1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. Charmiga Vimmerby hälsar dig välkommen

Charmiga Vimmerby hälsar dig välkommen

— 30/06-2021
Vimmerby centrum. Bild: Weronika Baldin
Vy över charmiga Vimmerby. Bild: Weronika Baldin
Storgatan, Vimmerby.
Storgatan, en av Vimmerbys kullerstensbelagda gator.

Vimmerby är en klassisk liten svensk stad med Stora Torget i mitten och gatsten i de centrala delarna. Gatorna kantas av pittoreska trähus, flera med tak- och väggmålningar från 1700-talet.

Stadsmuseet Näktergalen

Stadsmuseet Näktergalen.
På Stadsmuseet Näktergalen kan man titta på barockmålningar som är typiska för staden. Själva byggnaden är i sig värt ett besök då den är uppfördes redan runt 1740 och är byggnadsminnesförklarad.

På det kulturhistoriska Stadsmuseet Näktergalen vid torget är man välkommen att kika närmare på dessa för staden typiska barockmålningarna i tak och på väggar. Också byggnaden i sig är väl värd ett besök. Den är byggnadsminnesförklarad och uppfördes runt 1740 i ett plan och med timrade väggar. Alla rummen smyckades med omfattande inredningsmåleri och större delen av målningarna finns ännu bevarade. Huset beboddes av välbeställda borgare som rådmän, stadsfiskal och lantmätare. Först 100-talet år senare fick huset sin andra våning.

Under större delen av förra seklet fungerade byggnaden som skohandel. 1990 såldes hela kvarteret. Det skulle rivas för att ge plats åt en köpgalleria och bostäder. Där kunde Näktergalens historia ha slutat, men ödet ville annorlunda. Några personer från kulturförvaltningen ville få bekräftat eller dementerat ett envist rykte från 1923, om att här fanns bemålade stockar som antogs komma från Vimmerby gamla kyrka. När innertak och väggar frilades och den rika utsmyckningen kom fram i dagsljus, var glädjen stor.

Men byggherren ville riva och bygga sin köpgalleria. ”Det finns andra 1700-talshus med målningar, vi kan inte spara på allt gammalt”, hette det.

Men nu hade Riksantikvariet, länsstyrelsen, kommunen och kulturintresserade personer fått upp ögonen för det unika i Näktergalen. Bland annat med hjälp av en donation från Astrid Lindgren köpte kommunen kvarteret och huset återställdes i möjligaste mån till originalskick. År 1996 invigdes Stadsmuseet Näktergalen.

Båtsmansbacken

Båtmansbacken, Vimmerby. Bild: Weronika Baldin
På Båtsmansbacken ligger trähusen tätt längs smala vägar. Bild: Weronika Baldin

Från Stora Torget tar Piroska Kallay och Emelie Madsen oss med till en annan välbevarad skatt i Vimmerby: Båtsmansbacken.

- Det var Gustav Vasa som föreskrev att varje stad med köpmän skulle tillhandahålla båtsmän. För Vimmerbys del handlade det om fyra stycken. Båtsmän var meniga soldater som tjänstgjorde till sjöss. Viss ersättning hade de, men det var ett knapert liv. Det sägs att de enda som egentligen hade rätt att tigga på den tiden, var båtsmännens hustrur.

På Båtsmansbacken ligger trähusen tätt längs smala vägar. Ordet ”idyll” gör sig påmint och det är lätt att bli smått romantisk vid åsynen, men då ska man minnas att Båtsmansbacken en gång var hemvist för några av stadens allra fattigaste.

Astrid Lindgrens Näs

Astrid Lindgrens Näs, Vimmerby. Bild: Weronika Baldin
På Näs växte Astrid Lindgren och hennes syskon upp och lekte "sickenblås" och inte nudda golv. Bild: Weronika Baldin

Det är ändå ofrånkomligt att Astrid Lindgrens väna själ tycks sväva över det mesta i Vimmerby. På Näs, där författaren föddes år 1907 och växte upp, infinner Bullerbykänslan sig med ens. Det var här som Astrid, hennes syskon och vänner lekte ”sickenblås” och inte röra golvet. Här klättrade Astrid i sockerdricksträdet och hoppade i hö. På den tiden låg Näs lite avsides. Idag är det ett med Vimmerby.

