1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. Halland - en smakupplevelse

Halland - en smakupplevelse

— 28/04-2021

Halland är väl förknippat med hav och kust, kilometerlånga sandstränder, sköna bad och ett myllrande folkliv. Men landskapet har så mycket mer att bjuda på. Häng med på en annorlunda och kul tur i en vacker kulturbygd!

Ställplats, Laholm, Sverige.
I Laholm bor man vackert, lite avskilt, men ändå nära till det mesta.

I coronatider och i denna artikel har vi medvetet valt bort det halländska kustlandskapet. I stället vill vi berätta om andra trevliga platser och sevärdheter i Halland – värda att besöka för husbilsfolk som uppskattar fin och storslagen natur, kultur, god mat, loppis och annat trevligt.

Vi lägger krutet på de södra delarna av landskapet, det vill säga några mil öster om E6 och söder om shoppingmekkat Ullared.

Eftersom allt fler väljer att semestra hemmavid i år börjar vi i Laholm och den vackra ställplatsen, strax utanför själva stadskärnan. Ställplatsen, eller snarare husbilsparkeringen, har en fantastisk utsikt över ån Lagan. Här finns plats för ett tiotal bilar. Däremot saknas el, toalett och tömning. Restaurang Rökeriet alldeles nedanför ställplatsen rekommenderas. Här finns det massor av godsaker och rökta delikatesser som får smaklökarna att hoppa jämfota. Eller varför inte göra det som många andra tycks göra här, nämligen fiska.

Fiske, Lagan.
I Lagan är det populärt att fiska.

Sockersöt liten stad

Teckningsmuseet, Laholm.
Teckningsmuseet i Laholm är en kulturupplevelse i sig. Dessutom gratis entrè.

Laholm är en mysig liten småstad, med kullerstensgator och små gränder som kantas av pittoreska sockersöta byhus. Här finns många trevliga affärer och butiker med pingla i dörren. Här hittar du allt från skomakare, apotek och systembolag till färsk fisk på Hästtorget. Men också konditorier, pubar, restauranger, hälsokostaffärer och trendiga butiken Wilda med sitt breda utbud av ekologiska matvaror och delikatesser. Passa på och besök Teckningsmuseet och biblioteket – vilket är något av en kulturupplevelse bara det!

Känner du för viltkött, är tipset Ahlamosse viltbutik, endast 8 kilometer sydost om Laholm, inom räckhåll. Här kan du köpa frysta ekologiska delikatesser från eget gårdsslakteri, däribland vildsvin, dov- och kronhjort, älg, mufflon, lamm, anka med mera.

En kul tur!

Vippentorpet, Halland.
Ryggåsstugan Vippentorpet, vid Hjörneredssjöarna är från 1778.

I södra Halland finns mycket att besöka. I denna vackra, sägenomspunna kulturbygd reser vi runt på småvägarna och ser vackra bördiga åkrar, men också gamla torp och gårdar.

Många museer, hembygdsföreningar och besöksmål är dessvärre stängda i år (red. anm. 2020) på grund av corona. Men det går naturligtvis alldeles utmärkt att parkera sin husbil och ta apostlahästarna eller en cykel till hjälp och ge sig ut på upptäcktsfärd i skogarna och på vandringslederna. Ett av många trevliga resmål är Hjörneredssjöarna (några mil sydost om Laholm). Här kan man hyra kanot, fiska, bada, grilla – och inte minst njuta av tystnaden, fågelsång och enastående natur.

Dessvärre saknas ställplatser i området. Om inga begränsningar eller förbud finns innebär allemansrätten att du kan stå parkerad över natten, så länge du inte avser att campa. Är man osäker kan man alltid fråga markägaren om lov att parkera.

Ett par kilometer öster om Hjörneredssjöarna finns Vippentorpet, en gammal ryggåsstuga från 1778. Gården har legat på samma plats sedan dess. Ett stenkast härifrån kan man köpa vilt från Olssons gård.

