1. Hem
  2. /
  3. Provkört
  4. /
  5. Larm - för säkerhets skull

Larm - för säkerhets skull

— 05/03-2021

Larm till en personbil är en sak. Larm till en husbil något helt annat. Vad bör du som husbilsägare tänka på och kan ett larm vara mer än bara ett larm? För att få veta mer besökte vi JR Larmcenter i Lindome, som efter år av utveckling av husbilslarm vet vad som skiljer agnarna från vetet.

Michael Rudolfsson driver JR Larmcenter. Ett företag som specialiserat sig på husbilslarm.

Hos JR Larmcenter i Lindome, strax utanför Göteborg, har man koll på olika former av larm för husbilsbruk. Företaget har utvecklat ett eget GPS- och GSM-baserat larm särskilt riktat mot husbilar. Företagets vd Michael Rudolfsson berättar:

- När ordet larm kommer på tal så är det lätt att tanken går mot enbart ett inbrottslarm. Ett bra husbilslarm ska dock ha många fler funktioner än så, något JR Larmcenters egen larmenhet ProSafe har.

JR Larmcenters husbilslarm fungerar ihop med Fiats originalfjärr. Men larmföretaget har även tagit fram sin egen fjärrkontroll, vilken klarar larmets fulla potential.

Trygghet i flera led

Enheten klarar både skalskydd, fullskydd, temperaturövervakning, spänningsövervakning, GPS-positionering och kan kompletteras med narkos- samt gasollarm. Dessutom har det temperaturövervakning, med ett högtemplarm för att skydda husdjur mot värmeslag och ett lågtemplarm för frostsäkring.

Att ha en så komplett lösning ger dig trygghet i flera led. Utöver de självklara aspekterna får du genom en mobilapp också full koll på din husbil i alla situationer. Kommunikationen mellan husbil och din mobil sker via sms- och datakommunikation.

- Du ska inte vara beroende av en ständig datatrafik, säger Michael Rudolfsson. Då blir du beroende av att alltid ha en konstant uppkoppling för att det ska fungera. Därför backas kommunikationen upp av GSM-nätet.

Genom en app kan du när som helst kommunicera mot larmsystemet. Som svar får du ett sms där all viktig information kring husbilens aktuella status presenteras. Inte bara skalskydd med larmzoner, utan även uppgifter om batterinivå, temperaturinställningar, GSM- och GPS-mottagning, invändig samt om så önskas även en utvändig temperatur. Varför är detta då så viktigt?

- En stor del husbilsägare är också djurägare, svarar Michael. Om du lämnar djuret i husbilen, om än för en kort stund, så vill du veta att temperaturen inne i husbilen håller sig inom rätt ramar. Det är viktigt att larmet har en bra GSM-mottagning, så att larmet verkligen kan skickas till din mobil.

Dioden signalerar inte bara att husbilen är larmad. Den kan också tala om för dig vad som hänt om larmet löst ut.

Kolla batterispänningen

Batterispänningen är också en viktig detalj att hålla koll på. Det mest uppenbara är förstås för att se till att du åter kan starta husbilen. Eller för att försäkra dig om att du har tillräckligt med kraft i bodelsbatteriet. I nästa led handlar det om att det aldrig är bra att utsätta sitt fordonsbatteri för en djupurladdning. Sådant går förstås att rädda, men skadan är trots det ändå skedd och batteriet har i viss mån tappat sin kapacitet.

Larm anpassat för husbil

  - En husbil består ju av både en bildel och en bostad, säger Michael. Dessutom har fordonet yttre förvaringsluckor. Det ställer krav på att larmet har tillräckligt med ingångar för att kunna peka ut vilken sensor som har larmat.  

Skallarm och fullskydd ställer även de extra krav för att vara lämpliga för en husbil.

- En husbil består ju av både en bildel och en bostad, säger Michael. Dessutom har fordonet yttre förvaringsluckor. Det ställer krav på att larmet har tillräckligt med ingångar för att kunna peka ut vilken sensor som har larmat.

Saknas tillräckligt med larmingångar så läggs allt endast i en slinga, vilket medför att du inte vet vad som löst ut. Bara att larmet gått.

Invändigt finns rörelsedetektorer, men även de är särskilt framtagna för fordons- och båtbruk.

- En vanlig rörelsedetektor som du har där hemma reagerar på plötsliga temperaturförändringar, säger Michael. I en husbil har du massvis med fönster samt takluckor som alla släpper in ljus, vilket medför varma solstrålar. En vanlig rörelsedetektor hade helt enkelt inte fungerat då den hade reagerat på sådana förändringar.

Rörelsedetektorer för husbilar reagerar på rörelser inne i botyan, men inte på yttre ljusförhållanden som söker sig in genom fönster och takfönster.

Narkoslarm

Det finns flera enheter som riktar sig främst mot just husbilar. En av de mer omdiskuterade larmenheterna är narkoslarm. En larmtyp som emellanåt är hårt omdiskuterad. För går det egentligen att fylla husbilens hela bodel med narkosmedel så till den grad att de boende faller i djupsömn?

- Klart att det fungerar, svarar Michael. Minns gisslandramat på Dubrovka-teatern år 2002 i Ryssland, där specialstyrkor sprutade in gas i teatern för att rädda gisslan. Då kan man nog söva någon i en husbil också och det finns vittnesmål om sådana händelser också.

Fyller många funktioner

Ett bra larm kan alltså fylla många funktioner. Det mest uppenbara är säkerhet och trygghet. Men ett bra larm ger dig även löpande information, jobbar isolerad från centrallås och kan ge både dig och räddningtjänst tydlig position över var fordonet befinner sig.

- Många har larm både hemma och i sin bil. Varför skulle du tumma på det när det gäller din husbil?

Åk vart du vill. Stanna var du vill. När du vill.

Då är det inte så dumt att ha extra trygghet i din husbil.

Eller hur?

Michael Rudolfssons 5 bästa larm- & säkerhetstips 

  • Parkera alltid med andra husbilsägare och prata med dina grannar. 
  • Låt larmet vara fristående från bilens centrallås. 
  • Vid inbrottsförsök, utlös larmet för att påkalla uppmärksamhet. Konfrontera aldrig tjuven. 
  • Välj endast larm som är avsett för husbilar.
  • Välj larm efter hur du använder din husbil och med hänsyn till eventuella husdjur.

Tidigare publicerad i: min Husbil i Sverige, nr 3 2020

Taggad i: tillbehör