Här kan man gå på visning i Astrids hem, äta eller fika på restaurangen, njuta av den fantastiska trädgården och köpa med sig ett minne hem från den lilla shoppen. På Näs finns dels en permanent utställning om författarens liv, dels tillfälliga utställningar.

Kulturkvarteret Astrid Lindgren Näs AB skapades av Vimmerby kommun till 100-årsminnet av författarens födelse.

Stora Torget

Astrid Lindgrens staty och Rådhuset, Vimmerby. Bild: Alexander Hall.
På Stora Torget finner man en staty av Astrid Lindgren sittandes vid sin skrivmaskin. Bakom statyn ser man stadens ståtliga rådhus. Och den rosa byggnaden till vänster i bild är Vimmerby Stadshotell. Bild: Alexander Hall.

Efter en härlig fika på Näs, styr vi åter stegen in mot centrala Vimmerby och Stora Torget. Piroska Kallay och Emelie Madsen stannar vid statyn av Astrid Lindgren i sitt arbetsrum vid skrivmaskinen. Konstnären bakom statyn är Marie-Louise Ekman i samarbete med Hanna Beling och Heinz Müllner samt elever vid Kungliga konsthögskolan. Statyn är en av Vimmerbys mest fotograferade sevärdheter.

Bakom statyn reser sig stadens ståtliga rådhus. Det uppfördes mellan 1824 och 1825, direkt efter den sista förödande branden i trähusstaden. Rådhuset är förmodligen Vimmerbys första arkitektritade hus. Det är också i självaste rådhuset som Vimmerby Turistbyrå huserar.

Tvärs över torget tornar ännu en vacker byggnad i rosa och vitt. Det är Vimmerby Stadshotell med anor från 1860-talet. Runt torget finns butiker, restauranger och caféer.

- Stora Torget är ett riktigt sommartorg, med uteserveringar och folkliv som lockar alla åldrar. Under sommaren finns här lekplats, Bullerbyhus och Hoppetossa, berättar Emelie Madsen.

MX World Collection

MX World Collection, Vimmerby.
MX World Collection är ett av norra Europas största museer för motocross (förkortat MX) och speedway.

Efter en promenad på några hundra meter – i Vimmerby är avstånden aldrig långa – når vi MX World Collection.

- Det är ett av norra Europas största museer för MX-cyklar och speedway. Mannen bakom museet är ingen mindre än Magnus Frodig, som själva tävlade i motocross under stor del av 1980-talet. I samlingen finns flera cyklar som har tillhört världsmästare, säger Piroska Kallay.

Vi strosar vidare västerut i staden. Förbi turistbyråns tips för barnfamiljer en regnig dag: Kalles Lek & Lattjo. Här kan man fördriva hela dagen med att hoppa, klättra, studsa, åka i jättelånga rutschkanor, dyka ner i bollhav och skjuta med luftkanoner.

Åbro Bryggeri

Åbro Bryggeri, Vimmerby.
Åbro Bryggeri är ett stycke svensk bryggerihistoria som såg dagens ljus år 1856.

Kort därpå når vi Åbro Bryggeri, ett stycke svensk bryggerihistoria som såg dagens ljus år 1856. Utanför bryggeriet står en gigantisk ölburk. På bryggeriets gamla lastkaj finns idag Restaurang Brygghuset. Man kan följa med på guidad bryggerivandring och naturligtvis erbjuds läsk- och ölprovningar.

- Men nu får det räcka med stadsvandring. Vi måste få berätta om Vimmerbys vackra omgivningar!

