1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. Längs Siljan med husbil

Längs Siljan med husbil

— 01/09-2021

Kurbitsmålade dalahästar och telefonkiosk. Kulturbesök till Hildasholm och Zornmuseet. Sveriges längsta badbrygga följt av en utsiktsplats. Moraknivar och målet för Vasaloppet. Ja, listan kan göras lång på besöksmål som ligger längs Siljan. Min Husbil i Sverige har utforskat den husbilsvänliga regionen.

Knäckebröd och hockey i Leksand och Hildasholm

Västanviksbadets Camping, Leksand.
På Västanviksbadets Camping kan man campa precis vid vattenkanten.
Leksands knäckebröd fabriksförsäljning, Leksand.
På Leksands knäckebröd kan man fynda knäckebröd.
Hildasholm, Leksand.
Hildasholm hette tidigare Stengården.
Hildasholm, Leksand.
Så här såg det ut hemma hos Axel Munthes och hans fru Hildas hem.

För en si sådär 365 miljoner år sedan slog en meteorit ner och bildade det som idag kallas för Siljansringen. Utöver Siljan ingår också Orsasjön, Skattungen, Oresjön och småsjöar i Bodadalen. Men det är oftast den största av sjöarna, Siljan, som får mest uppskattning och flest besökare. Och efter en runda längs Sveriges sjunde största sjö är det enkelt att förstå varför den är så populär.

Resans första stopp blir Leksand, känt för ishockey och knäckebröd. Fabriken till det senare ligger längs med vägen och här säljs knäckebröd till ett fördelaktigt pris. Majoriteten är andrahandssortering men det är inget fel på smaken. Fem kilo knäckebröd för 75 kronor får plats i de flesta husbilar och lägger grunden för en lyckad frukost under en lång tid framöver.

Nära knäckebrödsfabriken finns också en modern rastplats som erbjuder både tömning av gråvatten och latrin samt påfyllning av vatten.

Ett kanske ännu bättre alternativ är att ta in på Västanviksbadets Camping. Här står du alldeles intill Siljan och har möjlighet att starta semestern i lugn och ro. Campingen fokuserar på gemenskap och familjeliv men utöver två gungor finns det inte några lekplatser på området. Detta är ett medvetet beslut då ägarna vill att barnen ska leka tillsammans med varandra och föräldrarna.

– Vi tycker att det är viktigt att man umgås som familj och att man hittar på saker tillsammans, säger Odet Zonneveld, ägare av campingen.

Det finns spel och böcker att låna men de flesta hittar på något utomhus. En pappa spelar fotboll med sina två söner. Två stolar får agera mål.

En bit ifrån campingen ligger ett av kulturresans besöksmål, Hildasholm. Kulturresan innefattar nio kulturhistoriska besöksmål runtom i Dalarna och skapar en bra lista över sevärdheter som inte bör missas. Hildasholm, som tidigare kallades för ”Stengården”, är läkaren och författaren Axel Munthes morgongåva till sin fru Hilda. Axel var drottning Victorias livläkare från 1893 fram till hennes död. Genom att ta en guidad tur inne på Hildasholm, får man en inblick i hur den rika societeten levde och hur det såg ut hemma hos en väldigt kreativ familj. Både väggar och tak är målade av familjemedlemmar och det går inte annat än att imponeras av huset. Ett besök är inte komplett utan en promenad i de vackra trädgårdarna som tillhör ägorna. Hilda skapade ett riktigt paradis för sin familj som lever kvar än idag.

I Tällberg och Rättvik finns mycket att se

Telefonkiosk, Tällberg.
Tällbergs vackra telefonkiosk som är målad i kurbits måste man besöka.
Åkerblads hotell, gästgiveri och spa, Tällberg.
På Åkerblads hotell, gästgiveri, spa är omgivningen väldigt fin och maten god.
Åkerblads hotell, gästgiveri och spa, Tällberg.
Ett tips är att beställa in lammrostbiff med bakade rotfrukter på Åkerblads Hotell.

Resan fortsätter norrut till den lilla dalabyn Tällberg som är känt för sitt stora antal hotell. Byn har inte mindre än åtta hotell där det äldsta är Åkerblads Gästgiveri, Hotell, Spa som dateras ända bak till 1400-talet. Efter att ha fotograferat byns vackra telefonkiosk som är målad i kurbits är det dags att avnjuta middagen på hotellets restaurang. Ett tips är att beställa in deras lammrostbiff med bakade rotfrukter – en smakupplevelse utöver det vanliga.  

