1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. Visst nappar det i Olofström

Visst nappar det i Olofström

— 27/10-2021

Hur lockande känns det att lägga semestern i en mindre bruksort? Det är sant att Olofströms främst är en bruksort, men för den som ger platsen en chans finns mängder av guldkorn att hitta.

Olofström blev 2019 utnämnt till Årets friluftskommun. Den som nu tror att de lever på gamla meriter bör tänka om. Det gäller bara att inte låsa sig till just husbilen. Varje resenär bör ha ett par bra promenadskor samt en cykel med på resan. Det är först till fots eller per cykel som Olofströms kommuns storhet visar sig.

Populärt bland sportfiskare

Sportfiske, Olofström.
Sportfisket utgör en av kommunens främsta turistnäringar. Se till att lösa fiskekort och att lösa rätt fiskekort för rätt område.
Harasjömåla Fiskecamp är centret för dig som älskar sportfiske. I anläggningens egna sjösystem har du goda chanser att få en regnbåge på kroken.
Peter Johansson, Harasjömåla fiskecamp.
Peter Johansson, vd för Harasjömåla Fiskecamp.

Fråga bara någon av de tusentals sportfiskeentusiaster som årligen återkommer hit. Någonstans runt 20 000 sportfiskare per år beräknas besöka just Olofström. All fiske kräver fiskekort och det gäller att hålla koll på vilket fiskekort som är giltigt var. 

Det som framförallt drar sportfiskare till Olofström är Harasjömåla Fiskecamp, som föder upp egen regnbåge som därefter placeras ut i de 24 sjöar och vattendrag som ligger inom anläggningens markområde. Det ska också tilläggas att det inom kommunen finns över 200 namngivna sjöar. Men tillbaka till de 24 sjöar som Harasjömåla Fiskecamp ansvarar över:

- Vi föder själva upp regnbåge, men det finns även naturlig fisk i sjöarna, exempelvis abborre, gädda och vitfisk av olika slag, beskriver Harasjömåla Fiskecamps vd Peter Johansson.

Just Harasjömålas fiskekort går att förboka, lösa direkt i receptionen vid anläggningen och det finns även en automat på området. Vid huvudanläggningen finns även en camping med 68 elplatser samt all möjlighet att tömma grå- och svartvatten.

- Fisket är igång från påsk och in i mitten av november, säger Peter Johansson. Campingen håller öppet året runt.

Stort utbud av vattendrag

Sjö, Olofström.
Det finns över 200 namngivna sjöar inom Olofströms kommun.

Det stora utbudet av sjöar gör att det finns sjöar inom promenadavstånd från campingen, samtidigt som andra kräver cykel eller rent av fordonstransport för att nå.

- Vid varje sjö som tillhör anläggningen finns det gott om kastbryggor samt både vindskydd och toalett, fortsätter Peter Johansson. Även de mest avlägsna sjöarna har parkeringsplatser som rymmer en normalstor husbil.

Halens naturreservat och Blekingeleden för naturälskaren

Frickasundsbron
Frickasundsbron är en hängbro över Frickasundet, och en del i den vandringsled som sträcker sig genom Halens naturreservat.

Om du tilltalas mer av natur än fiske är det bra att veta att det finns flera naturreservat inom kommunen. Själva lyfter de gärna fram Halens naturreservat. Ett naturreservat där de också nyligen satsat stora pengar på att rusta upp och i stora delar tillgänglighetsanpassat. Missa inte hängbron Frickasundsbron. En relativt smal hängbro som gungar till lite lätt för varje steg du med dess hjälp tar över Frickasundet.

Dessutom sträcker sig delar av den totalt 26 mil långa Blekingeleden även genom Olofström. Det gör att du kan välja att utgå härifrån, med möjlighet att bara avverka en viss etapp. Så länge målet sätts i annan tätort finns all möjlighet att ta bussen tillbaka.

Bad och kanot

Hundbad, Olofström.
Visst finns det en särskild hundbadplats, men platsen lämpar sig bäst för ett kortare besök.

Inom kommunen finns sex kommunalt skötta badplatser. Kommunala badplatser ska givetvis vara utrustade med räddningsverktyg och vara allmänt välskötta. Här finns även en särskild mindre strandplätt som är helt reserverad som hundbad. Se platsen enbart som ett ställe där vovven kan svalka sig under en kort paus i promenaden, för någon strand är inte att tala om.

Sugen på att ge dig ut på sjön? Det går att ordna. Enklast är att hyra en kanot via Kanotcentralen, som har sin bas vid Strandplan bredvid Halens Camping. Halen är den största av alla sjöar inom kommunen och därför den sjö inom kommunen som i regel kommer på tal då insjöarna i kommunen omnämns.