Småländska gårdar

Eriksgården, Vimmerby. Bild: Weronika Baldin
Eriksgården, där lantbruksarbetet sker med hjälp av ardennerhästar, som för 100 år sedan. Ingebo Hagar är en kretsloppsby med boende- anläggning och gårdsbutik.
Ingebo Hagar, Vimmerby. Bild: Weronika Baldin
Ingebo Hagar är en kretsloppsby med boendeanläggning och gårdsbutik. Bild: Weronika Baldin

Runt Vimmerby finns gott om genuina, småländska gårdar. En av dem är Ingebo hagar, fem kilometer från huvudorten. Det är en kretsloppsby med boendeanläggning och gårdsbutik. Sommartid erbjuds bondgårdsvandring och djur att klappa finns det gott om, från får och getter till hästar, kor, höns och minigrisar. De natursköna vandringslederna är öppna året om.

Ännu en gård att besöka är Eriksgården, där lantbruksarbetet sker med hjälp av ardennerhästar, som för 100 år sedan. Här kan man rida både på ardennerhästar och gotlandsruss, åka häst och vagn, tävla i bondkamp, baka kolbullar över öppen eld, köra timmer i skogen och plöja en åker.

Det går att boka in barnkalas här, men lika populärt är det att ta med den äldsta generationen hit och se gnistan tändas i ögonen när de ser, känner igen, minns och berättar om sin barndom och ungdom.

Virum Älgpark

Virum älgpark, Vimmerby. Bild: Weronika Baldin
I Virum Älgpark går hjortar och älgar i ett hägn som mäter åtta hektar. I hägnet finns en stor damm där älgarna älskar att bada. Bild: Weronika Baldin.

I Virum Älgpark går hjortar och älgar i ett hägn som mäter åtta hektar. I hägnet finns en stor damm där älgarna älskar att bada. Här sitter besökarna i vagnar som dras av en traktor. Djuren är sociala och uppvuxna med att människor är vänner, inte fiender. Det går bra att mata älgarna, men man får bara beredd på att få en älgkyss.

- Håller man ett äpple mellan sina läppar, kommer en älg och plockar det med sin mjuka mule. Försiktigt, försiktigt och alltid med full koll på sina horn, berättar Emelie Madsen.

På Älglogen löser man inträde, får information om turerna, tar en fika och köper älg-souvenirer.

Norra Kvill nationalpark

Norra Kvill nationalpark.
Norra Kvills Nationalpark en magisk urskog med mossbelupna stenar, gamla ståtliga furor och omkullfallna stammar.
Kvilleken, Vimmerby.
Kvilleken, Sveriges mest berömda träd. Den tusenåriga eken beskrevs i text redan på 1700-talet.

Norra Kvill är en av Sveriges mindre nationalparker. Det är en magisk urskog med mossbelupna stenar, gamla ståtliga furor och omkullfallna stammar. Mitt i parken ligger Stora Idegölen med näckrosor och vattenklöver. Tanken slår besökarna med kraft ”Var det här Astrid Lindgren hämtade inspiration till Ronja Rövardotter? En rumpnisse skulle kunna dyka upp när som helst, var som helst!”.

Ett par kilometer från nationalparken finns Sveriges mest berömda träd: Kvill-eken. Den tusenåriga eken beskrevs i text redan på 1700-talet. Dess volym påstås vara 60 kubikmeter, höjden fjorton meter och omkretsen cirka tretton meter. Dessa mått gör eken till ett av Sveriges grövsta träd.

Under 1950-talet spändes ett stålband runt stammen som stöd. De kala grenarna är flera, men än finns det lite liv i eken. Att omfamna eken är inte längre tillåtet, det tusenåriga trädet är bräckligt och ska värnas. Men bara synen av Kvilleken och vetskapen om att den kanske redan var 100 år gammal vid vikingatidens slut, är en sällsam upplevelse.

Katthult och Bullerbyn

Katthult, Vimmerby. Bild: Alexander Hall.
Inspelningsplatsen för Emil i Lönnebergas Katthult är belägen i Gibberyd. Här kan man, såväl som i Bullerbyn, ta en fika. Bild: Alexander Hall.