Efter att ha utforskat Tällberg till fots under dagtid är det dags att bege sig vidare till Rättvik. Det går nog med säkerhet att säga att Rättvik är en av Dalarnas största turistorter på sommaren. Långbryggan, som är 628 meter lång, sträcker sig rakt ut i Siljan. Den byggdes år 1895 som angöringsplats för en ångare som trafikerade Siljan fram till 1950-talet. 1992 återinvigdes bryggan och är idag en stor turistattraktion i staden. Troligtvis är denna brygga, inte bara Sveriges längsta, utan världens längsta insjöbrygga.

Från långa bryggor till höga höjder – Vidablick är utsiktstornet som stått sedan slutet av 1800-talet. Tornet ligger uppe på Hedsåsberget och utlovar en utsikt över staden och Siljansbygden. Tornet är 28 meter högt men med tanke på att det ligger placerat på ett berg så kommer besökaren högt upp och får en fin överblick på de tre olika plattformarna som finns att tillgå. Efter ett besök till toppen är ett tips att ta sig tillbaka till centrum och till Fricks Konditori för en fika. Prisvärda bakverk och kakor i en mysig miljö gör detta stället till en riktig vinnare. I Rättvik ligger också Dalhalla – en utomhusarena för både teatrar och konserter i ett nerlagt kalkstensbrott. Ifall man befinner sig i Rättvik och inte har någon konsert planerad så går det bra att boka en guidad tur av arenan och få tillgång till den storslagna miljön även under dagtid.

Dryga milen från Rättvik ligger Karl-Tövåsens levande fäbod. Fäboden har varit i bruk varje sommar sedan 1663 utan något uppehåll. Idag drivs den av familjen Gumuns och de erbjuder guidade turer och berättar om dess levande historia. Här finns möjlighet att, inte bara se, utan även smaka egentillverkat kärnat smör. Detta kan vara det godaste smöret någonsin och det är en speciell känsla när knäckebrödet bres med det gula guldet. Vattenpärlor som blivit kvar sedan smöret tvättats rent skapar ett skimmer intill smörkniven. Här finns också ett rikt djurliv och man kan hälsa på både kor, grisar och getter. En rolig utflykt för hela familjen helt enkelt.

Vidablick i Rättvik
Utsikten från Vidablick i Rättvik över Siljan.
Dalhalla, Rättvik.
I Dalhalla brukar det vara uppträdanden av alla dess slag.
Karl Tövåsens Fäbod, Rättvik.
Karl Tövåsens Fäbod har varit i bruk varje sommar sedan 1663 utan något uppehåll.
Här gör man egentillverkat kärnat smör för den som vill smaka.

Dalahästar, Moraknivar och Zorn

Nils Olsson Dalahästar, Nusnäs.
Kerstin Reuterborg målar med precision på Nils Olsson Dalahästar.

Mora är nästa stopp på husbilsresan längs Siljan. Eller rättare sagt så är Nusnäs nästa stopp. Nu skiftas fokus från konserter och arenor till någonting som är urtypiskt för Dalarna, nämligen Dalahästar. I Nusnäs ligger Nils Olsson Dalahästar och här får besökaren följa med under hela processen – från trä till färdigmålad häst. Företaget har funnits sedan 1928 och startades av två bröder. Idag är företaget kvar i familjens ägor men det har delats till två olika företag som ligger intill varandra. Nils Olsson Dalahästar och Grannas A. Olssons Hemslöjd.

Inne på Nils Olssons Dalahästar går man likt en labyrint från station till station och ser hur tillverkningen går till. Sista stationen är kurbitsmålningen. Det är här som dalahästarna får sina vackra blomstermålningar. Kerstin Reuterborg har målat i 50 år och det går inte annat än att imponeras av hennes färdighet. Med en lätt hand sätter hon vant penseln mot hästen och med hjälp av olika vinklar och drag på penseln växer mönstret snabbt fram. Samtidigt som Kerstin berättar om sin egen husbilsvana, fortsätter hon att färdigställa hästarna. De samlas i rader för att torka innan de ställs ut i butiken till försäljning. Även om den ”klassiska” dalahästen är röd i färgen så finns det idag en hel mängd olika färger att välja mellan. För den som vill går det också utmärkt att få namn skrivet på dalahästen mot en slant.

