1. Hem
  2. /
  3. Nyheter
  4. /
  5. Elsparkcyklarna resulterade i böter på 10.000 kronor

Elsparkcyklarna resulterade i böter på 10.000 kronor

— 16/09-2022

Första utlandssemestern med husbil i Tyskland lämnade en bitter eftersmak. När familjen Holst begav sig ut med sina elsparkcyklar resulterade det i böter. – Innan vi åkte så googlade vi och kollade ifall Tyskland hade andra regler än Sverige men vi hittade ingenting, säger Camilla Holst.

Camilla och Fredrik Holst
Familjen Holsts första Europaresa med husbil.

Familjen köpte sin första husbil i februari men har tidigare varit ute mycket med sin husvagn.

– Eftersom vi är golfare båda två så ansåg vi att det är enklare med husbil för att ta sig till golfbanor. Nu gjorde vi vår första utlandsresa med den för att nosa lite på Europa, säger Camilla.

Husbilen tog sikte på Tyskland och med i garaget fanns två elsparkcyklar som de köpt i Sverige.

– De är helt lagliga, köpta här och låsta till 20 kilometer i timmen så det är inga konstigheter alls. Som sagt så letade både jag och Fredrik på nätet gällande information om elsparkcyklar i Tyskland men vi hittade bara självklara saker som att vi inte fick köra på trottoarer och att de skulle vara försäkrade.

Fredrik Holst tittar bekymrat på de, enligt Sverige, lagliga elsparkcyklarna.

Blev stoppade av tysk polis

Under semesterns andra dag befann familjen sig i Lübeck och med tanke på att det var en bit från ställplatsen till centrum så plockades sparkcyklarna fram. Sonen hade en cykel och tillsammans begav de sig iväg för att utforska stan. När de var nästan framme i stan såg de en polisbil.

– Jag påpekade för Fredrik att där var poliser och sedan blev vi stoppade.

Poliserna började fråga om försäkring och de fotograferade elsparkcyklarna. Eftersom de stod vid vägen och polisstationen låg tvärs över gatan så ombads de att följa med till polisstationen.

– Som jag förstod det på poliserna så sa de att vi behövde ha en trafikförsäkring på elsparkcyklarna likt en bilförsäkring som vi har på bilarna hemma i Sverige. Vi förklarade att vi letat men inte hittat någon information om detta. Poliserna tog våra pass, gick och pratade med sin chef och kom sedan tillbaka och ställde fler frågor.

Camilla var fortfarande lugn. Hon tänkte att de säkert skulle få någon varning och information om vad som gällde men att de skulle släppas med tanke på att de var turister. Poliserna fotograferade ramarna och efter att ha pratat med, vad Camilla tror, någon åklagare så ombads de bekänna sig skyldig och skriva på papper.

– Vi nekade till brott eftersom vi följt alla trafikregler och åkt lagligt. 

1000 euro att betala på plats

Slutkontentan blev 500 euro i böter per elsparkcykel som skulle betalas kontant på plats.

– När vi letade på nätet på engelska så hittade vi information om att de ska ha en registreringsskylt när de framförs i Tyskland. Det ska inte vara någon stor kostnad men vi hittade ingenting om var vi kunde köpa det.

Eftersom poliserna inte tog kort så fick Fredrik gå iväg och ta ut pengar medan Camilla blev kvar på polisstationen med sin son.

– Jag fick information om att jag skulle lämna mitt kontonummer så att om vi överklagade och vann så skulle vi få tillbaka pengarna på vårt konto. Men vi förstod på polisen att den möjligheten inte var stor.

10 000 kronor fattigare fortsatte familjen sin resa i Tyskland men lät elsparkcyklarna vila under resten av resan. Camilla skrev i en Facebook grupp om sin upplevelse för att varna andra och inlägget fick snabbt många kommentarer.

– Vissa ifrågasatte om det verkligen var poliser eller om vi blivit lurade men med tanke på att vi var på polisstationen så var detta inget påhitt. Jag ville bara varna andra så det var därför som jag la ut de inlägget.

På frågan om de kommer att överklaga är Camilla osäker.

– Vi har börjat nytt jobb båda två så jag tror att vi släpper det även om det är svårt. Det känns inte rätt. Vi försökte göra rätt och följa alla lagar men gjorde fel ändå för att vi inte hittade informationen. Jag hade verkligen uppskattat om det hade funnits regler på svenska och vi ska söderut nästa sommar och vill veta om det är lönt att ha med elsparkcyklarna på resan.

Kartläggning pågår

Min Husbil i Sverige har lyssnat på dig Camilla och vi håller för närvarande på att kartlägga vad det är som gäller för elsparkcyklar i Europa. Det visar sig inte vara en helt enkel uppgift med tanke på att varje land har sina egna lagar och regler men vi jobbar på det så håll utkik!

Taggad i: Resenytt