Danska fall

Danske Fall, Halland.
Danske Fall vid Simlångsdalen. Här fick danskarna på tafsen av svenskarna år 1676
Vandring, Halland.
Att vandra är ren och skär njutning för både kropp och knopp.

Hasslöv, Våxtorp, Hilshult, Kornhult och Fågelsång är andra trevliga och mindre byar och samhällen i södra Halland – som alla är värda ett stopp.

Vi tar oss några mil norröver från Laholm till naturreservatet Danska fall, utanför Simlångsdalen, cirka 20 kilometer väster om Halmstad.

Från parkeringen går en markerad blå vandringsslinga. Här kan man välja den korta slingan på 700 meter eller den längre på 2700 meter. Båda leder till Hallands högsta vattenfall med en fallhöjd på 35 meter.

Danska fall är en skön och mäktig plats, speciellt om det fallit mycket regn och är blött i markerna. Enligt sägnen ska namnet ha tillkommit efter slaget vid Fyllebro den 17 augusti 1676 i kriget mellan danskar och svenskar under Karl XI:s regentskap.

En mindre del av den danska hären ska då ha flytt uppåt längs Fylleån, där de försökte ta sig över en hängbro vid Assman nära Simlångsdalen. Svenskarna tog upp jakten och hann före, högg ner bron när många danska befann sig på den. Bron störtade ner i forsen och många omkom.

Ost i Kvibille

Kvibille ost, Halland.
Ost från Kvibille är ett måste i Halland.

Under vår lilla roadtrip, som mestadels går på mindre små slingriga vägar, passerar vi också loppisar, antikaffärer, caféer och gårdsbutiker. Bynamnen skvallrar en hel del om halländska tider som flytt, men också om gränstrakterna till Småland. Halland är vida känt för sitt mathantverk – en tradition som uppskattas mycket av såväl hallänningar och dess besökare.

Vi tar oss till Kvibille – Hallands mångåriga och stolta osttillverkare, mellan Halmstad och Falkenberg.

I den gamla välbevarade och anrika Gästgivaregården, mitt i byn, ligger den berömda ostbutiken. Vi köper med oss en långlagrad och himmelskt god cheddar, men även ett par smakrika ädelostar och fikonmarmelad.

Halland var danskt

Gästgiveriet i Kvibille har anor sedan tidigt 1600-tal, dvs under drottning Kristinas tid, eller ska vi säga Christian IV, eftersom Halland då var ”Östdanmark”.

Efter att ha avnjutit lite god ost och kex tar vi oss an ”Kvibillerundan”, en 4 kilometer lång kulturhistorisk promenad genom den sömniga lilla byn. Promenaden bjuder på en tidsresa bland de mest framstående forn- och kulturlämningarna i trakten, från bronsålder till 1900-tal. Slingan har som allt tio platser att besöka, varje plats har en illustrerad informationsplats, med fler kulturhistoriska berättelser för den vetgirige.

Starten går vid kyrkan med anor från 1100-talet och vi passerar platser som Runstenen, Tingshuset, Fängelsehålan, Milstenen, Gästgivaregården och mejeriet och avrättningsplatsen.

Prisbelönta korvar

Gudmundsgården, Slöinge.
Gudmundsgården utanför Slöinge. Nu ska det grillas!

Knappt någon mil norröver (gamla vägen) stannar vi till i Slöinge. Ett givet stopp på anrika Solhaga, där vi köper med oss hembakat surdegsbröd och på närliggande Gudmundsgården fyller vi kylen med några av gårdens prisbelönta korvar och andra godsaker.

Smakupplevelsen från några av Hallands alla gårdsbutiker avnjuts bäst i en husbil, oavsett om man väljer ett stopp vid den vackra halländska kustlinjen eller mera avskilt, mitt ute i den fagra halländska skogen och runt sjösystemen. Läs mer på www.skordetidihalland.se.

Solhaga café, Slöinge.
Gott och hembakat på Solhaga café i Slöinge.
Taggad i: Sverige