Charmiga skärgårdsstaden Trosa
- En av förklaringarna är att staden under sina tidigare år endast hade en tillfartsväg. Enda möjligheten att komma till Trosa var att svänga av riksvägen och ta den långa vägen dit, för att sedan behöva ta samma långa väg tillbaka. Trosa låg vid ”vägens ände”, förklarar turistchefen.
Staden som dog ut men blomstrade upp igen
I hela Mälardalen är runstenarna, rösena och gravfälten
många. Här har människor levt och verkat sedan urminnes tider. Det gäller
naturligtvis också för Trosa, som omnämns i skrift så tidigt som på 1200-talet.
Den första staden Trosa låg vid Trosalands kyrka och fick sina stadsprivilegier år 1454. Men landhöjningen ställde till det och sakta dog staden ut. I början av 1600-talet växte en ny, blomstrande stad upp, på samma plats där Trosa ligger idag. Dags för stadsprivilegier igen, denna gång utdelade av Kung Karl IX.
Men säg den frid och lycka som varar! Bara ett sekel senare rasade det stora nordiska kriget (år 1700 till 1721). Under krigets sista år duggade rysshärjningarna tätt. Trosa råkade riktigt illa ut 1719, då ryssarna brände ner stora delar av staden. Kvar blev endast kyrkan, vilken ryssarna använde till stall.
Vad är en skärborgare?
Paola Andersson berättar att staden byggdes upp igen. Trosas bäst bevarade skärborgarstuga Åbladsstugan och den äldsta stadsdelen vid Västra Långgatan uppfördes direkt efter ryssarnas ödeläggande bränder.
- Vad är en skärborgare?
- Trosas huvudnäring har sedan urminnes tider och fram till början av 1900-talet varit fisket. Fiskarskrået i Trosa kallades skärborgare, vilket kan härledas till de så kallade skärlag, som fiskarna delades in i. Under sommarmånaderna flyttade skärborgarna hela sina bohag från fastlandet ut till skärgården, förklarar Paola Andersson.
Rådstugan på Torget
En promenad i Trosa börjar ofta på Torget, med sin rådstuga i falurött trä. På just denna plats uppfördes stadens allra första rådhus, som efter bara åtta år förstördes i rysshärjningarna. År 1725 byggdes rådhuset upp igen, på samma plats, men revs 1883. Rådhusets torn bevarades dock och placerades på den då nybyggda polis- och brandstationen, idag Trosa Matstudio, och där rådhuset legat byggdes istället ett skolhus. Nuvarande byggnad, uppförd 1985, är en kopia av 1725 års rådhus och rymmer turistcenter och bibliotek.
Vid torget, mitt emot Rådstugan, ligger Trosa Stadshotell & Spa. Hotellet har spännande historik och delar av Hedebyborna spelades in just där.
Punschverandornas stad
Promenaden fortsätter ner mot Trosaån, längs Östra Ågatan som kantas av olikfärgade trähus, flertalet med inbjudande punschverandor. Trosa är också känt som punschverandornas stad. Ett epitet som bärs upp med den äran!
Vid ån tar vi vänster och följer den ända till hamnen, där det sommartid råder full aktivitet. Gästhamnen erbjuder såväl båtfolket som husbilsfolket full service, med bland annat tillbehörsbutik för husbilar och båtar, kiosk, bistro och café, beachvolleyplan och lekplats.
Under årets varmare månader håller hamnbodarna öppet, med försäljning av kläder, mat, glass och fika. Här finns också ett antikvariat.
Strax intill startade under förra året Trosa Utebio, med filmvisning i storbildsformat under vissa sommarkvällar, en populär satsning som kommer att upprepas i år.
Längst ut i hamnen når vi Smörbyttan.
- Den kallas så på grund av att dess form påminner om just en smörbytta, säger Paola Andersson och tillägger att här vid Smörbyttan har vi faktiskt nått ”Världens ände”.
Trosa havsbad på Edanö
Från hamnen går en bro ut till Edanö, ett populärt utflyktsmål för Trosabor och utsocknes. Där finns Trosa havsbad och Borgmästarholmsbadet.
- Edanö är som gjort för cykelturer och har en fin slinga som man kan följa. Har man inte egen cykel med sig, går det bra att hyra, tipsar Paola Andersson.
Från hamnen till Trosa havsbad är avståndet tre kilometer. Här finns camping och café samt möjlighet att hyra båt, kajak, kanadensare, SUP och trampbåt.
Garvaregården
Trosa är som gjort för att strosa, orden rimmar till och med! Lagom litet för att ha promenadavstånd till allt. Lagom stort för att ge stadskänsla.
Vi letar oss tillbaka norrut längs ån, viker av åt vänster och tar Bryggarebron över vattnet. Här väntar Trosas äldsta stadsdel och i den ligger Garvaregården, omsorgsfullt bevarad av hembygdsföreningen. Här kan man besöka garvarens bostad, med inredningen som tillhört garvarefamiljen, en verkstad med de redskap som Carl Jakob Dahlbom, den siste garvaren, använde. Här finns också en gesällkammare.