Så ramlar samtalet åter in på Vimmerbys världsberömda dotter Astrid Lindgren. I västlig riktning från Vimmerby ligger inspelningsplatserna för såväl Alla vi barn i Bullerbyn (Sevedstorp) som för Emil i Lönneberga (Gibberyd) med småländska röda hus, åkermark, kor och hästar. Precis som det såg ut i filmerna. Både på Katthult och i Bullerbyn finns möjlighet att fika, liksom en shop så att man kan köpa med sig en fin souvenir hem.

Resmålsguide: Vimmerby

Camping, ställplats, fricamping & parkering

Ställplatser

Astrid Lindgrens Värld 

Quickstop/ställplats på parkering (200 kronor per natt, inga faciliteter, toalett vid biljettkassor). Inte bokningsbara, betalas på morgonen efter till parkeringspersonal. Även 41 stycken campingplatser.

www.astridlindgrensvarld.se

Oxgården 

Tre ställplatser för främst husbilar. (175 kronor per natt, bokningsbara) Det finns tillgång till el samt vattenpåfyllning men inte tömning av tankar. Tillgång till WC och dusch finns på Oxgården. 

www.oxgarden.se

Tuna Torg 

Tolv ställplatser (även husvagnar tillåtna). Toalett, HWC och dusch. Betalning toa/dusch sker med mobil/sms, alt. med kod som erhålls vid betalning eller i Tuna mataffär. På ställplatsen finns färskvattenpåfyllning och tömning av gråvatten/toa.

Övernattning: 120 kr/natt (inkl vatten/tömning)

Elanslutning (6 platser) kostar 40 kr/natt

Enbart tömning/vattenpåfyllning (ej övernattning): 60 kr

www.tunatorg.se/stallplats.html

Ingebo Hagar 

Ring för info om ledig plats, tel. 0706-58 32 12.

Utan el & vatten men med toalett och dusch: 400 kr

Utan el, vatten, toalett och dusch: 200 kr

www.ingebohagar.com

Tobo GK 

Tolv elplatser 150 m från klubbhuset.WC/Vatten i Klubbhuset 06.00 - 22.00

150 kr/natt inkl. el.

www.tobogk.se

Vimmerby GK       

Parkera med husbil eller husvagn. WC/Vatten finns. El 100 kr/natt.

www.vimmerbygk.se

Camping

Vimmerby Camping 

Campingplatser 196 elplatser och ungefär 140 platser utan el. Tömning av tankar för icke boende på campingen.

www.vimmerbycamping.se

Björkbacken Camping 

Ca 150 campingplatser.

bjorkbacken.se/sv/node/749

Fricamping

Norra Kvills Nationalpark 

Två WC varav den ena är tillgänglighetsanpassad. Rastplats med soptunna (ansvar för tömning, Länsstyrelsen).

Kvilleken 

En WC och soptunna

(ansvar för tömning, Länsstyrelsen).

Försjön 

Utedass och soptunna (ansvar för tömning, Vimmerby Kommun)

Parkering i staden

Parkering vid gamla Karlbergs 

För husbil, Stångågatan 4. Fyra timmar.

Parkering vid Källängsparken 

Storgatan.

Parkering på gymnasiets parkering 

V.Tullportsgatan.

Mat och dryck

Brygghuset

Åbrovägen 13, Vimmerby.

Åbro Bryggeris egen restaurang. Familjepub med bred meny och färsk öl. Även ölprovning.

Vimmerby Stadshotell 

Stora Torget 9, Vimmerby.

Klassiska rätter kryddade med moderna attribut, med fokus på lokalproducerat, närodlat och säsongsanpassade menyer.

Restaurang Prime 

Stora Mässhallsgatan 16, Vimmerby. Vällagad mat från grunden, närproducerat och med hela världen som smakbibliotek. Restaurang, bistro och nattklubb.

Tidigare publicerad i min Husbil i Sverige: nr 4 2020.

Taggad i: Sverige