Rikt kulturliv

Harry Martinson
Flera kända historiska författare är bördiga inom Olofströms kommun. Den som vill fördjupa sig i Sven Edvin Salje, Harry Martinson och Pehr Thomansson bör besöka Jämshögs Hembygdsmuseum eller besöka stadsbiblioteket.
Ebbamåla bruk. Järnnätter.
De särskilda Järnnätterna vid Ebbamåla Bruk är populära och deltagande kräver föranmälan.

Inom kommunen finns mycket att upptäcka även inom kulturlivet. Flera kända konstnärer och författare härstammar från tätortens kringliggande byar, vilket givetvis framhålls med stolthet. Jämshög är författarnästet, där både Sven Edvin Salje, Pehr Thomasson och författaren samt Nobelpristagaren Harry Martinson var bördiga.

På andra sidan av kommunen, i Ebbamåla, var konstnären Carl Eldh bosatt, vars konstverk finns att hitta lite varstans i kommunen. Företrädandevis vid barndomshemmet i Ebbamåla, i Kyrkhult samt vid Aniaraparken i centrala Olofström. Aniara efter Harry Martinsons rymdepos med samma titel.

Litteraturhistoriker bör besöka Jämshögs Hembygdsgård, där det upprättats ett författarmuseum. Inom kommunen finns även flera andra intressanta museér. Stenmuseumet i Vilshult, med sin industrihistoriska inriktning. Kamera och galg-museumet vid Rättaregården i tätorten Olofström och Olofströms hembygdsmuseum som beskriver ortens historia med fokus på skogsproduktion, järnbruk och fordonsindustrin.

Missa för allt i världen inte kulturindustrianläggningen Ebbamåla Bruk. Det anses vara Sveriges bäst bevarade industribruk och är sedan länge byggnadsminnesförklarat. I maskinverkstaden går maskinerna ännu för fullt, men idag mest i uppvisningssyfte. Fabrikens gjuteri används dock ännu i skarpt läge. Här finns möjlighet att delta i de så kallade Järnnätterna, då gjutning sker inför publik. Gjutning var grunden för Ebbamåla Bruk, som grundades i slutet av 1800-talet av August och Johanna Sandberg, som tog med sig gjuterikonsten från sin resa i USA till just Ebbamåla, där de lät upprätta det bruk som idag ses som ett av Sveriges bäst bevarade industribruk och som sedan länge är byggnadsminnesförklarat.

Närvaro på Järnnatten kräver föranmälan samt att ni är nattugglor, men vi lovar: Det är värt det.

Årets sommar är förvisso över. Sant är också att flera av de museum som omnämns har säsongsöppet och följaktligen stängt under vinterhalvåret.

Men lägg gärna tipsen i minnesbanken till 2022 års sommarsäsong. Undantaget bör vara just sportfisket som alltså håller i sig en bra bit in i november.

Frågan är alltså inte vad Olofström kan erbjuda dig, utan snarare om du nappar på Olofström?

Visste du att

…. det finns över 200 sjöar inom Olofströms kommun.

… precis som på Öland, i Kalmar län, så är kroppkaka något av en specialitet även i Blekinge.

… Blekinges landskapsdjur är ekoxen.

… fordonsindustrin är stor i Olofström. Här har Volvo fabrik, men här finns också flera industriaktörer som är underleverantörer till den internationella fordonsindustrin.

Resmålsguide: Olofström

Camping och ställplats

Halens Camping & stugby

Pris: Utan el: 220-260 kr/dygn Med el: 270-310 kr/dygn

Webb: www.mycamping.se

Telefon: 0454-402 30

Harasjömåla Fiskecamp

Pris: Utan el: 255 kr/dygn Med el: 270 kr/dygn

Webb: www.harasjomalafiskecamp.com

Telefon: 0454-470 50

Ställplats Södersjön, Kyrkhult

Pris: -

Adress: Hemsjövägen 17, Kyrkhult

Telefon: -


Sevärdheter/attraktioner

Ebbamåla Bruk

Webb: www.ebbamalabruk.se

Adress: Hovmansbygdsvägen 610, Ebbamåla

Telefon: 070-970 15 10

Boa Olofströms Golfklubb

Webb: www.boagk.se

Adress: Boa Nygårdsvägen 150, Olofström

Telefon: 0454-433 66

Kanotcentralen

Webb: -

Adress: Strandvägen 14, Olofström

Telefon: 0454-402 80

Författarmuseet i Jämshög

Webb: -

Adress: Hantverkaregatan 15, Jämshög

Telefon: 0454-490 17

 

Mat & dryck

Restaurang Fritzatorpet

Webb: www.hotelfritzatorpet.se

Adress: Nytebodavägen 31, Olofström

Telefon:  0454-22 66 22

Nebbebodagården

Webb: www.nebbebodagarden.se

Adress: Museivägen 5, Olofström

Telefon: 0454-916 22

Taggad i: Sverige