Inne på Grannas A. Olssons Hemslöjd går det till på liknande sätt. Undantaget är att de även har en häftig utställning som visar några annorlunda och udda dalahästar. Ett exempel är den fallskärmshoppande hästen, eller den sittande. Eller varför inte en dalahästsmålad kamel? För den som undrar vad man köper för typ av souvenir när man befinner sig i Dalarna så är svaret dalahäst så klart! Inne på Nils Olsson Dalahästar säljs även de världsberömda moraknivarna. Det är dessa som används för att tälja hästarna. Moraknivar säljs också i en egen butik inne i centrum. Moras huvudgata är inte så lång men den har gott om butiker och restauranger. Se också till att besöka målgången där Vasaloppet avslutas – det är nästan obligatoriskt att fotografera den välkända skylten. En annan sak som man inte får missa att besöka är Zorngården och Zornmuseet. Tillägnat Anders Zorn som var en svensk konstnär med en förkärlek till att måla av nakna kvinnor. Inne på museet finns en mängd av hans verk på display. Ett tips är att först titta på bildspelet som visas inne på museets bottenplan. Det kanske inte låter så spännande att spendera 45 minuter på att se ett bildspel men det är väl spenderad tid. Bilderna kombineras nämligen med självbiografiska anteckningar och uppläsaren är ingen mindre än Max von Sydow. Att man sitter inne på en liten biograf är en härlig känsla. Det går också att köpa en kombinationsbiljett och få en guidad tur av Zorngården, som var Anders och Anna Zorns hem. Zornmuseet ingår, likt Hildasholm, i Kulturresan och är ett besöksmål av stor kulturhistorisk vikt.

Mora centrum bjuder på shopping och restauranger.
Zorngården Mora.
På Zorngården får man se hur Anders och Karin Zorn bodde.
Zornmuseet, Mora.
På Zornmuseet är det konst som gäller.
Mora Parken Camping, Mora.
Mora Parken Camping ligger i centrala Mora.

Ett stenkast från Zornmuseet ligger Mora Parken, en stor camping som, trots sitt centrala läge, ligger i naturen. Campingen har allting som kan tänkas behövas och ett stort plus är, utöver dess läge, de fräscha faciliteterna. Ifall man föredrar en mindre, tystare och lugnare camping så är Mora Life ett utmärkt alternativ. Det är en betydligt mindre camping som, liksom Mora Parken, ligger intill Siljan. Ett riktigt fräscht ställe som erbjuder promenader och turer runt sjön. Oavsett vilken av campingarna man väljer så har man hela tiden närheten till Siljan. Siljan som varit målet under denna resa i Dalarna!

Reseguide: Siljan

Camping & ställplats

Västanviksbadets Camping 

En stor camping som känns familjär trots sin avsaknad av lekplatser. Hit kommer man för att umgås med varandra. Västanvik Siljansnäsvägen 130, 793 92 Leksand.

Tällberg Camping 

Vackert belägen och nära till fina promenadstråk.
Sjögattu 44, Tällberg.

Siljansbadets Camping 

Erbjuder 400 platser intill Siljan. Långbryggevägen 4, Rättvik.

Mora Parken Camping 

En camping mitt i centrala Mora. Även om man befinner sig praktiskt taget mitt i stan så ligger campingen på en riktigt naturskön plats intill Siljan. Parkvägen 1, Mora.

Mora Life Åmåsängsgården 

En avkopplande oas strax utanför Mora med mycket hjärta.
Åmåsängsvägen 90, Mora.

Mat & dryck

Knäckeria och glasskiosk
Beläget utanför Leksands knäckebröd. Serverar knäckemackor och knäckepizza till förmånliga priser.
Gärde stationsvägen 11, Leksand.

Åkerblads Hotell, Gästgiveri, Spa
Serverar rätter med lokalproducerade råvaror i högsta klass.
Sjögattu 2, Tällberg.

Fricks Konditori
Här finns både frukost och lunch och självklart delikata kakor och bakverk.
HSB-gatan 14, Rättvik.

Café Zorn
Ett café som serverar diverse smått och gott.
Vasagatan 34C Zorngården, Mora.

Taggad i: Sverige