Grottor i världen som du vill besöka
I senaste numret av Min Husbil i Sverige kan du läsa om sex grottor som man kan besöka. Här kommer några andra guldkorn som du vill lägga till på din lista. Denna gång är hela världen öppen och vissa av grottorna kan vara lite knepiga att besöka under en husbilsresa. Men, misströsta inte – ingenting är omöjligt. Det går bra att hyra en husbil också.
De sex första grottorna kan ni läsa om i magasinet, i nummer 2 2022 på sidan 48.
Här kommer fyra guldkorn till…
7. Batu Caves – Malaysia – En magisk plats
Kanske världens finaste trappa som leder dig in i olika grottor och tempel utanför Kuala Lumpur, på Malaysia. Batugrottorna anses vara den heligaste platsen för hinduer utanför Indien. Hit går det inte att komma utan att nästan tappa hakan. Knyt skorna vid trappans början och påbörja sedan de 272 trappstegen upp till en av grottorna. Det är här som talesättet ”när resan är målet” kommer till sin rätt. Under vandringen upp till grottorna möts du av nyfikna apor som gärna vill komma åt eventuella godsaker som du har med dig. Ett tips är att se till att besöka hela området och gå in i samtliga grottor som är öppna för allmänheten. Inträde är gratis med undantag från en av grottorna där det kostar fem euro att komma in. Det är dock väl värt spenderade slantar för detta ställe är väldigt häftigt att besöka. Ifall du befinner dig här i början av året så utspelar sig festivalen Thaipusam då 100 000-tals människor samlas här för att be.
8. Cenote i Mexiko – Dyk i grottor och upplev någonting nytt
En cenote är nödvändigtvis inte en grotta utan ett slukhål som skapas när berggrund rasar och grundvattnet kommer fram och blir synligt. Dessa är vanligast i Mexiko och folk flockas för att bada och simma i dessa hål. Men, det många inte vet är att hålet i sig leder in i en labyrint av grottor och slingor under vattnet. På med dykutrustning och ficklampa och bege dig in i det avancerade grottsystemet. Det är också här som du kan uppleva haloklin när det är som bäst. Haloklin är när vattenmassor med olika salthalt skapar en skiktningsgräns. När du dyker igenom denna blir det nästan en psykedelisk känsla. Ett tips är att sätta handen framför dig och se den dansa och ändra form. Fortsätt sedan djupare in i grottan. Stundtals är det enbart med hjälp av en ficklampa som du får ljus. Det må låta läskigt men sanningen är att det är en riktigt häftig upplevelse som bara måste upplevas. Ifall dykningen inte tilltalar dig så går det lika bra att simma eller snorkla i cenotens yta.
9. Wieliczka – Saltgruva i Polen som väcker uppmärksamhet
Detta är mer än ”bara en saltgruva”. Här är nämligen allt gjort i salt. Jodå, du läste rätt – allt är gjort i salt. I den stora balsalen som ofta används till bröllop och olika evenemang är golvet, som ser ut som klinker, gjort i salt. Och inte nog med det – titta upp på de stora kristallkronorna som, även dessa, är skapade i salt. En guidad tur tar cirka två timmar och du färdas cirka 135 meter ner i djupet. Totalt är turen 3,5 kilometer lång och längs med vägen kommer du se statyer i mänger. Och du gissade rätt, samtliga statyer är såklart också tillverkade i salt. Ett stort plus är också den lilla affären som man kommer till på slutet. Här kan du köpa med dig salt från gruvan i olika utföranden och använda till både bad och matlagning. Det är inte konstigt att denna gruva är en av landets största turistattraktion.
10. Saint Michael´s cave – Gibraltar – Färgglatt och ljudligt
Kanske en av de mest turistiska grottorna med ljuseffekter som får även den våghalsiga att häpna. Grottan är cirka 200 meter djup men under en lång tid så trodde man att den var bottenlös. Idag hålls här både konserter, evenemang och olika spektakel med jämna mellanrum. Grottan är otroligt imponerande och med ljussättning som ändrar färg lite då och då gör att det nästan finns lite partystämning här oavsett vad klockan är när du kommer hit. Stalagmiterna och stalaktiterna (läs mer om detta fenomen i vår webbartikel) är väldigt imponerande och även om grottan i sig inte är så stor så är den riktigt detaljrik och storslagen. Och när man befinner sig på Gibraltar så får man inte missa att se aporna på berget också – ett måste för alla som befinner sig här. Nej, aporna finns inte inne i självaste grottan men de bor på berget så det går inte att missa dessa sötnosar.
Skillnaden på stalagmiter och stalaktiter
Stalagmit – Är en droppstensformation som bildas från underlaget och som sakta växer uppåt. Dessa kan ofta liknas med uppochnedvända istappar.
Stalaktit – Ofta smala och spetsiga istappsliknande formationer som växer från taket och ner. Där vattnet träffar marken brukar vanligtvis stalagmiter komma till.
Det är en otroligt lång process för både stalagmiter och stalaktiter att bildas så var noga med att aldrig röra dessa när du befinner dig i en grotta. Överlag är det alltid ”se men inte röra” som gäller när man befinner sig inne i en grotta.