin och Carl-Johan Bernadotte i villa Kungsberga uppe på Hallandsåsen – där utsikten är magisk. En annan var den amerikanske skådespelaren Richard Gere som hamnade med byxorna nere i ”syltburken” under sitt besök i Sverige och Bjärehalvön 1995. Gere blev tipsad om en havsnära stuga i Kattvik som han kunde få hyra via en bekant. Och där hoppades han få vara i fred med sin tillfälliga utomäktenskapliga kvinnliga bekantskap. Men skvallerpressen hann före och resten är så kallad tidningshistoria. 

Utflykt till fots 

Vandra utefter kusten på Bjärehalvön. Ta någon eller några av etapperna på Skåneleden SL1.

Bjärehalvön bjuder på ett spännande, omväxlande och böljande landskap, där karga stupande saltstänkta klippor gränsar till omsorgsfullt brukad jord. Här finns gamla vackra Bjäregårdar med betande kreatur, hästar och får men också flera fantastiska golfbanor. Små vackra stigar leder djupt in i de sägenomspunna skogarna, ner i raviner och upp över Hallandsåsens krön. Här finns fortfarande mycket oexploaterad kust. Perfekt för såväl cykelturer som för långa och sköna vandringar – inte minst via Skåneleden som passerar genom det natursköna kustlandskapet. Det går att vandra längs havet hela väg-en från Kattvik i norr till Vejbystrand i söder och badmöjligheterna är näst intill obegränsade. Sandstränder, badbryggor och klippstränder avlöser varandra. 

Bjärepäror och andra primörer 

Bjärehalvön är känd för sina primörer.

På Bjäre finns brett utbud av sevärdheter, restauranger, caféer, gallerier, utställningar, shopping och loppis. Vackra Norrvikens trädgårdar är ett bra utflyktstips och i anslutning till trädgårdarna – nyöppnade Chocolaterian, med hemlagade praliner och bakverk samt egentillverkad glass. Andra godbitar är 100-års jubilerande och världsberömda Märta Måås Fjetterström, Bäckdalens handelsträdgård (kravodlat, växter, café och nybakat bröd), Kajs rökeri, Tant Grön, Lindgrens kött & chark i Sinarpsdalen, Boarps handelsby och inte att förglömma Wallids prisvärda och goda falafel och kebab på Lyckantorget och i hamnen. Poppis bland husbilsfolket! Ett bra avstamp på alla möjliga trevliga och spännande utflyktsmål är Turistbyrån vid torget i Båstad. Längtar man efter Bjärepotatis och andra primörer från bondens skafferi, finns här både närodlat och kravodlat. Primörsäsongen på Bjäre startar som alltid med ”Pärans dag”. I år infaller den 1 juni (2019). Utöver Potatis är det jordgubbar, rabarber, morötter, sparris, sallad och annat närodlat som dukas upp. Primörerna kan njutas hela sommaren. 

Chocolaterian på Norrviken är ett kärt utflyktsmål.

Operaprimadonnan Birgit Nilsson 

Bygdens stora, primadonna Birgit Nilsson som staty i Båstad.

Man kan ändå inte undgå de stora personligheterna som gjort avtryck här genom historien. Den i särklass störste av dem alla är operaprimadonnan Birgit Nilsson, som beskrev sig själv som ”enkel bonnatös med händerna i Bjäremyllan”. Även om hon inte var direkt blyg när hon på sitt alltid lika skämtsamma och roliga sätt sa att hon redan som 6-åring var berömd som hovsångerska. Och syftade på att hon som liten flicka sjöng i Hovs kyrka på söndagarna. Undertecknad (som då jobbade på NST, Nordvästra Skånes Tidningar) hade den stora äran att träffa världsartisten och operaprimadonnan La Nilsson i sommarfagra Boarps Hembygdsgård 1996 i samband med utdelningen av det årliga Birgit Nilsson-stipendiatet. Under presslunchen satt vi bredvid varandra och pratade om ditten och datten, då jag plötsligt frågade: ­
– Hur kändes det den gången du slog världen med häpnad och blev inropad 65 gånger på Metropolitan i New York? Varvid Birgit Nilsson spände ögon i mig och sa: – 65?! 72 gånger, om jag får be, sa hon och höjde sitt huvud ännu lite mer. Till slut tröttnade hon på mig och övriga journalisters okunskap i ämnet opera och sa:
– Nä, nu är det bra. Låtom oss gå att bada, skrockade hon med sin höga vackra stämma och stora humor. För den som vill veta mer om Birgit Nilsson, rekommenderas ett besök på Birgit Nilssonmuséet i hennes barndomshus i Svenstad. Oavsett om man är operaälskare eller inte – är detta ett måste under Bjärebesöket.  

Operaprimadonnan Birgit Nilssons födelsebostad i Svenstad är numera museum och kafé. Absolut sevärt!

Tennis förstås 

På Tennismuseet i Båstad får man veta hur allt en gång började, när tennisen kom till Båstad och här finns också mycket historik, pokaler, kläder, racketar och utrustning från svunnen tid

För alla sportintresserade, inte minst tennisfans, men även för alla andra är tennismuseet också ett måste under besöket. Här får man veta hur allt en gång började, när tennisen kom till Båstad med initiativtagaren Ludvig Nobel och gamle kung Gustav V och framåt. Här finns mycket historik, pokaler, kläder, racketar och utrustning från svunnen tid – med stor internationell prägel men naturligtvis också med berättelser om våra svenska tennistjärnor genom åren, inte minst från den gyllene epoken med Björn Borg, Mats Wilander, Stefan Edberg, Anders Järryd med flera.


Tidigare publicerad i: min Husbil i Sverige, nr 3 2019

Taggad i: Sverige