Landets bästa rastplatser - hela listan med attraktiva stopp
En trött bilförare är lika farlig i trafiken som en onykter förare. Just därför fyller attraktiva rastplatser längst med våra vägar en så viktig funktion. Nu har Riksförbundet M Sverige efter ett omfattande arbete utsett 2021 års bästa rastplatser.
Riksförbundet M Sverige (tidigare
Motormännen) har utsett landets bästa rastplatser, län för län.
Allt som allt har förbundets olika vägombud bedömt över 300 rastplatser, vid minst två tillfällen under 2021. Arbetet har gjorts för att få en bild av både rastplatsen, dess praktiska ytor (parkeringsmöjligheter etc), dess faciliteter och miljö, men också för att bedöma skötsel, städning och hygien, där eventuella brister rapporterats in till Trafikverket, alternativt till den driftsentreprenör som ansvarar för skötseln.
Säkerhet, trygghet och trivsel
Även säkerhet, trygghet och trivselaspekter har tagits med i bedömningen. Utöver möjligheten att stanna till och ha möjlighet att lätta på blåsan har fokus även lagts på att hitta rastplatser som skänker mervärde till stoppet. Det kan röra sig om lekutrustning, promenadstråk och natursköna ytor. När det gäller trygghet har punkter som belysning och en tydlig skyltning kontrollerats.
Fyller en viktig funktion
Bakom utmärkelsen, och kontrollen av rastplatser, finns förstås ett djupare värde. Attraktiva rastplatser är ett viktigt inslag i en fortsatt trafiksäker miljö, platser som ska vara inbjudande till att som förare ta pauser från körningen, få en stunds avkoppling och därmed behålla skärpan väl tillbaka ut på vägarna igen. Riksförbundet M Sverige betonar att en trött bilförare är minst lika farlig i trafiken som en rattonykter förare. Självklart fyller då attraktiva rastplatser en viktig funktion, och de ska inbjuda till en stunds vila och avkoppling.
Belönas med en skylt
De bästa rastplatserna i varje län belönas med en skylt som tydligt informerar om att du anlänt till en av landets bästa rastplatser.
Sökandet efter 2022 års bästa rastplatser är redan igång.
Bästa rastplatserna i varje län
Uppsala: Mora Stenar
Stockholm: Stora Väsby
Västerbotten: Vojmån
Norrbotten: Jävre Södra
Södermanland: Sillekrog
Östergötland: Vida Vättern
Jönköping: Hörle södergående
Kronoberg: Innaren
Kalmar: Botorpström och Långsjön
Gotland: Träffpunkt Gotland
Blekinge: Senoren
Skåne: Ekerödsrasten och Stoby
Halland: Snapparp
Västra Götaland: Ljungskile
Värmland: Ransäter
Örebro: Björnfallet
Västmanland: Högsjön
Dalarna: Långsjön
Gävleborg: Näsbysjön
Västernorrland: Skuleberget
Jämtland: Strömsund
Källa: Riksförbundet M Sverige
Det här gäller vid Trafikverkets rastplatser
Trafikverkets rastplatser är främst avsedda för tillfällig rast och vila, inte övernattning. Det är dock i grund tillåtet att stå på rastplats i högst 24 timmar, om inte annat anges.
Vissa rastplatser har latrintömning, för husbilar med lösa latrinkassetter. Trafikverkets rastplatser erbjuder däremot inte möjlighet att tömma gråvatten. Gråvatten får inte tömmas vare sig i dagvattenbrunnar eller blandas med latrintömningen.
Källa: Trafikverket