Paola Andersson berättar att Garvaregården är öppen sommartid. Den rymmer stadens museum, en butik med konsthantverk och ett café i den lummiga trädgården.
Shopping, restauranger och caféer
De unika butikerna i centrala Trosa är många. De stora kedjorna lyser med sin frånvaro. Det inspirerar till att botanisera extra noga i de små klädbutikerna med speciella sortiment, den mysiga antikaffären eller den gammaldags bokhandeln.
- Utmed gatorna erbjuds också många möjligheter att stilla hungern. Trosa har flera anrika och kända restauranger. För fikasugna finns möjlighet att njuta av nybryggt kaffe och en bakelse i en lummig trädgårdsberså eller park, poängterar Paola Andersson.
Kråmö
I Trosa skärgård finns tretton skärgårdsreservat. Ett av dem är Kråmö, som sedan i fjol är Trosas första marina naturreservat. På ön finns möjlighet till bastubad, fiske, grillning, bad och bärplockning. Vid en stor gräsyta går det att låna fotboll, kubb och krocket.
Kråmö, med det gamla skärgårdshemman som har rötter i 1600-talet, ingick tidigare i godset Tureholm. På 1940-talet köptes ön av en mejeriägare som byggde stugorna till sina anställda. Numera äger Trosa kommun denna sommarlovsidyll.
Idag finns ingen bofast befolkning på Kråmö, men berättelserna om dess sista invånare, legenden Tärken, är otaliga, säger Paola Andersson:
- Tärken bodde på Kråmö i 52 år. Hans riktiga namn var Einar Tärk. Han flydde från Estland i en roddbåt och kom till Kråmö. Han skapade sig ett litet varv och under 1940-talet byggde han gedigna fiskebåtar här. En del av hans livsverk finns bevarat. Ända fram till 2003 bodde han och hustrun Hilja på Kråmö, men valde sedan att flytta in till Trosa.
Rikt friluftsliv
Med egen skärgård och vacker natur som grannar, är möjligheterna till ett rikt friluftsliv stora. Möjligheten finns att hyra kajaker och cyklar. Vandrings- och cykellederna är många, som den över 100 mil långa Sörmlandsleden, som löper längs med Trosaån och vidare förbi Tullgarns slott. Leden är fylld av historia, djupa skogar och glittrande sjöar. Utmed leden finns vindskydd och anlagda rastplatser.
Vid Åda kan man komma nära vildmarken genom den elva kilometer långa Wild Boar Bolistbanan, en välmarkerad led i obanad terräng.
På Bergs gård kan man ge sig ut på mountainbike, trailrunning eller vandring. Skogen bjuder på 22 kilometer skyltade MTB-stigar, guidade turer och uthyrning av cyklar.
Även vid Häradsvallen och i Vitalisskogen finns mountainbikebanor.
För den som önskar en mindre fartfylld naturupplevelse, finns många fina och lättframkomliga hälsostigar. Kartor finns på turistcentret och på trosa.com.
Resmålsguide: Trosa
Ställplatser & parkering
Camping & ställplatser:
- Trosa gästhamn
- Trosa havsbad camping
- Trosa Golfbana
Parkering för husbil:
- Gustavbergsgatan i centrala Trosa
Källa: trosa.com
Mat & dryck
Trosa Stadshotell & Spa, Västra Långgatan 19, Trosa.
Anrikt hotell med god mat och dryck i 150 år gamla matsalar eller i modern
bistro.
Trosa Matstudio, Västra Långgatan 9, Trosa.
Kärleksfull matlagning och hjärtlig
service. Från vardagslunch till fest.
Punschkällaren, Torget 6, Trosa.
Liten, mysig restaurang med hemlagade rätter
gjorda på förstklassiga råvaror. Fransk och italiensk inspiration i köket, men även
svensk husmanskost.
Ankaret Restaurang & Pub, Östra Långgatan 24 B, Trosa.
Trevlig och prisvärd restaurang
med blandad meny, från pizza och kebab till kött och fisk.
Bomans, Östra Hamnplan 1, Trosa.
Familjen Boman har en lång tradition
som gästgivare. Vällagad mat på, i möjligaste mån, lokala råvaror.
Fina Fisken, Fiskaregatan 12, Trosa.
Sedan mer än 40 år serverar man mat
med fisk och skaldjur i fokus. Trädgård med utsikt över hamnen.
Sund Nergårdens Matsal, Sund Nergården, Vagnhärad.
Mat baserad på företrädesvis
svenska råvaror, gärna från sörmländska gårdar.
Åda Golf & Country Club, Trosa.
Golfhotell och golfrestaurang belägen 50 meter från
klubbhuset, 20 meter från tee.
Tidigare publicerad i min Husbil i Sverige, nr 3 2019. Uppdaterad juni 2021.