1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. Hänförande residensstaden Härnösand

Hänförande residensstaden Härnösand

— 21/04-2021

Härnösand är den lilla residensstaden i Ångermanland med de stora kvaliteterna. Här finns mycket trevligt som väntar på att upptäckas.

Härnösand
Härnösand är beläget vid Höga Kusten-sträckans södra del intill Bottniska viken så här är havet aldrig långt borta.

Härnösand må vara en tämligen liten stad till ytan, men bjuder på massvis av trevliga överraskningar för semestersugna.
Det är Sveriges minsta residensstad. Minst till ytan, må så vara. Men alla residensstäder har förstås kvaliteter värda all uppmärksamhet och Härnösand tillhör inte något undantag. Det vore fel att påstå att centrum snabbt är avklarat. Visserligen är shoppingen inget som undertecknad vill lyfta till skyarna, men lyft blicken bortom skyltfönstren och upptäck precis allt annat runtomkring dig. Hela staden vimlar av fantastiska byggnadsverk, i många fall så långt från gråtråkig boxformad arkitektur som går att komma. Här finns en charm och byggnadshistoria som sätter många andra städer i skamvrån.

Gott om historiska byggnadsverk

Östanbäcken, Härnösand, Sverige.
Kulturkvarteret Östanbäcken står kvar på sin ursprungliga plats och markerar Härnösands dåtida bebyggda kustlinje.

Härnösand är känt som ett kulturfäste. Det visar sig bland annat genom en rad olika historiska byggnader med kulturellt värde, där stadens egna kulturkvarter Östanbäcken utgör ryggraden. Här finner du trähus bevarade från 1700- och 1800-talet, som dessutom står kvar på sin ursprungliga plats. När vi ändå är inne på kulturhistoriska byggnader så ska du inte missa att bege dig ut till Murbergets friluftsmuseum, där även Västernorrlands läns länsmuseum finns placerat.

Kronjuvelen bland byggnadsverk torde vara Härnösands vackra domkyrka, men missa för allt i världen inte rådhuset eller de tekniska läroverkens byggnader. Staden är härligt befriad från tråkiga betongblock. Precis utanför centrumkärnan ligger det gamla Tingshuset, som idag innehåller helt andra professioner. Byggnadens fantastiska arkitektur är dock densamma nu som då, och dess funktion i det förflutna är för alltid förevigat ovanför huvudentrén.

Härnösands domkyrka.
Härnösands domkyrka. Väl värd ett besök. Här finner du bland annat den rikskända regnbågsmattan som symboliserar allas lika värde.
Tingshuset, Härnösand.
Det gamla Tingshuset rymmer idag helt andra verksamheter.
Länsmuseet, Härnösand.
Länsmuseet ligger strax utanför staden, vid friluftsmuseet Murberget.
Konsthallen ligger mitt på torget, granne med residensbostaden för länets landshövding.

Sommartid är det alltid nära till bad

Smitingens havsbad, Härnösand.
Det finns flera badplatser runtom Härnösand. Smitningens Havsbad rekommenderas starkt.
Vid Smitingens havsbad finns ett naturreservat med både naturskog, raukar och grottor. Välj vandringsled med omsorg.

Staden kallas för Höga Kustens skärgårdsstad och den lever väl upp till sitt epitet. Att det är en kuststad råder ingen tvivel om. Vattnet är hela tiden närvarande. Sommartid ger det förstås fina tillfällen till bad. Här finns främst tre alternativ. Det ena ligger i nära anslutning till Sälstens camping, precis utanför centrumkärnan. Ett helt okej alternativ för den som vill ha allt nära. Men vi föreslår att du tar husbilen och beger dig till Smitingens Havsbad. Ungefär 10-15 minuters bilfärd ut från centrum hittar du denna badoas, som i ärlighetens namn är väldigt populär varma sommardagar. Räkna alltså med mycket folk, men du kan också räkna med att kunna upptäcka det intilliggande naturreservatet med flera olika vandringsleder. Några är tillgänglighetsanpassade. Andra kräver bra skor och utmärkt kroppsfysik och full rörlighet. Vi provade den skyltade leden mot grottorna, ett försök som vi avbröt efter en dryg kilometers vandring när terrängen blev riktigt besvärlig så till den grad att oron över hur snabbt en räddningsinsats skulle kunna ske om något verkligen skulle hända. Det ska dock tillskrivas att det i området finns flera olika grottor och vissa ska kunna nås på enklare sätt. Vi valde helt enkelt fel val, om än ett skyltat sådant.

Den tredje badplatsen är Svartviks badplats. Även den ligger en bit utanför centrum. Räkna med 20-25 minuters bilfärd för att nå den.

Staden vid vattnet

Kustlinjen bjuder på många charmiga inslag.

Vattnet är även en bokstavligt talat central del av Härnösand. Sommargäster bör bereda sig på att vakna upp till måsarnas hesa skrik. Ett trevligt avbrott i förhållande mot vardagens inte fullt lika charmiga elektroniska väckarklocka.

