1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. Helsingborg – historiska vingslag och modig nutid

Helsingborg – historiska vingslag och modig nutid

— 03/02-2021

Upptäck staden där Öresund är så smalt att man nästan kan vinka över till kompisarna i Helsingør.

Helsingborgs historiska rötterna går ända tillbaka till 1085, då ett gåvobrev från Knut den helige offentliggjorde stadens födelse. Därefter har de historiskt viktiga händelserna i Helsingborg varit många, däribland freden i Helsingborg (1310), Sjölaget i Öresund (1658), grundandet av Ramlösa Brunn (1707), Magnus Stenbocks besegrande av den danska invasionshären (1710) och Jean Baptiste Bernadottes allra första steg på svensk mark (1810). Historiens vingslag gör sig påminda runt om i staden, hand i hand med nutid.
Följ med på några vackra, spännande och goda strandhugg i och kring Helsingborg!

Kärnan – ett medeltida vakttorn

Ta Kärnans smala spiraltrappa med 170 trappsteg upp och nås av en imponerande utsikt i varje väderstreck.

Kärnan, mitt i stadens hjärta, började byggas på 1310-talet och stod klart omkring år 1320. Det var då en del av Helsingborgs slott, en av det danska rikets viktigaste borganläggningar. Så blev Skåne danskt, och på 1680-talet beordrade kung Karl XI att hela anläggningen, förutom vakttornet, skulle raseras.

Tornet som sådant är 39 meter högt, men tack vare den höjd varpå det är byggt, reser sig Kärnan totalt 71,4 meter över havet.

En smal spiraltrappa med 170 trappsteg leder besökarna upp till toppen av tornet. Härifrån är utsikten imponerande i varje väderstreck, inte minst västerut, över sundet mot Helsingör. Där reser sig Kronborgs slott. Helt utan berättande guider eller historiska förkunskaper blir det uppenbart vilken total koll danskarna hade över allt som försiggick på sundet!

För den som vill veta mer om medeltida liv i relation till tornets och stadens historia, finns utställningen ”Kärnan – en levande historia”.

Dunkers kulturhus – ett lysande fyrtorn

Dunkers kulturhus har som ambition att bli "ett lysande fyrtorn i Öresundsregionens kulturliv"

År 2002 invigdes Dunkers kulturhus med ambitionen att bli ”ett lysande fyrtorn i Öresundsregionens kulturliv”.

Som besökare omfamnas du av kulturens krafter: utställningar, lokalhistoria, dans, teater, musik, bibliotek, restaurang, filmskapande och samtal.

I rådande pandemitider håller Dunkers kulturhus stängt tills vidare.

Sofiero – ett drömslott

Till Sofiero söker sig årligen tiotusentals besökare för att njuta av den undersköna rhododendronparken, rosorna, den kungliga traditionen och den magnifika utsikten över Öresund.

Strax norr om stadens centrala delar vilar Sofiero. Hit söker sig årligen tiotusentals besökare för att njuta av den undersköna rhododendronparken, rosorna, den kungliga traditionen och den magnifika utsikten över Öresund.

Sofiero var kronprins Oscars och hans hustru Sophia av Nassaus drömslott. Vid ett besök i Helsingborg år 1864 förälskade de sig i den vackra utsikten och de skogsklädda ravinerna. Ett par år senare flyttade de in på Sophie-Ro. Tio år senare, när kronprinsen blev kung Oscar II, genom gick slottet en omfattande renovering samt påbyggnad och fick det utseende det har idag.

År 1905 gav kungaparet bort Sofiero som bröllopsgåva till sonsonen Gustaf Adolf (från 1950 Gustaf VI Adolf) och hans gemål Margareta från England. De var båda mycket trädgårdsintresserade. Det sägs att Margareta var den drivande – och praktiskt deltagande - i anläggandet av rhododendronparken. 1973 testamenterade Gustaf VI Adolf Sofiero till Helsingborgs stad.

Ramlösa Brunn – drick, njut och må bra

Ramlösa brunnspark strax söder om Helsingborg grundades i början av 1700-talet och är uppbyggd kring den mineralrika, alkaliska källan.

I Skåne dricker man inte mineralvatten, man dricker Ramlösa, uttalat med kort ”a”. Det är viktigt!

Brunnsparken strax söder om Helsingborg grundades i början av 1700-talet och är uppbyggd kring den mineralrika, alkaliska källan. Vattnet fick rykte om sig att kunna bota allehanda sjukdomar. Gäster från runt om i världen besökte brunnens hälsohem under allt från några dagar till flera månader.

I Ramlösa Brunnspark kan man uppleva den vackra omgivande parken med de kulturskyddade byggnaderna, minutiösa planteringar och en ravin med skogspark. Naturligtvis får man också smaka det järnrika vattnet vid brunnskällan.

I Ramlösa finns också Lakritsfabriken, med lakritsens historia, lakristprovningar och ett café med sällsynta godsaker. Vad sägs till exempel om lakritskaffe?

Lunchen intas lämpligen på Ramlösa Wärdshus, där TV-kocken Tina Nordström en gång inledde sin framgångsrika karriär. 

Fredriksdal – ett Skåne i miniatyr

Fredriksdal är en landskapsbotanisk trädgård och ett friluftsmuseum, vilket det är ensamt om i Norden.

Ett stenkast från staden gömmer sig Fredriksdal. Utifrån ser det knappast ut som en park, men så snart besökaren gjort entré, öppnar sig ett helt Skåne i miniatyr. Parker, trädgårdar, naturområden, odlingar, en herrgård, en stadsdel och bondgårdar med djur. Fredriksdal är en landskapsbotanisk trädgård och ett friluftsmuseum, vilket det är ensamt om i Norden. Här betar djuren från gamla lantraser. De är en del av processen i de ekologiska odlingarna. Hit kommer besökare för att få sina värderingar och sanningar breddade, utvecklade och ibland helt omvärderande. Ett besök på Fredriksdal är att se, lära, begrunda, förstå och stundom helt tänka om. 

Tvillingstaden Helsingör

Kronborgs slott i Helsingör.
Högst, stoltast och mäktigast i Helsingör är Kronborgs slott, ursprungligen uppfört 1420 och dit Shakespeare, i slutet av 1500-talet, förlade sin världsberömda tragedi om prins Hamlet.

Det är svårt att nämna Helsingborg utan att också ta med tvillingstaden Helsingör. Sundet är bara fyra kilometer brett. Färjetrafiken är livlig. Överfarten tar 20 minuter.

Helsingör gör sig bäst på sommaren, när alla dess caféer, bistroer, bagerier och övriga butiker håller öppet. Stadskärnan, nästan helt i kullersten, är vänlig och pittoresk. Det danska gemytet vilar som ett luftigt flor över hela staden.

Högst, stoltast och mäktigast är Kronborgs slott, ursprungligen uppfört 1420 och dit Shakespeare, i slutet av 1500-talet, förlade sin världsberömda tragedi om prins Hamlet.

Tidigare publicerad i: min Husbil i Sverige, nr 2 2016. 

Taggad i: Sverige