Tider att passa är något du med fördel lämnar därhän, oavsett vart semesterresan än går. Men för all del, vissa saker kräver planering. Även i Härnösand.

Exempelvis om du önskar besöka mångfaldigt prisbelönta destilleriet Härnö Gin, en femton minuters bilfärd utanför centrumkärnan.

Destilleriet tar endast emot bokade besök och då under särskilda öppettider. Räkna alltså inte med att bara kunna svänga in där för ett besök. 

Hernö Gin.
Drygt 20 minuters bilfärd från centrum finner du världsberömda Hernö Gin. Alla besök till destilleriet måste föranmälas.

Landets största bilmuseum

Härnösands Bilmuseum
Ett besök till Härnösands Bilmuseum är ett måste för alla med motorolja i ådrorna. Här finns en imponerande samling fordon som täcker ett århundrade, med start tidigt 1900-tal. Ungefär 230 fordon och många timmars utforskande väntar dig.

Även Härnösands bilmuseum har förstås fasta öppettider att ta hänsyn till. Om du har, som undertecknad, motorolja i ådrorna så är det väl värt ett besök. Museet har endast öppet under sommarmånaderna juni till augusti och innehåller cirka 230 utställningsfordon. Här finns en bred kollektion fordon men uteslutande klassiska bilar. Från 1920-talet upp till sena 90-talet. Museet menar själva att de är störst i landet, ett påstående vi inte har synat.

Härnösand innehåller även en viss dos modern populärkultur. Är du född 1980 eller senare så är risken hög att du inte ens inser det.

Historisk hamburgerbar

Clock hamburgerrestaurang, Härnösand.
Hamburgerrestaurangen Clock bär på en spännande historia inom svenskt näringsliv.

För vad är det för speciellt med en vanlig hamburgerbar? I sak, ingenting. Det ska medges. Men alla som under 70- och 80-talet upplevde den då statligt ägda hamburgerkedjan Clock lär haja till när ni når centralstationen. För här finns nämligen resterna av denna snabbmatskedja, som bör vara tämligen okänd för millenniumgenerationen och fullt möjligt även lika okänd för personer födda under 80- och 90-talet.

En snabb historielektion: Clock var hamburgerkedjan som en gång i tiden drevs i statlig regi för att därefter gå över i privat regi för att därefter läggas ned helt. Genom ett av sina bolag drev staten denna hamburgerkedja mellan åren 1976 ända fram till 1991. Därefter såldes varumärket på den privata marknaden, men kedjan lades rent praktiskt ned. Under 2019 blåstes nytt liv i Clocks varumärke, genom etableringen av just den restaurang som idag finns att hitta vid Härnösands centralstation.
Nördigt? Ja, men det bjuder jag på.

Ställplats, gästhamnen, Härnösand
Intill gästhamnen finns sex stycken ställplatser för husbilar.

Reseguide Härnösand

Camping & ställplats

Ställplats vid Brygghuset 

Kostnad: 200 kr/natt.

Adress: Nattviksgatan.

Telefon: 0611-34 82 78.

Övrigt: Sex ställplatser med el vid gästhamnen. Telefonnummer går till hamnvärden.

Sälstens Camping 

Kostnad: 270 kr/dygn (+30 kr/dygn för el)

Adress: Sälstensgränd 22.

Telefon: 0611-181 50

Övrigt: Ca 2,5 km in till stadskärnan, ligger i direkt anslutning till badplats.

Mat & dryck

Restaurang Skeppet 

Adress: Skeppsbron 4

Övrigt: Vackert beläget vid småbåtskajen, med stor utomhusterrass.

Brygghuset Härnösand 

Adress: Nattviken 1

Övrigt: Terrass med utsikt över gästhamnen.

Tullportens konditori 

Adress: Storgatan 10

Övrigt: Döm inte bok efter omslag. Trist utsida, men mycket välkomnande och hemtrevlig insida. Lite ”Central Perk”-känsla (det fiktiva caféet i tv-serien Vänner).

Sevärdheter

Hernö Gin 

Adress: Dala 152.

Telefon: 0611-50 57 70.

Övrigt: Tar endast emot förbokade besök, under bestämda öppettider.

Härnösands bilmuseum 

Adress: Djuphamnsvägen 4

Telefon: 070-213 44 45

Smitingens havsbad och
naturreservat 

Adress: Smitingen 205

Övrigt: Sandstrand, havsbad. Servering finns. Naturreservat med flera vandringsleder. Naturreservatet består av både raukar, grottor och vildvuxen naturskog.

Härnösand – en del av Världsarvet Höga Kusten 

Härnösands kommun är en av Höga Kustens sammanlagt fyra kommuner. Övriga kommuner är Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsvik.

Enklast, men kanske också tråkigast, är att köra E4:an, från strax söder om Härnösand till norr om Husum. Höga Kusten-bron, drygt 2,5 mil norr om Härnösand, har kommit att bli symbol för regionen. Där finns även ställplatser för husbilar.

Taggad i: Sverige